«Μπλόκο» στη συμφωνία πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία έβαλε η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, αναιρώντας την αρχική θετική της γνώμη για η συμφωνία που είχε περάσει από το ΚΥΣΕΑ. 

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «δεν υπάρχει πλέον συμφωνία με την Σαουδική Αραβία». Οπως είπε δεν έχει εκτελεστεί η ανέγκλητη πίστωση και άρα δεν υπάρχει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν κυβερνητικοί βουλευτές, στην επιτροπή ζητήθηκε η γνώμη των κομμάτων για το θέμα, υπό το πρίσμα και τις απόφασης που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο για το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν την άποψή τους και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ανασταλεί η εξουσιοδότηση για τη πώληση των βλημάτων στην Σ. Αραβία.

«Για μας το θέμα πολιτικά έχει κλείσει. Ηταν ένα λάθος που εξέθεσε την χώρα ηθικοπολιτικά και το διορθώσαμε» είπε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Φίλης.

Από την ψηφοφορία απείχε η Νέα Δημοκρατία. Νωρίτερα πηγές της Πειραιώς υποστηρίζαν επίσης ότι για την ΝΔ δεν υπάρχει συμφωνία γιατί παρήλθε η 1η Οκτωβρίου ημερομηνία μέχρι την οποία τους είχε πει ο Πάνος Καμμένος ότι θα ολοκληρωνόταν η συμφωνία. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, για την ΝΔ δεν υπάρχει συμφωνία.

Στελέχη της ΝΔ χαρακτήριζαν «προσχηματική» την δικαιολογία της κυβέρνησης να λάβει την απόφαση επικαλούμενη το ψήφισμα της ευρωβουλής για την Υεμένη. «Υπήρχαν δύο προγενέστερες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στην ίδια γραμμή και παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην σύναψη συμφωνίας» έλεγαν τα στελέχη της ΝΔ. Προσέθεταν δε ότι «δεν θέλαμε να πάρουμε μέρος σε ένα θέατρο που επί της ουσίας προσπαθεί να καλύψει το τεράστιο άδειασμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Καμμένο».

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής της Βουλής δεν είναι δεσμευτική αλλά γνωμοδοτική. Πλέον η υπόθεση παραπέμπεται στο ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

ΝΔ: Η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής αναγνώρισε σκάνδαλο

Η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής αναγνώρισε την ύπαρξη σκανδάλου στη συμφωνία με την Σαουδική Αραβία τονίζει η ΝΔ σχολιάζοντας την σχετική απόφαση.

Οπως επισημαίνει μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση «μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής ο κ. Πάνος Καμμένος είναι ακόμη πιο εκτεθειμένος».

Η ΝΔ υπενθυμίζει ότι «για πρώτη φορά η Επιτροπή Εξοπλισμών ακυρώνει μια γνωμοδότησή της αναγνωρίζοντας έτσι την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης όπλων μέσω του μεσάζοντα-λαθρέμπορου Β. Παπαδόπουλου στη Σαουδική Αραβία».

Σύμφωνα με την ΝΔ «βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο κ. Τσίπρας που εξακολουθεί να καλύπτει τον συναρχηγό του, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποβάλλει ακόμη και πλαστά έγγραφα στην βουλή σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να συγκαλύψει τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστεί».

Παράλληλα, κατά την Πειραιώς «την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου φανερώνει και η σημερινή επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αναιρέσουν την προηγούμενη απόφασή τους, η οποία, όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Φίλης, εκθέτει την Κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία συγκάλυψης και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που θέλει δεν θέλει η Κυβέρνηση θα απαντηθούν. Πόσο μάλλον όταν ακόμη και η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγούμενη την ακύρωση της συμφωνίας, αναγνωρίζει πλέον και τυπικά ότι η Ελλάδα έχασε 66 εκ. ευρώ εξαιτίας της επιμονής του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου να χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα