Στις 7 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Στόχος είναι οι συζητήσεις της Χριστιανικής ενωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να έχουν ολοκληρωθεί σε έξι μέρες, ώστε τα κόμματα να αποφασίσουν, στη συνέχεια, σχετικά με την συμμετοχή τους σε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισαν σήμερα, έπειτα από συνάντηση έξι ωρών, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων και οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, στις 12 Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων των συνομιλιών, το οποίο και θα τεθεί υπ’όψιν των κομμάτων. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει για αυτόν τον σκοπό να πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Τα κόμματα συμφώνησαν ακόμη ότι στις διερευνητικές συνομιλίες θα τεθούν 15 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή πολιτική, το συνταξιοδοτικό, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, η οικονομία, η φορολογική πολιτική, η ενέργεια και τα θέματα οικογένειας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν τελικά συμφωνηθεί “μεγάλος” συνασπισμός, θα διαρκέσει ως την άνοιξη.

 


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα