«Ενεργειακό κόμβο» χαρακτήρισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ, τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Αναφέρθηκε στο έτος 2018 ως «έτος σταθμό» στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και σχολίασε επικριτικά τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά ήταν αισιόδοξος ότι το έργο της κυβέρνησης, που κατά τον ίδιο κάνει σημαντικά βήματα προς το καλύτερο, θα συνεχιστεί με καρποφόρα αποτελέσματα.

Ο κ. Πάιατ τόνισε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική ποικιλίας των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πάιατ είπε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το μήνυμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είπε, είτε για επενδύσεις στον κινηματογραφικό τομέα ή στα ναυπηγεία ή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επιπλεόν ο πρέσβης έκανε αναφορά και στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος βλέπει πολύ θετικά τη χώρα μας μετά την επιτυχημένη και πολυσυζητημένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, «Για την ενέργεια ο Πρόεδρος κ. Τραμπ επεσήμανε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για αγωγούς και για την αναβάθμιση της μονάδας στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Οπότε όλα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη βαλκανική χερσόνησο».

Τέλος, ανέφερε, ότι έχει δημιουργηθεί μια διμερής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας ώστε γρήγορα οι αμερικανικές εταιρείες να βρεθούν στην Ελληνική αγορά για επενδύσεις, ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από την Ελλάδα.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα