Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της αποκατάστασης του ρολογιού του δημοτικού κήπου των Χανίων που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξεως των 515.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες επεμβάσεις ενίσχυσης, επισκευών και ανάδειξης του, για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του την προστασία του από περεταίρω φθορά καθώς και την προστασία των διερχόμενων πεζών, με τη άρση επικινδυνότητας λόγω πτώσης επιμέρους υλικών.

Το ρολόι του δημοτικού κήπου ανήκει στα νεώτερα μνημεία της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές άρχισε να κτίζεται το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927. Το ρολόι έχει ιδιόμορφη τριμερή διάρθρωση, βάση και κορμό των οποίων οι πλευρές συγκλίνουν προς τα πάνω και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλική περίμετρο. Για το χτίσιμο του ρολογιού του δημοτικού κήπου των Χανίων χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες (μεγάλες πέτρες) από τα τότε λατομεία των Λενταριανών και της Χαλέπας, καθώς και ποταμίσια άμμος.

(AΠΕ-ΜΠΕ)


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα