Ενα αχρείαστο «ξεζούμισμα» των πολιτών και της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα του 2016, σύμφωνα με τον καθηγητή και πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Σε συνέντευξή του στο capital.gr ο κ. Χαρδούβελης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι με φιλοδωρήματα όπως το κοινωνικό μέρισμα του Δεκεμβρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα του 2016, υψηλότερα των στόχων που επέβαλαν οι δανειστές, δείχνουν ένα αχρείαστο ξεζούμισμα των πολιτών και της οικονομίας.  Η κυβέρνηση επέβαλε μια δρακόντεια φορολογική πολιτική, η οποία έφερε προσωρινά, μη επαναλαμβανόμενα, έσοδα. 

Όσο, όμως, πιο σκληρή η δημοσιονομική πολιτική, όσο πιο υψηλοί οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο πιο δύσκολη η μετέπειτα ανάκαμψη.

Διότι καταστρέφονται τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, ανθίζει η φοροδιαφυγή, οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν στο εξωτερικό, οι νέοι μεταναστεύουν, τα καθαρά εισοδήματα μειώνονται, οι χρεοκοπίες ακόμα και προς το κράτος αυξάνονται και, τελικά, η φορολογική βάση του μέλλοντος μειώνεται.

Είναι μια πολιτική προσωρινής επιβίωσης της οικονομίας μέσω κανιβαλισμού του μέλλοντός της.  Επιταχύνει τον μαρασμό της μεσαίας τάξης και παρέχει μόνο τη δυνατότητα παροχής χριστουγεννιάτικων φιλοδωρημάτων.  Με φιλοδωρήματα όπως το κοινωνικό μέρισμα του Δεκεμβρίου, όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία» υποστήριξε.

 


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα