Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 , επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Πιόνγκτσανγκ 2018 ξεκινούν σήμερα , στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον.

Η εκλεγμένη οικοδέσποινα πόλη ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου 2011 από την ΔΟΕ μετά το πέρας της 123ης Συνόδου στην Νότια Αφρική. Η πόλη Πιόνγκτσανγκ κέρδισε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από όσες ψήφους συγκέντρωσαν μαζί το Μόναχο της Γερμανίας και το Ανεσύ της Γαλλίας.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 θα είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Νότια Κορέα, μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 που διεξήχθησαν στην Σεούλ, και θα είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Αγώνες της Νότιας Κορέας. Η Πιόνγκτσανγκ θα είναι η τρίτη ασιατική πόλη που θα διοργανώσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας (1972) και την πόλη Ναγκάνο της Ιαπωνίας (1998).

  • Συνολικά 84 έθνη στέλνουν μέχρι σήμερα τουλάχιστον έναν αθλητή.
  • Το Κόσοβο και η Μαλαισία σκοπεύουν να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε αυτούς τους Χειμερινούς Αγώνες εάν αποφασίσουν να συμμετάσχουν.
  • Θα επιτραπεί στους αθλητές της Βόρειας Κορέας να εισέλθουν στην Νότια Κορέα από την στιγμή που δυο αθλητές του πατινάζ από την Βόρεια Κορέα έχουν προκριθεί.
  • Η κατάσταση με την Ρωσία παραμένει θολή εξαιτίας του σκανδάλου με την κρατική χρηματοδότηση του ντόπινγκ σε αθλητές.
  • Το έμβλημα των Αγώνων αποκαλύφθηκε στις 3 Μαΐου 2013. Είναι μια τυποποιημένη αναπαράσταση των κορεάτικων γραμμάτων ㅍ p και ㅊ ch, τα οποία είναι οι αρχικοί ήχοι του 평창Πιόνγκτσανγκ. Επιπλέον, το αριστερό σύμβολο λέγεται ότι αντιπροσωπεύει την κορεάτικη φιλοσοφική τριάδα ουρανός, γη, ανθρωπότητα , και το δεξί σύμβολο λέγεται ότι εκπροσωπεί το κρύσταλλο του πάγου.