COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1943: Η ποδοσφαιρική ταπείνωση των Ναζί από τους Πόντιους του Βίτιαζεβο

«Ακόμα κι αν μας εκτελέσουν, θα τους νικήσουμε»!

Το 1943 το χωριό Βίτιαζεβο στη Νότια Ρωσία βρίσκεται ακόμα υπό ναζιστική κατοχή. Εκεί στρατοπεδεύουν γερμανικά και ρουμανικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί έχουν την ιδέα διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού τουρνουά στο οποίο, εκτός από τη γερμανική ομάδα, θα πάρουν μέρος μία ρουμάνικη και μία που θα την συγκροτήσουν νέοι του χωριού, με όνομα «Βόρειος Καύκασος».

Μοναδικός στόχος των ναζιστών, να «δείξουν» στον αγωνιστικό χώρο την ανωτερότητά τους.
Τον «Βόρειο Καύκασο» αποτελούν νέοι του χωριού 16 με 20 χρόνων που είτε δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το χωριό όταν αυτό κατακτήθηκε από τους Ναζί, είτε ήταν πολύ νέοι για να καταταγούν στον Κόκκινο Στρατό. Πριν από την έναρξη των αγώνων οι παίκτες της τοπικής ομάδας είναι αναγκασμένοι να καθαρίσουν το χώρο του γηπέδου με τα χέρια τους, έχοντας από πάνω τους τους Ρουμάνους να τους κτυπούν με μαστίγια.

Η πρώτη νίκη

Το πρώτο ματς ήταν ανάμεσα στον «Βόρειο Καύκασο» και τη ρουμανική ομάδα. Οι Ρουμάνοι ήταν (όπως όλοι οι συνεργάτες των ναζιστών) ιδιαίτερα μισητοί στους ντόπιους, καθώς καθημερινά τους βασάνιζαν, ενώ έκλεβαν τα υπάρχοντά τους. Οι Ρουμάνοι θα ανοίξουν το σκορ αλλά ο «Βόρειος Καύκασος» στη συνέχεια θα επιβληθεί άνετα και θα πάρει τη νίκη με το εντυπωσιακό 6-2. Οι θεατές θα αποθεώσουν τους νικητές, οι οποίοι όμως θα κάνουν πολλές αγγαρείες ως… «επιβράβευση» της νίκης τους.

Την επομένη, η ομάδα των Γερμανών θα νικήσει εύκολα με 3-0 τους Ρουμάνους και πλέον όλα θα κριθούν στον τελικό του «τουρνουά». Οι Γερμανοί παίρνουν τα μέτρα τους, καθώς ανοιχτά απειλούν τους παίκτες του «Βόρειου Καυκάσου» ότι αν νικήσουν, θα έχουν πολλά προβλήματα.

Παράλληλα αναγκάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια του χωριού να ξεχυθούν στους αγρούς και να μαζέψουν λουλούδια, προκειμένου να φτιάξουν στεφάνια για τους αναμενόμενους νικητές Γερμανούς.

Ακόμα κι αν μας εκτελέσουν…

Την ημέρα του αγώνα τουλάχιστον 500 κάτοικοι του χωριού θα βρεθούν στις εξέδρες του γηπέδου, μαζί φυσικά με τους Γερμανούς και Ρουμάνους επικεφαλής των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το ημερολόγιο δείχνει 23 Ιουλίου 1943. Η ζέστη αφόρητη. Ο Γερμανός (τι άλλο;) διαιτητής επιτρέπει το… κατς στους Γερμανούς παίκτες, ενώ με το παραμικρό σφυρίζει φάουλ σε βάρος των Ποντίων. Το ημίχρονο λήγει με τους Γερμανούς να προηγούνται 3-1.

Στο ημίχρονο ο αρχηγός του «Βόρειου Καυκάσου» Κονσταντίν Αλεξαντρόφ (Αλεξανδρίδης) λέει στους συμπαίκτες του: «Παιδιά, ακόμα κι αν μας εκτελέσουν, εμείς θα παίξουμε για τη νίκη».

Back to top button