COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

2 νόστιμες και εύκολες πίτες για να φτιάξετε το Σαββατοκύριακο




Το Σαββατοκύριακο έχουμε περισσότερο χρόνο για να οργανώσουμε σωστά το πρόγραμμά μας ώστε να ετοιμάσουμε μια -ή και περισσότερες- πίτες, με τις γεμίσεις που θέλουμε. Εννοείται μας μένουν και για μέσα στην εβδομάδα για να τις φάμε ως κολατσιό στο γραφείο ή και στο σχολείο.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, δύο αγαπημένες πίτες για να πάρετε ιδέες:

Χορηγούμενο

Πίτα με πατάτες, ρεβίθια και φέτα

Έχετε όρεξη για πίτα αλλά δεν έχετε στο σπίτι τα κατάλληλα υλικά; Νομίζετε! Αν έχετε πατάτες, ρεβίθια και φέτα, μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη και πρωτότυπη πίτα!

Υλικά

  • 750 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας πάστα κάρι
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ρεβίθια σε βαζάκι, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο
  • 250 γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαγειρεύουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους σε βραστό αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 3-4’ μέχρι να μαλακώσουν, διατηρώντας το σχήμα τους και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε την πάστα κάρι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 3’. Προσθέτουμε τις στραγγισμένες πατάτες, τα ρεβίθια, λίγο νερό και μαγειρεύουμε για ακόμα 2΄-3΄ ή μέχρι τα λαχανικά να απορροφήσουν τη σάλτσα. Ανακατεύουμε τον κόλιανδρο.

Χορηγούμενο

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί 28×23 με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε με 4-5 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο.
Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που μας έχουν απομείνει και βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε για 25’ ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Κόβουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε.

Ζαμπονοτυρόπιτα με αρωματική σάλτσα ντομάτας

Πίτα σαν πίτσα! Ναι, όλη η νοστιμιά της πίτσας σε ζαμπονοτυρόπιτα! Πάμε στοίχημα ότι θα γίνει η αγαπημένη των παιδιών;

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
  • 100-120 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 250 ml χυμό τομάτας
  • 80 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 10-12 λεπτές μεγάλες φέτες καπνιστό ζαμπόν
  • 200 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • 4-5 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 κρόκο αυγού + 15 ml νερό χτυπημένα μαζί
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 2 κoυτ. σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά και προσέχουμε να μην μας μαυρίσει γιατί θα βγάλει πικρή γεύση. Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι αρχίζει να πήζει. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και την πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ ή πολτοποιητή χειρός. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 2

Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός μεγάλου χαμηλού ταψιού. Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ώστε όταν τα βάλουμε στο ταψί να εξέχει περιμετρικά ένα δάχτυλο ζύμης. Διπλώνουμε τη σφολιάτα στη μέση (για να τη μεταφέρουμε) και βάζουμε στο ταψί.

Χορηγούμενο

Βήμα 3

Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Καλύπτουμε με τις φέτες του ζαμπόν, σάλτσα και τέλος, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και θυμάρι.

Βήμα 4

Προσθέτουμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας που έχουμε ανοίξει με τον ίδιο τρόπο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Με την άκρη ενός πιρουνιού πιέζουμε περιμετρικά τη σφολιάτα (στο σημείο που διπλώσαμε) και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και ψηθεί καλά. Σερβίρουμε ζεστή.

Διαβάστε επίσης:

Χορηγούμενο

Τυρόπιτα κουρού με αλεύρι ολικής άλεσης και λίγες θερμίδες



Back to top button