FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

25η Μαρτίου: Η σωστή επιλογή και προετοιμασία του μπακαλιάρου

Advertisement

Μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής, υπάρχουν δύο, μόνο, ημέρες που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, για να πάρουν δύναμη να συνεχίσουν οι πιστοί, τη νηστεία.

Οι μέρες αυτές, είναι: η εορτή του Ευαγγελισμού, και εθνική επέτειος, 25ή Μαρτίου, καθώς και η Κυριακή των Βαΐων.

Το κλασικό και αγαπημένο πιάτο, για τις μέρες αυτές, είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, που έχει πολλές παραλλαγές.

Ωστόσο συνήθως και παραδοσιακά οι μαμάδες μας, χρησιμοποιούσαν παστό μπακαλιάρο, οποίος είχε συγκεκριμένη, ευλαβική προετοιμασία για να γίνει, νόστιμος, αλλά και ευχάριστος.

Advertisement

Αυτή η διαδικασία, των περίπου δύο 24ώρων, ονομάζεται ξαλμύρισμα και έχει τους κανόνες της.

Προμηθευόμαστε το σωστό κομμάτι γνήσιου μπακαλιάρου και όχι του οικονομικότερου ling, που φροντίζουμε να είναι μέτριου πάχους, με λευκή και εύκαμπτη, σάρκα.

Κόβουμε με ψαλίδι κουζίνας, το ψάρι σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους, για να ξαλμυριστεί σωστά και ομοιόμορφα.

Αφήνουμε πάνω στη σάρκα, την πέτσα του ψαριού και την αφαιρούμε πριν το μαγείρεμα, γιατί τότε, βγαίνει πιο εύκολα.

Ξεπλένουμε, λοιπόν, το ψάρι, πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το πολύ αλάτι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο μπολ ή πυρέξ με κρύο νερό.

Advertisement

Το νερό πρέπει να καλύπτει εντελώς τα κομμάτια του ψαριού, χωρίς να είναι στριμωγμένα μεταξύ τους.

Τις πρώτες 24 ώρες και για τα πρώτα 3 μουλιάσματα, πρέπει να αλλάζουμε το νερό, κάθε 2 ώρες. Από εκεί και ύστερα, μέχρι να το μαγείρεμα του μπακαλιάρου, πρέπει να αλλάζουμε το νερό, κάθε 6 ώρες.

Κρατάμε το μπολ όπου μουλιάζουμε το ψάρι, πάντα σκεπασμένο με μεμβράνη ή καπάκι και μέσα στο ψυγείο.

Advertisement

Όταν ολοκληρωθεί το ξαλμύρισμα, ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο μια τελευταία φορά με κρύο νερό, τον βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

Αν δεν τον μαγειρέψουμε αμέσως τον βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο, για μία ημέρα.

Για το κλασικό τραγανό τηγάνισμα, είναι καλύτερο να αφήσουμε την πέτσα πάνω.

Αν όμως θέλουμε να φτιάξουμε κροκέτες, μπακαλιάρου, την αφαιρούμε.

Advertisement

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε προτάσεις για το κουρκούτι, το τηγάνισμα και τα παραδοσιακά συνοδευτικά του μπακαλιάρου.

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button