Χορηγούμενο
STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

29 Μαΐου 1453: «Η Πόλη έπεσε» – Πώς χάθηκε η Βασιλεύουσα – Το χρονικό της Άλωσης που άλλαξε την ιστορία

Η 29η Μαΐου 1453 σηματοδοτεί ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία: την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή και το οριστικό τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που υπήρξε για πάνω από μία χιλιετία συνεχιστής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή.

29 Μαΐου 1453: «Η Πόλη έπεσε» – Πώς χάθηκε η Βασιλεύουσα – Το χρονικό της Άλωσης που άλλαξε την ιστορία

Η Κωνσταντινούπολη, χτισμένη από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. και ανακηρυγμένη ως «Νέα Ρώμη», υπήρξε για αιώνες φάρος πολιτισμού, πίστης και εμπορίου. Παρά τις πολιορκίες και τις εσωτερικές αναταραχές, η Πόλη παρέμενε ένα σύμβολο δύναμης και χριστιανικής ορθοδοξίας.

Ωστόσο, τον 15ο αιώνα, το Βυζάντιο είχε πλέον συρρικνωθεί σε λίγα εδάφη γύρω από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο ανερχόμενος οθωμανικός κόσμος περικύκλωνε την πρωτεύουσα. Ο Μωάμεθ Β΄, μόλις 21 ετών, αποφάσισε να καταλάβει την Πόλη, υλοποιώντας ένα όνειρο που καλλιεργούσαν οι Οθωμανοί εδώ και γενιές.

Η πολιορκία ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1453. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος ηγήθηκε μιας μικρής, αλλά αποφασισμένης δύναμης, που αριθμούσε περίπου 7.000 υπερασπιστές, ανάμεσά τους και Λατίνοι στρατιώτες, με πιο γνωστό τον Γενοβέζο Ιουστινιάνη.

Απέναντί τους, ο Μωάμεθ παρέταξε πάνω από 80.000 άνδρες, πυροβολικό πρωτοφανούς ισχύος για την εποχή, και τεράστια οθωμανική πολεμική μηχανή. Οι βυζαντινοί άντεξαν για σχεδόν δύο μήνες, παρά τις κακουχίες, την πείνα και τις καθημερινές επιθέσεις.

29 Μαΐου 1453: «Η Πόλη έπεσε» – Πώς χάθηκε η Βασιλεύουσα – Το χρονικό της Άλωσης που άλλαξε την ιστορία


Το ξημέρωμα της 29ης Μαΐου, οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν την τελική, γενική επίθεση. Μετά από σκληρές μάχες, οι άμυνες κατέρρευσαν. Ο Αυτοκράτορας φονεύθηκε μαχόμενος, και οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη.

Η Άλωση σηματοδότησε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αρχή της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μωάμεθ εισήλθε θριαμβευτικά στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε τζαμί, σηματοδοτώντας το πέρασμα της Πόλης στην ισλαμική εποχή.

Η πτώση της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στον χριστιανικό κόσμο, ενώ αποτέλεσε καταλύτη για τη μετανάστευση Ελλήνων λογίων στην Ιταλία, συμβάλλοντας στην Αναγέννηση. Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για την οθωμανική επέκταση στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για τους επόμενους αιώνες.

Η 29η Μαΐου παραμένει μέχρι σήμερα ημερομηνία-ορόσημο για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν απλώς μια πρωτεύουσα – ήταν σύμβολο πίστης, ταυτότητας και πολιτισμού. Η πτώση της σήμανε όχι μόνο το τέλος μιας εποχής, αλλά και την αρχή μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η οποία καθορίζει την περιοχή μέχρι και σήμερα.

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button