COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 υπέροχες σαλάτες για το Κυριακάτικο τραπέζι

Οι σαλάτες αποτελούν μια κλασική και πάντα αγαπημένη επιλογή για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Οι περισσότεροι από εμάς τις επιλέγουμε καθημερινά κατά τη διάρκεια του lunch break μας ή για το βραδινό μας. Πολλές φορές, λοιπόν, αναζητούμε τις προτάσεις εκείνες που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σε λίγο χρόνο, χωρίς ωστόσο να «χάνουμε» καθόλου από τη γεύση τους. Παρακάτω, σας δείχνουμε 4 νόστιμες σαλάτες που μπορείτε να φτιάξετε σε 10’ και είναι ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Σαλάτα με αβοκάντο, πορτοκάλι & καρότο
Υλικά

1 ώριμο αβοκάντο
1 πορτοκάλι
1 μαρούλι
Λίγη ρόκα
1 καρότο
1 αγγούρι
1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι, το στύβουμε και χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές της σούπας για τη vinaigrette. Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τον χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε καλά σε ένα βαζάκι ώστε να αναμιχθούν τα υλικά. Τοποθετούμε τα φύλλα του μαρουλιού, τη ρόκα, το καρότο σε κομμάτια, το κομμένο αγγούρι και το αβοκάντο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη vinaigrette πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Σαλάτα με σπανάκι, ρόδι & πορτοκάλι

Υλικά

200γρ. Σπανάκι
200γρ. ρόκα
200γρ. Μαρούλι
1 φλ. ρόδι
1 φλ. κρουτόν
1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
50γρ. λιαστή ντομάτα κομμένη
σουσάμι
Για το dressing

1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 κ. σ. χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
30γρ. μελι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζουμε το σπανάκι, τη ρόκα και το μαρούλι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρόδι, το πορτοκάλι, τη λιαστή ντομάτα, τα κρουτόν και το σουσάμι. Έπειτα, ετοιμάζουμε το dressing και περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα μας.

Σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες

Υλικά

500 γρ. γλυκοπατάτες
αλάτι και πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
500 γρ. kale
1 πιπεριά τσίλι
40 γρ. σύκα, αποξηραμένα
50 γρ. καρύδια
20 γρ. λιναρόσπορο
1 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το kale και ψήνουμε για 2-3 λεπτά να χάσει την υγρασία του και να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τη μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνουμε επιπλέον 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το kale στο μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε το 1/3 από τις γλυκοπατάτες. Τις υπόλοιπες μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Προσθέτουμε τα σύκα ψιλοκομμένα, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο σπασμένο, το ταχίνι, την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Σαλάτα με μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο & dressing

Υλικά

1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μπαλσάμικο
2 λιαστές ντομάτες
1 κ.γ. μέλι
1 κύβο λαχανικών
λίγη ρίγανη
λίγο θυμάρι
ανάμεικτες πράσινες σαλάτες – μαρούλι – iceberg – ρόκα κλπ.
1 αγγούρι
1 καρότο
1 πιπεριά κόκκινη
λίγα φύλλα δυόσμου
κολοκυθόσπορο
σουσάμι
Για το dressing

4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
Εκτέλεση

Για τη σαλάτα με κοτόπουλο, βάζουμε πρώτα το φιλέτο στον πάγκο εργασίας, το κόβουμε σε δύο τρία κομμάτια και με το χέρι σε μπουνιά χτυπάμε καλά να πλατύνει. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι, το μέλι, τον κύβο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το φιλέτο σε πυρίμαχο σκεύος. Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 4 ώρες έως και μία νύχτα. Όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Μπορούμε να το ψήσουμε σε σχάρα μπάρμπεκιου για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, στο γκριλ για 10 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, ενώ σε αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σαλάτα και το κοτόπουλο.

Back to top button