COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

40 μεγάλες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ανάμεσά τους και Ελληνικές, προαναγγέλλουν κλείσιμο λόγω ενεργειακής κρίσης! Η δραματική επιστολή τους στην Κομισιόν

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της λόγω της έντασης της ενεργειακής κρίσης η βιομηχανία, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων από την Κομισιόν για έναν χειμώνα, που χαρακτηρίζεται ζωής και θανάτου για πολλές δραστηριότητες και που έφτασε σε αυτό το σημείο μετά την αλόγιστη επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία οι οποίες όπως οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν έχουν γυρίσει μπούμερανγκ.

Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες μετάλλου της Ευρώπης ουσιαστικά μιλούν για ένα οικονομικό κραχ που πλέον χτυπά την πόρτα των χωρών μελών. ΟΙ Βρυξέλλες όμως επιμένουν σε κυρώσεις και πλαφόν σαν να έχουν βάλει στο στόχαστρο τις θέσεις εργασίας όλη της ΕΕ.

Η κατάσταση είναι δραματική και ήδη κολοσσοί όπως η ArcelorMittal (από τους ηγέτες στην βιομηχανία ατσαλιού), με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει ανακοινώσει ότι βάζει προσωρινό «λουκέτο» σε δύο εργοστάσια της στη Γερμανία, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, όπως σας είχαμε αναφέρει εδώ στο pronews.gr.

Σε επιστολή που υπογράφουν εκπρόσωποι από 40 βιομηχανίες και οργανισμούς μετάλλων, μεταξύ των οποίων -από ελληνικής πλευράς- οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παναγιώτης Λώλος (Βιοχάλκο) και ο κ. Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνουν τα δυσβάστακτα βάρη που προκαλεί η ένταση της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών. Όπως υποστηρίζουν, πολλές μονάδες κλείνουν και κάποιες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Στην επιστολή αναφέρονται τουλάχιστον 12 παραδείγματα ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε οριστικό ή προσωρινό κλείσιμο μονάδων.

Οι επιχειρήσεις, η επίτευξη των στόχων πράσινης ενέργειας της EE, αναφέρουν, απαιτούν ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο τομέα μετάλλων, ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα πρόσθετα υλικά που απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Βασικά μέταλλα, μέταλλα για μπαταρίες και άλλα είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερες ποσότητες για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύων της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα φωτοβολταϊκα πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τους ηλεκτρολύτες υδρογόνου…» αναφέρουν.

Χωρίς άμεσα μέτρα, το 2023 θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα λουκέτα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μετάλλων. Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών από μονάδες σε άλλες περιοχές του κόσμου, που ρυπαίνουν περισσότερο, απειλεί και τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών.

Η βιομηχανία προτείνει μεταξύ άλλων προσωρινά, μέτρα για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλαγή στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορούν να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια (πέραν του πλαφόν των 50 εκατ. ευρώ), ουσιαστική στήριξη των διμερών συμβάσεων πράσινης ενέργειας (PPAs).

Επίσης, προτείνει μέτρα για συγκράτηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου έκτακτης ανάγκης, που θα απορροφά τους κραδασμούς από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Back to top button