COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Το «μακρύ» χέρι της Μελόνι στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai

Η Ιταλία είναι γνωστό ότι αλλάζει συχνά κυβερνήσεις. Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, υπάρχουν επίσης αλλαγές στην εσωτερική δομή του ιταλικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Rai, αποκαλύπτουν πηγές του σταθμού, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ότι θέλει να επηρεάσει την λειτουργία του με τρόπο «πιο βαθύ» από το συνηθισμένο «σβήνοντας» τα αντιφασιστικά σημάδια της Ιταλίας.

«Με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, υπάρχει μια αλλαγή στη διακυβέρνηση στη Rai», ανέφερε ανώνυμα άτομο στον Guardian. «Η μόνη διαφορά πλέον είναι ότι γίνεται αδίστακτα, ενώ προηγουμένως συμπεριφερόταν ίσως, ας πούμε, λίγο περισσότερο ως τζέντλεμαν». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από μια σειρά αποχωρήσεων σημαντικών προσώπων για τη λειτουργία του σταθμού.

Αρχικά ο Κάρλο Φουόρτες παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος, επικαλούμενος πιέσεις από την κυβέρνηση. Τον αντικατέστησε ο Ρομπέρτο ​​Σέρχιο του οποίου η πολιτική στάση «αλλάζει με τον άνεμο» ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία, σχολιάζουν οι πηγές του Guardian. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον είχε προτείνει η ιταλική κυβέρνηση.

Η πίεση στον Φουόρτες ξεκίνησε λίγες μέρες πριν από τις γενικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν δέχθηκε πυρά από το μεταφασιστικό κόμμα της Μελόνι και το ακροδεξιό κόμμα «Λέγκα», επειδή ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβι επέκρινε τα ιταλικά δεξιά κόμματα σε εκπομπή του Rai 3. Η «Λέγκα» ζήτησε να απολυθεί ο Φουόρτες, ενώ «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι υπέβαλαν καταγγελία στην υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών της Ιταλίας.

Έπειτα τα δύο αυτά κόμματα μαζί με το «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχημάτισαν κυβερνητικό συνασπισμό που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο. Στην επιστολή παραίτησής του προς το υπουργείο Οικονομίας, ο Φουόρτες, ανέφερε ότι αρνήθηκε να δεχτεί αλλαγές στη γραμμή σύνταξης και τον προγραμματισμό της Rai.

Ακολούθησαν ο Φάμπιο Φάτζιο, αριστερός παρουσιαστής, και η συμπαρουσιάστριά του, Λουτσιάνα Λιτιτζέτο, κωμικός που φημίζεται για την κριτική της διάθεση απέναντι σ τους συντηρητικούς. Αποχώρησαν επειδή δεν κατάφεραν να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους για το δημοφιλές πρόγραμμα Che Tempo Che Fa.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες αναχωρήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ρόλος του γενικού διευθυντή έχει περάσει στον Τζιαμπάολο Ρόσι, ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rai που υποστηρίζεται από το νεοφασιστικό κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας». Είναι γνωστός για τα αμφιλεγόμενα tweets του και την υποστήριξη των Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ και Βίκτορ Όρμπαν. Το 2019 είπε σε συνέντευξή του στην Primato Nazionale, μια εφημερίδα που ιδρύθηκε από μέλος της ακροδεξιάς ομάδας CasaPound, ότι «ο αντιφασισμός είναι μια καρικατούρα του παρελθόντος».

«Η Rai πάντα επηρεαζόταν από τις κυβερνήσεις, αλλά με την τρέχουσα υπήρξε ένα κβαντικό άλμα. Θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Rai και να αλλάξουν το αφήγμα ανάλογα με τον τρόπο σκέψης τους και να ακυρώσουν τα ίχνη του αντιφασισμού της χώρας μας. Αυτό θα σημαίνει αποδυνάμωση της Rai και της δημόσιας υπηρεσίας», σχολιάζουν οι πηγές του σταθμού.

Back to top button