COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5+1 τρόποι για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τη γρίπη αυτό το χειμώνα!

Από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στη γρίπη είναι τα βρέφη και γενικότερα τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών.

Κάθε παιδί μπορεί να εκδηλώσει τα συμπτώματα διαφορετικά, αλλά τα συνήθη συμπτώματα είναι: πυρετός που μπορεί να συνοδεύεται από ρίγος, μυϊκός πόνος, αρθραλγίες, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μπούκωμα, ρινόρροια, μη παραγωγικός βήχας, ναυτία, εμετός, διάρροια και κόπωση.

Κάποια παιδιά που νοσούν από γρίπη μπορεί να εμφανίσουν οξεία μέση ωτίτιδα. Μικρότερο ποσοστό θα εμφανίσει πνευμονία είτε από τον ιό της γρίπης είτε από επιμόλυνση από κάποιο βακτήριο, όπως ο πνευμονιόκοκκος. Άλλες επιπλοκές είναι πιο σπάνιες.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε ένα μικρό παιδί από τη γρίπη;
1. Πρόληψη με πλύσιμο χεριών
2. Όσο μπορείτε, απολυμάνετε το σπίτι.
3. Υγιεινή διατροφή
4. Συνεχίστε το θηλασμό εάν έχετε γρίπη
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε ένα μικρό παιδί από τη γρίπη;

1. Πρόληψη με πλύσιμο χεριών
Η γρίπη μεταδίδεται με σταγονίδια μολυσμένα από τον ιό. Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται, τα μολυσμένα σταγονίδια μεταφέρονται μέσω του αέρα σε άλλα άτομα που τα αναπνέουν. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της χειραψίας ή όταν αντικείμενα στα οποία έχουν προσγειωθεί μολυσμένα από τον ιό σταγονίδια έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Η κυριότερη πρόληψη της γρίπης γίνεται με συχνό πλύσιμο των χεριών, οπωσδήποτε μετά από βήχα, φτάρνισμα ή σκούπισμα της μύτης. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και μάθετε στο παιδί σας να συνηθίσει να κάνει το ίδιο.

2. Όσο μπορείτε, απολυμάνετε το σπίτι.
Σκουπίστε ή ψεκάστε τις επιφάνειες που αγγίζει το παιδί σας στο σπίτι, όπως πόμολα πόρτας, πλυντήρια τουαλέτας, βρύσες, τηλέφωνα και τηλεχειριστήρια, με απολυμαντικό ή καθαριστικό διάλυμα σχεδιασμένο για να σκοτώνει μικρόβια και ιούς.

Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί μακριά από όσους έχουν συμπτώματα κρυολογήματος. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν μοιράζεται πετσέτες, παιχνίδια, κουβέρτες, μαξιλάρια, ποτήρια, πιάτα, σκεύη κλπ. και επίσης ότι όλα όλα αυτά πλένονται καλά. Δεν είναι απαραίτητο να διαχωρίζετε τα πιάτα και τα ποτήρια του παιδιού σας ασθενούς από τα δικά σας.

3. Υγιεινή διατροφή
Η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτένιο, λυκοπένιο και σελήνιο) μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό του παιδιού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη D και η βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταπεξέλθει στις λοιμώξεις. Επίσης, τα προβιοτικά, δηλαδή τα ευεργετικά βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, το ξινόγαλα και σε άλλα εμπλουτισμένα προϊόντα, συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα, κινητοποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

4. Συνεχίστε το θηλασμό εάν έχετε γρίπη
Μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι ασφαλές να συνεχίσετε το θηλασμό του μικρού παιδιού σας εάν έχετε γρίπη. Τα καλά νέα είναι ότι ο θηλασμός είναι ασφαλής και συνιστάται, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και άλλους ανοσολογικούς παράγοντες που μπορούν να προστατεύσουν το μωρό σας από τη γρίπη. Η γρίπη δεν μεταδίδεται στα βρέφη μέσω του μητρικού γάλακτος.

Πριν από το θηλασμό, οι μητέρες πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να ακολουθούν τις συστάσεις για σωστό καθαρισμό. Επειδή η παροχή μητρικού γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί για ορισμένες μητέρες όταν είναι άρρωστες, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη υποστήριξη γαλουχίας. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ασφαλής για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Back to top button