ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τους Times της Νέας Υόρκης και το ιταλικό Politico πυκνά πυρά κατά του Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και από τους Financial Times – Γίνεται αναφορά και στις διαρροές του Μαξίμου ότι «για όλα φταίνε οι Ρώσοι»!…

Advertisement

Συνεχίζεται ο πολυβολισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από μεγάλες εφημερίδες και διεθνή ΜΜΕ αναγνωρισμένου κύρους για το σκάνδαλο των υποκλοπών! Μετά τους Times της Νέας Υόρκης, που προκάλεσαν διεθνή αίσθηση, γράφοντας για «σαπίλα» και την ιταλική επιθεώρηση Politico, ήλθε η σειρά των Financial Times. Το σχετικό ρεπορτάζ είναι επικριτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά είναι πιο συγκρατημένο σε σχέση με τα ρεπορτάζ που προηγήθηκαν. Και, βεβαίως, η συντάκτρια δείχνει να απορεί πως ένας «φιλελεύθερος πολιτικός», όπως αναφέρει, εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών, που φτάνει μέχρι το προσωπικό του γραφείο!

Πιο αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής: Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυξάνεται η πίεση προς τον πρωθυπουργό και κάνει λόγο για «οξύ πολιτικό πρόβλημα», αλλά επισημαίνουν και μία ακόμη πρωτοφανής κίνηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος προκειμένου να γλιτώσει τα «πυρά», τα «ρίχνει» στη Ρωσία εντείνοντας έτσι περαιτέρω το εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη χώρα μας με τη Μόσχα, μετά την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, αλλά και με τις κυρώσεις έναντι της χώρας.

Η έγκυρη εφημερίδα παρουσιάζει το σκάνδαλο υποκλοπών της ΕΥΠ με κορύφωση την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ καταγράφει τα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί από την περίοδο της εκλογής Μητσοτάκη, όταν πήρε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ και έβαλε ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Advertisement

Οι Financial Times παραμένουν προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους, παρουσιάζοντας, ωστόσο, αριθμητικά στοιχεία που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν 15.000 περιπτώσεις παρακολούθησης την τελευταία τριετία. Το 2004 όταν, λόγω Ολυμπιακών, η χώρα θεωρούνταν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, ο αριθμός αυτός ήταν λιγότερος από 500.

Φιλοξενεί, ακόμη, δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος σημειώνει ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε «να χαλάσει την εικόνα που χτίζει προσεκτικά τα τελευταία χρόνια ο Μητσοτάκης ότι πρόκειται για έναν πολιτικό με φιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα».

Τέλος, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι Financial Times στέκονται στην τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν είχε κάνει λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις», φιλοξενώντας ανώνυμη κυβερνητική διαρροή, η οποία επαναφέρει το σενάριο για ρωσικό δάκτυλο.

Η ανάμειξη της Ρωσίας στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων, άλλωστε, ήταν μια από τις πρώτες δικαιολογίες που χρησιμοποίησε η κυβερνητική πτέρυγα και τώρα, όπως αναφέρουν οι FT «άτομο κοντά στον Μητσοτάκη δηλώνει ότι τα λόγια αυτά ήταν νύξη προς τη Ρωσία καθώς η Ελλάδα αντιτίθεται στην εισβολή στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει προσπάθειες αποσταθεροποίησης μιας σειράς από Ευρωπαϊκές χώρας με έμμεσους ή άμεσους τρόπους».


Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button