Ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για “πιθανές υποχωρήσεις” έναντι της Τουρκίας, η τουρκική ηγεσία γύρισε πίσω στην σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδος, θέτοντας και πάλι θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και παραλαμβάνοντας τις γνωστές απόψεις υπέρ των ψευτο-Μουφτήδων της Δυτικής Θράκης.
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι θα συζητήσει με την Τουρκία συμφωνία που μπορεί «να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις».
Οι Τούρκοι δεν έχασαν την ευκαιρία και σε λιγότερο από 12 ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα Δυτικής Θράκης, μιλώντας για Μουφτήδες και ζητώντας όσα δηλαδή το τουρκικό προξενείο.
Επί της ουσίας η Ελλάδα πάει «σφαγμένη» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς αντί να πει η τουρκική κυβέρνηση, ότι θα μιλήσουμε για τις διαφορές μας, θέτει απευθείας νέα θέματα προς συζήτηση, εκμεταλλευόμενοι το λάθος του Κ.Μητσοτάκη και δείχνοντας τον πραγματικό τους εαυτό.
Συγκεκριμένα ο Ρ.Τ.Ερντογάν τόνισε ότι «τα πιο σημαντικά θέματα που τους ρώτησα ειδικά είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη, Από εδώ και πέρα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε, το θέμα που σχετίζεται με τους μουφτήδες», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. «Αυτή τη στιγμή θα γίνουν οι προκαταρκτικές ετοιμασίες, κυρίως με τις αμοιβαίες συναντήσεις των πρεσβευτών μας για το θέμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες. Στη συνέχεια θα συναντηθούμε ως ηγέτες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», είπε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες με γνωστό ιστορικό υπόβαθρο. «Δεν θέλουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί έτσι, δεν το θέλουμε», ανέφερε.
Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την απελευθέρωση των θεωρήσεων στην ΕΕ. «Η προσδοκία μας είναι να λάβουμε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι τα συζητήσαμε λεπτομερώς με τους ηγέτες όλων των κρατών – μελών που συνάντησα στο Βίλνιους. Είχαμε τις συναντήσεις και θέλουμε να γίνουν θετικά βήματα προς την Τουρκία, η οποία επί 52 χρόνια περιμένει στην πόρτα».
Nωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να πας σε συζητήσεις όταν δεν έχει γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών γιατί είναι ένα θέμα που κλειδώνει τα άλλα θέματα που υπάρχουν».
Επίσης αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», στην βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη και κατηγόρησε την Ελλάδα εκ νέου με το γνωστό φανταστικό τουρκικό αφήγημα ότι «το ελληνικό λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα