ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υγρός τάφος οι Ελληνικές θάλασσες: Μαύρο ρεκόρ με 193 νεκρούς, έως τώρα, για το φετινό καλοκαίρι!

Advertisement

Με πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η Ελλάδα διατηρεί το θλιβερό ρεκόρ πνιγμών στις ακτές της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με περίπου 340 νεκρούς κάθε χρόνο.

Ήδη, το φετινό καλοκαίρι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα, τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 39 πνιγμοί, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA.

«Πρέπει να προσέχουμε να μην ανοιγόμαστε στα βαθιά και ειδικά οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας, για να μπορέσουμε να δώσουμε αμέσως τις πρώτες βοήθειες», λένε οι ναυαγοσώστες.

«Μαύρο» ρεκόρ στους πνιγμούς

Ο κίνδυνος πνιγμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χιλιόμετρα ακτογραμμής, ελλοχεύει ανά πασά στιγμή. Ωστόσο, το καλοκαίρι που διανύουμε καταγράφεται «μαύρο» ρεκόρ στη χώρα.

Συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούνιο έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό 39 άνθρωποι, ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 151.

Advertisement

Μόνο προχθές, Δευτέρα (1/8) έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό έως; τώρα να φτάνει στους 193 πνιγμούς.

Ο αριθμός των νεκρών από πνιγμό ήταν τεράστιος και την περσινή χρονιά, με 239 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Πώς θα προστατευτούμε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους λουόμενους να μην μπαίνουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

«Δεν τρώμε, δεν πίνουμε, ξεχωρίζουμε την ώρα του ποτού και του φαγητού από την ώρα που κάνουμε μπάνιο, δε φεύγουμε εκτός των ορίων της ακτής και αν δεν νιώθουμε καλά ζητάμε βοήθεια και μένουμε στα ρηχά», λέει ναυαγοσώστης.

Βασικός κανόνας για την ασφαλή κολύμβηση, κυρίως των ηλικιωμένων, είναι να μην κολυμπούν τις ώρες μεταξύ 12.00 και 17.00, τότε που ο ήλιος καίει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Advertisement

Αρκετοί είναι και οι θάνατοι τουριστών από πνιγμούς στα ελληνικά νησιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στα παιδιά.

Εκτός από τις ακτές, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για ασφαλή κολύμβηση και στις πισίνες, καθώς έχουν παρατηρηθεί κι εκεί αρκετά περιστατικά πνιγμών.

Πνιγμοί: Οι περιοχές με τους περισσότερους

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (1/8) στο MEGA, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας Μάριος Μυρωνάκης υπογράμμισε ότι τα στατιστικά δείχνουν πως το 80% των περιστατικών πνιγμού αφορούν Έλληνες, γεγονός που μαρτυρά ότι «οι Έλληνες ξέρουν να επιπλέουν, όχι να κολυμπούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πνιγμού αφορούν ηλικιωμένους, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως οι γονείς θα πρέπει πάντα να επιβλέπουν τα παιδιά τους στην παραλία.

«Ερχόμαστε από δύο χρόνια πανδημίας κι έχουμε ένα πρωτοφανές καύσωνα. Όταν ένας άνθρωπος 75 χρονών πάει στη θάλασσα με αυτές τις συνθήκες, αυτό μπορεί να έχει κακή κατάληξη», δήλωσε.

Advertisement

«Αυτό που παρατηρούμε ότι παρότι έχουμε θωρακίσει τις πολυσύχναστες παραλίες με σύγχρονα σωστικά μέσα, παρόλα αυτά λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και του ωραρίου μας, που είναι 10:00 – 18:00, έχουμε περιστατικά που συμβαίνουν εκτός ωραρίου ή σε παραλίες που δεν επιβλέπουμε», πρόσθεσε.

Οι περιοχές στην Ελλάδα με τους περισσότερους πνιγμούς

Παράλληλα, ο κ. Μυρωνάκης ανέφερε πως στα νησιά τα περιστατικά πνιγμών είναι ελάχιστα, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στις περιοχές της Αττικής, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Όσον αφορά τα περιστατικά πνιγμών στις πισίνες, ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά μετά την επικαιροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την εκπαίδευση των ναυαγοσωστών το 2020.


Advertisement

Advertisement


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button