Μετά το πέρας της απολογίας του 44χρονου εμβρυολόγου που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά, ο γνωστός ποινικολόγος Αλεξης Κούγιας, που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του, προέβη σε δηλώσεις για τις βασικές κατηγορίες ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «δύο κακουργήματα τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά».
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε μεν ότι οι βασικές κατηγορίες στην υπόθεση δεν προκύπτουν από πουθενά, ενώ ο πελάτης του δεν είχε λόγο να κάνει τα εγκλήματα που του καταλογίζονται.
«Αποκορύφωμα των κατηγοριών είναι το εμπόριο ανθρώπων. Ο πελάτης μου δεν γνωρίζει σχεδόν καμία από τις κοπέλες που εμφανίζονται ως θύματα. Οι ίδιες οι φερόμενες ως θύματα υπερασπίζουν τους κατηγορούμενους. Έχουμε δύο κακουργήματα τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά» τόνισε.
Και συνέχισε: «Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν έχει βρεθεί ούτε ευρώ σε κανέναν λογαριασμό. Ο πελάτης μου είναι ένας υπάλληλος σε μια κλινική, ακριβοπληρωμένος, έχει μια εύπορη οικογένεια, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο».
Ακόμα ο γνωστός ποινικολόγος είπε πως: «Έχουμε καταθέσει ένα πολύ αναλυτικό υπόμνημα. Δεν λάμβανε ο πελάτης μου τα ωάρια, αυτός τα πολλαπλασίαζε στο εργαστήριο»
Ο κ. Κούγιας είπε ακόμα πως ελπίζει να μην προφυλακιστεί κανείς από τους κατηγορούμενους και πως το δικαστικό συμβούλιο αργότερα θα κρίνει αν τυχόν οι κατηγορίες μετατραπούν σε πλημμεληματικές.
Η δράση τους
Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις χρησιμοποιούσαν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες, ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.
Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.
Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γιατρός, κατεύθυνε τις «μεσίτριες» και επόπτευε την νομική διεκπεραίωση των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας ενώ καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να εναρμονίσουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονταν στην εκάστοτε απόφαση με την ακολουθούμενη από αυτούς έκνομη διαδικασία.
Επίσης, με χρήματα της οργάνωσης χρηματοδοτούσε τη μίσθωση οικιών σε περιοχή της Κρήτης για προσωρινή στέγαση των κυοφόρων.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά εννέα άτομα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα