Η Intellexa limited, η οποία πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, βρίσκεται στο «στόχαστρο» των αρχών της Ιρλανδίας, την ώρα που στη χώρα μας επικρατεί σιγή, ενώ προσφάτως της επιβλήθηκαν κυρώσεις και από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πρόκειται για την γνωστή εταιρεία των Μπίτσιου και Λαβράνου που φέρεται να είχε λάβει και άδεια από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την είχε προσθέσει πριν από λίγο καιρό στη λίστα ελέγχου εξαγωγών, στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την παράνομη χρήση λογισμικού spyware.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι η εταιρεία προστέθηκε στη λίστα για διακίνηση κακόβουλων λογισμικών «που αξιοποιούνται για την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως». Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης απαγορεύει σε αμερικανικές οντότητες να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Intellexa, Cytrox και τις θυγατρικές τους.
Μάλιστα οι αρχές των ΗΠΑ κατέγραψαν τον όμιλο Intellexa ως εγγεγραμμένο στην Ελλάδα, αλλά περαιτέρω έρευνες έδειξαν επίσης ότι έχει παρουσία στην Ελβετία, την Κύπρο και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Υπάρχουν επίσης σύνδεσμοι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος είναι πρώην αξιωματικός των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων και σύμφωνα με τα στοιχεία της The Journal, σημαντικός όγκος των εργασιών της Intellexa πραγματοποιείται στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται πως η ιρλανδική λογιστική εταιρεία Moore που ήλεγχε τα βιβλία της Intellexa Limited ανακοίνωσε πως σταματά τη συνεργασία μαζί της, αμέσως μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
«Δεν ενεργούμε πλέον για την επονομαζόμενη εταιρεία και δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια να κάνουμε», ανέφερε η Moore σε δήλωσή της.
Παράλληλα σύμφωνα με την εφημερίδα The Journal η Επιτροπή Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας διέταξε να διερευνηθούν οι δραστηριότητες του ιρλανδικού βραχίονα της εταιρείας που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο μικροσκόπιο θα βρεθεί η παρουσία της Intellexa limited στη χώρα, αλλά και ο ρόλος της στη συνολική λειτουργία της Intellexa Group.
Οι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί της Intellexa στην Ιρλανδία για το 2021 δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του ομίλου προήλθε από πωλήσεις στη Μέση Ανατολή. Συνολικά από τις πωλήσεις ύψους 34,3 εκατ. ευρώ της εταιρείας το 2021, τα 29,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πωλήσεις στη Μέση Ανατολή. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη για το 2021 ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2020.
Όλο αυτό… την ώρα που στην Ελλάδα ακόμη περιμένουν στη Βουλή τους εκπροσώπους της εταιρείας που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των υποκλοπών για το οποίο ακόμη αναμένουμε απαντήσεις -και μάλλον δεν θα τις πάρουμε ποτέ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα