ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το έξυπνο κόλπο για να διατηρούνται οι πατάτες για μήνες

Advertisement

Η πατάτα γενικότερα είναι ανθεκτικό λαχανικό και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά όμως οι πατάτες που αγοράζουμε δεν είναι φρέσκιες κι έχουν περάσει από πολλές διαδρομές και πολλά ψυγεία μέχρι να φτάσουν στην κουζίνα μας.

Το αποτέλεσμα είναι να χαλάνε πολύ γρήγορα κι ενώ νομίζουμε ότι έχουμε πατάτες, στην πραγματικότητα δεν έχουμε.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων λένε ότι αν οι πατάτες που αγοράσαμε δεν αποθηκευτούν σωστά μπορεί να χαλάσουν μετά από μια ή δύο εβδομάδες το πολύ. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο έχουμε διαπιστώσει κι εμείς.

Οι χαλασμένες πατάτες

Advertisement

Οι χαλασμένες πατάτες έχουν αλλοιώσεις στην εμφάνιση, την υφή και τη μυρωδιά. Συνήθως έχουν πάρει πράσινο χρώμα, έχουν μαλακώσει κι έχουν αρχίσει να βγάζουν χαρακτηριστικούς «κόμπους» ή σε πιο προχωρημένη κατάσταση έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να μυρίζουν άσχημα. Δεν είναι κατάλληλες για κατανάλωση και πρέπει να τις πετάξουμε αμέσως (ή να τις βάλουμε στον κάδο κομποστοποίησης).

Η σωστή αποθήκευση

Τα καλά νέα είναι ότι αν αποθηκεύσουμε σωστά τις πατάτες, μπορούμε να τις διατηρήσουμε για περισσότερο από δύο μήνες. Οι παλιές νοικοκυρές που αγόραζαν μεγάλες ποσότητες πατάτας και τις διατηρούσαν σε μέρη δροσερά και σκοτεινά κάτι ήξεραν…

Ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης είναι να κλείσουμε τις πατάτες σε πάνινες ή χάρτινες ή σακούλες του μανάβη και να τις βάλουμε σε ένα ντουλάπι μακριά από εστίες θερμότητας. Όχι, οι πλαστικές σακούλες δεν είναι κατάλληλες, το πλαστικό δεν είναι υλικό που αναπνέει, οι πατάτες θα χαλάσουν.

Το χειρότερο πάντως μέρος για τις πατάτες που μόλις αγοράσαμε είναι το ψυγείο. Η θερμοκρασία του συντηρεί σωστά τα φρέσκα λαχανικά μας, αλλά όχι τις πατάτες που μισούν το φως και την υγρασία του με αποτέλεσμα να πρασινίζουν και να χαλάνε πιο γρήγορα. Κρατάμε, λοιπόν τις πατάτες, μακριά από το ψυγείο.

Advertisement

Τι μπορώ να κάνω με τις μαγειρεμένες πατάτες

Αν έχετε μαγειρέψει πατάτες και θέλετε να τις αποθηκεύσετε για να τις χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη στιγμή το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να έχουν κρυώσει πριν τις βάλετε στο τάπερ στο ψυγείο.

Δεν αποθηκεύουμε στο ψυγείο καυτά τρόφιμα επειδή ο παγιδευμένος ατμός μπορεί να δημιουργήσει βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία μας. Στο ψυγείο βάζουμε τρόφιμα που έχουν έρθει σε μια φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου, αφού έχει περάσει μια ώρα από το μαγείρεμα, αλλά σίγουρα όχι πάνω από δύο ώρες.



Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button