ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υγιεινά σπιτικά burgers έτοιμα σε 15 λεπτά

Advertisement

Για να φτιάξεις στο σπίτι το τέλειο smashed burger, δεν χρειάζεται καν να ζυμώσεις μπιφτέκια. Θα σου πάρει μόνο 15 λεπτά και θα είναι τέλειο, χάρη στα tips που σου δίνουμε.

Το smashed burger είναι burger με «πατημένο» μπιφτέκι. Η τεχνική εδραιώθηκε σε ένα εστιατόριο στο Κεντάκι της Αμερικής, από τον ιδιοκτήτη Bill Culvertson, όταν υπάλληλός του συνειδητοποίησε ότι, πιέζοντας τα μπιφτέκια με μια κονσέρβα από φασόλια καθώς τα έψηνε, έβγαιναν πιο εύγεστα!

 

Πράγματι, το να πιέσουμε με δύναμη ένα μπιφτέκι μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα που έρχεται σε επαφή με δυνατή φωτιά εξασφαλίζει σούπερ γεύση και μια ωραία εξωτερική κρούστα, διατηρώντας το εσωτερικά ζουμερό.

Advertisement

 

 

Το μπιφτέκι δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από σωστό κιμά καλής ποιότητας, αλάτι και πιπέρι. Καλό είναι να το έχει το λιπάκι του, οπότε δοκιμάζουμε κιμά από λάπα ή, για πιο άπαχο αποτέλεσμα, μπορούμε να αναμείξουμε τη λάπα με λίγο σπάλα. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με τη βοήθεια του χασάπη σας, ανάλογα με τα γούστα σας.

Το ψωμί είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει να είναι φρέσκο, μαλακό, απλό και σκέτο. Τα καταλληλότερα ψωμιά για το smashed burger είναι αυτά από πατάτα, που είναι κορυφαία, ή τα μπριός. Mπριός είναι πιο εύκολο να προμηθευτούμε, αφού υπάρχουν ακόμα και σε σούπερ μάρκετ, αρκεί να βρούμε αυτό που μας αρέσει καλύτερα. Το ψωμάκι το ψήνουμε εσωτερικά στο ίδιο σκεύος που ψήνουμε το μπιφτέκι, ώστε να πάρει γεύση και κυρίως να δημιουργηθεί μια κρούστα που θα το «θωρακίσει» από τα υγρά και θα το προστατέψει από το να μουλιάσει.

Συνταγή για smashed burger

Υλικά για 2 μερίδες
360 γρ. κιμάς λάπα, ή λάπα με σπάλα
αλάτι
πιπέρι μαύρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο (για πιο πλούσια γεύση)
3-4 φύλλα μαρούλι, λεπτοκομμένα
ροδέλες κρεμμύδι
3-4 πίκλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
κέτσαπ
τσένταρ σε φέτες
2 ψωμάκια για μπέργκερ
2 φέτες μπέικον (προαιρετικά)

Advertisement

Εκτέλεση
Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη τον κιμά και σχηματίζουμε δυο μπαλάκια. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στον κιμά χωρίς να ζυμώσουμε.

Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, γύρω στα 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε το λάδι ή βούτυρο και στη συνέχεια τις δύο μπάλες από κιμά. Μόλις έρθουν σε επαφή με το καυτό τηγάνι, με μια γερή μεταλλική σπάτουλα πιέζουμε αμέσως προς τα κάτω με δύναμη. Αν ο κιμάς δεν πιέζεται εύκολα, μπορούμε να ασκήσουμε πίεση με μια δεύτερη σπάτουλα πάνω από την πρώτη, κρατώντας μία σε κάθε χέρι.

Ψήνουμε χωρίς να κουνάμε καθόλου το μπιφτέκι για περίπου 2, λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στο μέρος που ακουμπάει στο τηγάνι. Τότε, γυρίζουμε προσεκτικά το μπιφτέκι με τη σπάτουλα προσέχοντας να μαζέψουμε με αυτήν και όλη την ωραία κρούστα που έχει δημιουργηθεί.

Η δεύτερη πλευρά θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο στο τηγάνι (αυτό εξαρτάται και από το πόσο το έχουμε πιέσει και πόσο λεπτό έχει γίνει), γύρω στο 1 λεπτό. Αν θέλουμε τυρί το προσθέτουμε τώρα πάνω στο μπιφτέκι ώστε να λιώσει.

Advertisement

Αν θέλουμε μπέικον, το ψήνουμε λίγο στο ίδιο τηγάνι γυρνώντας το ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Εντωμεταξύ, προσθέτουμε στο τηγάνι και τις βάσεις του ψωμιού για να κάνουν κρούστα, για 1 λεπτό.

Βάζουμε τις βάσεις του ψωμιού ανοιχτές σε ένα πιάτο ή ξύλο κοπής. Προσθέτουμε λίγο μαρούλι, κρεμμύδια, πίκλες και από πάνω το μπιφτέκι και το μπέικον, αν χρησιμοποιούμε.

Στο μεταξύ, έχουμε ψήσει στο τηγάνι και το πάνω μέρος των ψωμιών. Προσθέτουμε σε αυτά την κέτσαπ, κλείνουμε τα μπέργκερ και απολαμβάνουμε αμέσως.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button