ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θα ζηλέψει η “Θεσσαλονικιά”: Αλμυρή μπουγάτσα με τυρί κρέμα για τους καλοφαγάδες

Advertisement

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι σταθερή αξία όχι μόνο για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη την Ελλάδα. Ποιος δεν έχει απολαύσει άλλωστε αχνιστή μπουγάτσα με κρέμα και ρόφημα κακάο για πρωινό ή μπουγάτσα με τυρί μετά από ξενύχτι;! Το όνομα της μπουγάτσας προέρχεται από τη λατινική λέξη focaccia που είναι ένα είδος ψωμιού ψημένο.

 

Θα ζηλέψει η “Θεσσαλονικιά”: Αλμυρή μπουγάτσα με τυρί κρέμα για τους καλοφαγάδες

Η αντίστοιχη τουρκική λέξη είναι «πογάτσα» που σημαίνει ζύμη. Η αρχική ιδέα της μπουγάτσας έρχεται από το Βυζάντιο και συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη πριν το 1453 και την άλωσή της. Στην Ελλάδα ήρθε από μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και έγινε ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στην Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Αυτές οι πόλεις άλλωστε είναι γνωστές σήμερα για την πεντανόστιμη μπουγάτσα τους.

Advertisement

Θα ζηλέψει η “Θεσσαλονικιά”: Αλμυρή μπουγάτσα με τυρί κρέμα για τους καλοφαγάδες

 

Πάμε τώρα να φτιάξουμε τη δική μας πεντανόστιμη μπουγάτσα στο σπίτι μας:

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τα φύλλα

1 συσκ. φύλλο κρούστας
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ελαιόλαδο
125 γρ. βούτυρο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 lt γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)
1 kg φέτα
2 αυγά
2 κρόκους
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι κατά βούληση (με προσοχή)

Advertisement

Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κουτάλα
Σύρμα
Ταψί

Εκτέλεση
Λιώνουμε πρώτα τα 50 γραμ. βούτυρο για το φύλλο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη, για να το χρησιμοποιήσουμε για το άλειμμα.

Η κρεμα

Σε κατσαρόλα , βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.

Advertisement

Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν.

Μόλις δέσουν , τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας , ώστε να ομογενοποιηθεί καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Δεν αλατίζουμε εάν δεν δοκιμάσουμε.

Κανονικά δεν χρειάζεται αλάτι.

Το ταψι

Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό 36 εκ.

Το λαδώνουμε ελαφρά.

Το στησιμο-Τα φυλλα

Στρώνουμε τα οχτώ φύλλα , λαδώνοντας τα ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Τα στρώσουμε ακτινωτά στο ταψί, ώστε να περισσεύουν έξω αρκετά οι γωνίες τους.

Κομματιάζουμε ένα φύλλο και το ρίχνουμε στη κρεμα.

Advertisement

Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τη κρεμα πάνω στα στρωμένα φύλλα φροντίζοντας να είναι ισόπαχη παντού.

Τα γυρίζουμε προς τα μέσα, πάνω της που εξέχουν από το ταψί και τα λαδώνουμε ελαφρά.

Από πάνω, στρώνουμε λαδώνοντας ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα.

Μπήγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω και μεσα μερια

Ψησιμο

Ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 40΄, να ροδίσει καλά.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button