ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παραδοσιακοί κεφτέδες στον φούρνο με μελωμένες πατάτες- Το φαγητό των ονείρων μας

Advertisement

Παραδοσιακοί κεφτέδες στον φούρνο με μελωμένες πατάτες: Αυτό εδώ λοιπόν το απλό φαγάκι, για τα δικά μας οικογενειακά γούστα (ελπίζω και της φίλης που ζήτησε τη συνταγή) θεωρείται επιτυχημένο όταν έχει τα εξής χαρακτηριστικά: πατάτες μαλακές, σάλτσα μελωμένη, αλλά κεφτέδες που δεν έχουν νερουλιάσει μέσα στην σάλτσα και δίνουν την εντύπωση μπιφτεκιών στη σχάρα.

 

Ας δούμε λοιπόν τον δικό μου τρόπο για να τηρηθούν οι προαναφερόμενες προδιαγραφές!

Υλικά
Για κεφτέδες που θα φτιάξουμε με ½ κιλό κιμά και σύμφωνα με τη συνταγή που υπάρχει εδώ και με video, θα χρειαστούμε:

Advertisement

700-1000 gr πατάτες ζυγισμένες καθαρισμένες

2 ντομάτες (περίπου 400 gr)

1 κουταλιά (15 ml) πελτέ

½ κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Advertisement

Προαιρετικά, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι

 

 

Επί το έργον
Ζυμώνουμε το μείγμα για τους κεφτέδες σύμφωνα με τη συνταγή που μας αρέσει (η δική μου εδώ και με video) και αφήνουμε να περιμένει μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες με πάχος περίπου 1,5 cm. Τις αραδιάζουμε σε σκεύος ψησίματος, τις αλατίζουμε, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε ώστε να κάνουν μια στρώση (όχι οριζοντίως, ας είναι ανακατεμένες αλλά να μην πέφτει η μια πάνω στην άλλη). Αν θέλουμε αρτύζουμε και με άλλα μπαχαρικά.

Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες (διπλάσιου μεγέθους από αυτούς που θα τηγανίζαμε) και τους τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες. Περιχύνουμε και με την τριμμένη ντομάτα μέσα στην οποία έχουμε διαλύσει τον πελτέ. Ας μην πάει πολλή ντομάτα πάνω στους κεφτέδες, ας είναι περισσότερη στις πατάτες. Προσθέτουμε αρκετό νερό στο ταψί. Να μη καλυφθούν οι πατάτες, αλλά να φαίνεται από την επιφάνεια. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο στην φωτογραφία πάνω αριστερά στο παρακάτω κολάζ.

 

Advertisement

 

Ψήνουμε το φαγητό μας στους 190-200 βαθμούς (αντιστάσεις) όχι κατ’ ανάγκην σε προθερμασμένο φούρνο, στη σχάρα που είναι λίγο πιο πάνω από το κάτω μέρος του φούρνου. Θα πάρει 1 ώρα και 20 λεπτά ως 1,5 ώρα, και στο ενδιάμεσο θα γυρίσουμε τους κεφτέδες κι από την άλλη πλευρά και θα «κουνήσουμε» λίγο τις πατάτες με ένα πιρούνι να μη πιάσουν στο ταψί. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό αλλά όχι στο τέλος, να μη χαλάσει τη σάλτσα μας! Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις
Κόβω τις πατάτες σε σχετικά μικρό μέγεθος σε σχέση με τα άλλα ψητά μου γιατί ο κιμάς δεν θέλει τον χρόνο που θέλει ας πούμε το χοιρινό ή ακόμη και το κοτόπουλο! Το ίδιο κάνω και με το ψάρι, ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και αυτό!
Στην παρασκευή που φαίνεται στις φωτογραφίες ο κιμάς μου ήταν λιγότερος από ½ κιλό γι αυτό έγιναν 9 μεγάλοι κεφτέδες. Με μισό κιλό φτιάχνω πάνω κάτω 12 μεγάλους κεφτέδες.
Αν θέλουμε και οι κεφτέδες να «ποτίσουν» με σάλτσα, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο ταψί ώστε να τοποθετηθούν στο ταψί και όχι πάνω από τις πατάτες.
Αν δεν έχουμε πελτέ μπορούμε να τον παραλείψουμε. Οι ντομάτες τώρα είναι ιδανικές για σάλτσες. Τον χειμώνα εμείς προτιμούμε την εκδοχή με λεμόνι ή με έτοιμη σάλτσα (σπιτική ή του εμπορίου).


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button