ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βρετανικές εκλογές: Τι θα γίνει με το Brexit μετά τις εκλογές; Οι υποσχέσεις που δεν εφαρμόστηκαν και το πλάνο των Εργατικών

Γιατί οι ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν πως οι Εργατικοί θα εφαρμόσουν άτυπα όλους τους νόμους της ΕΕ

Advertisement

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι σήμερα έχουν ξεχυθεί κατά εκατομμύρια στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν την πρωτιά να έχει το κόμμα των Εργατικών για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για το Brexit;

Το Politico επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει ο -κατά πάσα πιθανότητα επόμενος πρωθυπουργός-, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ αλλά και την καχυποψία των ευρωσκεπτικιστών οι οποίοι φοβούνται πως ατύπως οι Εργατικοί αντί να προχωρήσουν τις αλά Brexit μεταρρυθμίσεις θα συνδέσουν ατύπως το Λονδίνο ξανά με τις Βρυξέλλες.

Οι πρωτοστάτες του Brexit έχουν εξαφανιστεί

Η πρώτη κάλπη που στήνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την αποχώρησή του από την Ε.Ε, έρχεται σε μια χώρα που δεν έχει τίποτε από όσα ονειρεύονταν όσοι ήταν μπροστάρηδες στην εκστρατεία υπέρ της απομάκρυνσης της Βρετανίας από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι ίδιοι πλέον τίθενται στο περιθώριο, με εξαίρεση πιθανόν τον ηγέτη του κόμματος Reform Uk, Nάιτζελ Φάρατζ.

Όλοι οι υπόλοιποι που πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία υπέρ του Brexit έχουν αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Τέσσερα χρόνια μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκτός κοινοβουλίου, κερδίζοντας εκατομμύρια από ομιλίες και γράφοντας άρθρα σε εφημερίδες. Ο Μάικλ Γκόουβ προτίμησε να αποσυρθεί από τα κοινά αντί να υποφέρει στην αντιπολίτευση. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, το πρώην «δεξί χέρι» του Τζόνσον, αφιερώνει τον χρόνο του γράφοντας σε ιστοσελίδες για τον Ντοστογιέφσκι, το TikTok και τη CIA.

Η εφαρμογή ενός Brexit που δεν ολοκληρώθηκε

Advertisement

Όμως και επί της ουσίας οι «αρχές» του Brexit δεν εφαρμόστηκαν όπως ευαγγελίζονταν οι υπέρμαχοι της εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τα ακραία σχέδια για να αφαιρέσουν μαζικά τους κανονισμούς της Ε.Ε. από τη νομοθεσία της Βρετανίας έχουν ήδη εγκαταλειφθεί. Τα οφέλη από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Οι δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας, αντί να λάβουν την ενίσχυση που τους είχε υποσχεθεί, σε πολλές περιπτώσεις έχουν σχεδόν πάψει να λειτουργούν. Ο αριθμός των ανθρώπων που μεταναστεύουν στη Βρετανία από τρίτες χώρες είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Δεν ήταν αυτό που είχαν στο μυαλό τους όσοι τάσσονταν υπέρ του «Leave» (της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε).

Η νομοθεσία

Οι προσπάθειες για την εξάλειψη των καταστατικών βιβλίων του δικαίου της Ε.Ε. του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης παραπαίουν.

Advertisement

Ένα από τα αξέχαστα βίντεο της εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις του Ρίσι Σούνακ έδειχνε έναν καλοντυμένο άνδρα να τροφοδοτεί σωρούς εγγράφων με την ένδειξη «Ε.Ε. νομοθεσία» σε καταστροφέα εγγράφων, μαζί με μια υπόσχεση για «αναθεώρηση ή κατάργηση» όλων των νόμων των Βρυξελλών εντός των πρώτων 100 ημερών του ως πρωθυπουργού. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το μανιφέστο των Συντηρητικών εξακολουθεί να επαίρεται ότι έχει αφαιρέσει χιλιάδες νόμους από τους βρετανικούς κανονισμούς αλλά δεν προσθέτει ότι οι περισσότεροι από τους διαγραμμένους κανονισμούς είχαν πάψει εδώ και καιρό να εφαρμόζονται.

Το μεταναστευτικό

Άλλα «οράματα» για το Brexit είχαν επίσης την τάση να καταρρέουν μόλις έρχονταν αντιμέτωπες με αντίθετες κυβερνητικές προτεραιότητες. Το μεταναστευτικό, ίσως η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της ψήφου για το Brexit του 2016, είναι αναμφίβολα ο τομέας όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναθεωρήσει πραγματικά τους κανόνες του σε μεγάλο βαθμό από τότε που αποχώρησε από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, παρά τον τερματισμό της ελευθερίας μετακίνησης από και προς την Ε.Ε., η μετανάστευση στη Βρετανία έχει αυξηθεί απότομα μετά την έξοδο της Βρετανίας. Στο τέλος του 2019, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε 332.000 αφίξεις μεταναστών. Έως το 2023, ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί σε υψηλό ρεκόρ των 722.000.

Οι υποστηρικτές των Εργατικών θα απογοητευτούν

O αναμενόμενος θρίαμβος των Εργατικών του σερ Κιρ Στάρμερ στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποτελέσει και την ταφόπλακα στο λεγόμενο όνειρο του Brexit, όπως σχολιάζει το Politico.

Το Εργατικό Κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ, που αναμένεται να κάνει μία εντυπωσιακή εμφάνιση στις σημερινές εκλογές, έχει δεσμευτεί να αφήσει ως έχει την ισχύουσα συμφωνία για το Brexit, ωστόσο οι ένθερμοι φιλοευρωπαίοι στη χώρα, που ελπίζουν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επανέλθει στους κόλπους της Ε.Ε, είναι πιθανό να απογοητευτούν. Το σύνθημα των Εργατικών είναι «Κάνε το Brexit να λειτουργήσει».

Οι υποστηρικτές του Brexit δεν εμπιστεύονται τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ –έναν Σοσιαλδημοκράτη που προηγουμένως είχε κάνει εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα το οποίο ήλπιζε ότι θα αντέστρεφε το Brexit για να ολοκληρώσει τη δουλειά. Στην πραγματικότητα, δεν τον εμπιστεύονται σε γενικότερο επίπεδο.

Ποιοι «δεν εμπιστεύονται» τον Στράμερ

Advertisement

«Φοβάμαι ότι το Εργατικό Κόμμα δεν έχει σωστό ένστικτο», υποστήριξε ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος ήταν επί πολλά χρόνια ο αρχηγός των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις στο κοινοβούλιο και επί του παρόντος διατελεί υπουργός της κυβέρνησης. «Είναι πιθανό απλώς το Εργατικό Κόμμα να μπερδέψει τα πράγματα», λέει

Ενόψει των εκλογών, οι Εργατικοί άφησαν να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να επιβάλουν τους κανόνες της Ε.Ε. σε τομείς όπως η γεωργία, τα τρόφιμα και τα χημικά. Ο Ντάνιελ Χάναν ευρωβουλευτής των Τόρις περισσότερο από δύο δεκαετίες και ευρωσκεπτικιστής, φοβάται ότι οι Εργατικοί θα προχωρήσουν παραπέρα.

«Σημειώστε ότι το σχέδιο των Εργατικών δεν είναι για αμοιβαία αναγνώριση αλλά μια πρόταση για τη Βρετανία να ακολουθήσει ότι κάνει η Ε.Ε.», είπε ο Χάναν. «Θυμάστε πώς ο Κιρ Στάρμερ συνέχιζε να απαιτεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα; Το μόνο ερώτημα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι Εργατικοί για να αποκτήσουν την εύνοια της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως γράφει το Politico, o Ντάνιελ Χάναν αναμένουν από το Εργατικό Κόμμα να «παραιτηθεί εντελώς από την απορρύθμιση», δηλαδή την έξοδο από τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, και να επαναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο «στην τυποποίηση της Ε.Ε.». Ως αποτέλεσμα, είπε ο Χάναν, οι προσπάθειες για την υπογραφή περισσότερων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit με τρίτες χώρες από όλο τον κόσμο θα τερματιστούν.

Η απορρύθμιση για πολλούς ηγέτες του κινήματος του Brexit, ήταν το σημείο- κλειδί της αποχώρησης από την Ε.Ε. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου- Βρυξελλών, εκτιμά ότι το Brexit είναι ήδη στα όριά του. «Θεωρώ ότι όλο και περισσότερο μετά τις εκλογές θα δούμε μια αυξανόμενη πίεση για βήμα προς βήμα επιστροφή σε μια κατεύθυνση με πιο λογική προσέγγιση», δήλωσε στο Politico.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button