ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τυρόπιτα της πεθεράς σαν αφρός: Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με το γάλα και το αυγό

Advertisement

Η τυρόπιτα της πεθεράς σαν αφρός:Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δε μοιράστηκε μόνο την πεντανόστιμη συνταγή της πεθεράς της για τυρόπιτα, αλλά και το κόλπο της με το γάλα και το αυγό για αφράτο αποτέλεσμα. 

 

Η τυρόπιτα της πεθεράς σαν αφρός: Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με το γάλα και το αυγό

 

Advertisement

Υλικά
1 πακέτο (6 φύλλα) χωριάτικο φύλλο κιχί με καλαμποκάλευρο
6 αβγά (προαιρετικά 4)
3-1/2 φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι (λίγο)
πιπέρι
200 γρ. κεφαλογραβιέρα
600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Η τυρόπιτα της πεθεράς σαν αφρός: Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με το γάλα και το αυγό

Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε 42 εκ. ταψί ρηχό για πίτα.

Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.

Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε αλάτι (λίγο) και πιπέρι

Advertisement

Η τυρόπιτα της πεθεράς σαν αφρός: Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με το γάλα και το αυγό

Θρυμματίζουμε τα τυριά.

Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αβγό και πασπαλίζουμε τυρί στην επιφάνεια. Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα και πασπαλίζουμε τυριά.

Καλύπτουμε με το 4ο και 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ραντίζουμε δηλαδή με γάλα και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί ενδιάμεσα.

Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.

Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα αβγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′ μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Advertisement

Για μεγαλύτερη απόλαυση και περισσότερο τραγανή πίτα τα τελευταία 20′ γυρνάμε στην κάτω αντίσταση μόνο.

Ποτέ μην ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη και πάντα να προτιμάτε αυθεντική σκληρή φέτα, ποτέ μαλακή με υγρασία.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button