ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μύκονος: Σωρεία παραιτήσεων κάθε μήνα λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας

"Πέρυσι, είχαμε καταγγελία για έναν εργοδότη που πέταξε από το κατάλυμα έναν εργαζόμενο τη νύχτα, με αποτέλεσμα εκείνος να μείνει σε beach bar"

Advertisement

Μύκονος: Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, για τη λεγόμενη «Μαφία της Μυκόνου», αποκαλύπτονται οι σκοτεινές πλευρές του κοσμοπολίτικου νησιού των Κυκλάδων, όπως οι ανθρωποκτονίες, η «προστασία» επιχειρήσεων και το ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα, η περιοχή χαρακτηρίζεται εδώ και δεκαετίες από τις άθλιες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

 

Μύκονος: Σωρεία παραιτήσεων κάθε μήνα λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας

Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς εργαζομένων, απειλές από εργοδότες, υπερβολικές ώρες εργασίας που φτάνουν έως και 13-15 ώρες την ημέρα, και οφειλές δεδουλευμένων σκιαγραφούν τη θλιβερή πραγματικότητα για τους εποχικούς εργαζόμενους στο «Νησί των Ανέμων».

Advertisement

Η Μύκονος πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για αρνητικούς λόγους, μετά τη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη στις αρχές του μήνα στο Ψυχικό. Ο Στάθης είχε επαγγελματική δραστηριότητα στη Μύκονο και είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο real estate, γεγονός που φαίνεται να ενόχλησε κάποιους, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Το europost.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι οι παράνομες και εγκληματικές ενέργειες στη Μύκονο συνδέονται με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. «Η Μύκονος εδώ και χρόνια είναι ένα άβατο. Οι καταγγελίες που λαμβάνουμε κάθε χρόνο είναι οι ίδιες. Υπάρχει τρομερή παραβίαση του ωραρίου εργασίας, και οι προφορικές συμφωνίες για παχυλούς μισθούς δεν αποδίδονται ποτέ στην πραγματικότητα», ανέφερε.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Μύκονο είναι η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού. «Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος, που θεωρούνται οι “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού, δεν διαθέτουν γραφείο επιθεώρησης εργασίας. Πρέπει να πάει κανείς στη Σύρο για να καταγγείλει οτιδήποτε», δήλωσε ο κ. Χότζογλου.

Ο κ. Χότζογλου ανέφερε περιστατικά όπου οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. «Το 2013 πήγαμε με ειδικούς επιθεωρητές από την Αθήνα, και μας περίμεναν μπράβοι στο λιμάνι, που μας έδειξαν την “πόρτα της εξόδου”. Απόρησα πώς γνώριζαν τα πρόσωπά μας», είπε.

Οι καταγγελίες στη Μύκονο ξεκινούν από την αρχή της σεζόν και κορυφώνονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. «Πέρυσι, είχαμε καταγγελία για έναν εργοδότη που πέταξε από το κατάλυμα έναν εργαζόμενο τη νύχτα, με αποτέλεσμα εκείνος να μείνει σε beach bar. Πρόπερσι, ένας εργαζόμενος είχε σοβαρό τροχαίο και η επιχείρηση αρνήθηκε να το δηλώσει ως εργατικό ατύχημα», ανέφερε ο κ. Χότζογλου.

Advertisement

Συμπλήρωσε ότι παλαιότερα υπήρχαν συχνότερα καταγγελίες για απειλές και ξυλοδαρμούς. «Σε μία περίπτωση συμβουλέψαμε έναν εργαζόμενο να προσφύγει στο αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου, αλλά δεν έλαβε την ανταπόκριση που θα έπρεπε», κατέληξε.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button