ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Μαύρος οιωνός” ακρίβειας η Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά τον Σεπτέμβριο για τα επιτόκια – Δεν βλέπει πτώση του πληθωρισμού πριν το… β’ εξάμηνο του 2025

Η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Advertisement

Οιωνός συνέχισης της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προοικονομεί επιμονή του πληθωρισμού μέχρι τουλάχιστον του δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, αλλά και αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί με τα επιτόκια από Σεπτέμβριο

Δεν αναμένει πτώση του πληθωρισμού πριν το… β΄ εξαμηνο του 2025 η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η Christine Lagarde άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τις προβλέψεις μαζί με άλλα διαθέσιμα στοιχεία.

«Ο πληθωρισμός θα πρέπει να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, για να υποχωρήσει προς τον στόχο μας το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», εκτίμησε η Lagarde.
Θα προσαρμόσουμε όλα τα μέσα εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, διαμήνυσε. Aν και το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δει «μικρή πρόοδο» στα μέτρα παραγωγικότητας των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ, απέχει ακόμα πολύ από τα στοιχεία που αναμένει η τράπεζα, τόνισε η Lagarde.

“Μαύρος οιωνός” ακρίβειας η Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά τον Σεπτέμβριο για τα επιτόκια – Δεν βλέπει πτώση του πληθωρισμού πριν το… β’ εξάμηνο του 2025

Advertisement

Η Λαγκάρντ έκανε λόγο για ανοδικούς κινδύνους που συνδέονται με γεωπολιτικές εντάσεις. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων, σημείωσε.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον υψηλό εγχώριο πληθωρισμό, με την ανάπτυξη να αναμένεται υποτονική το 2024.

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, αλλά αναμένονται αυξημένο κόστος εργασίας και μειωμένα κέρδη, εξήγησε η Lagarde.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ – Η πληθωριστική επίδραση των μισθών αντισταθμίστηκε

Nα διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι εισερχόμενες πληροφορίες στηρίζουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.
Ενώ ορισμένοι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν ελαφρώς τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο.
Συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες, η πληθωριστική επίδραση του υψηλού ρυθμού ανόδου των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη.

Advertisement

Η νομισματική πολιτική διατηρεί περιοριστικές τις συνθήκες χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους επίσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης έκτασης και διάρκειας της συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Advertisement

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

“Μαύρος οιωνός” ακρίβειας η Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά τον Σεπτέμβριο για τα επιτόκια – Δεν βλέπει πτώση του πληθωρισμού πριν το… β’ εξάμηνο του 2025

Advertisement

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.


Advertisement

Advertisement


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button