Η λειψυδρία πλήττει σφοδρά την Ελλάδα, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες λόγω της κλιματικής κρίσης. Πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς λίμνες και φράγματα στεγνώνουν, ενώ συνολικά 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Λειψυδρία: Στη “μέγγενη” και η Ελλάδα – «Χρειάζεται σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων»
Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
Στην Αττική, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες του Μόρνου αρκούν μόνο για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, εάν οι συνθήκες δεν αλλάξουν δραματικά. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
«Το θέμα της λειψυδρίας είναι βέβαια ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά όπως βλέπουμε να διαγράφεται το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Advertisement
Λειψυδρία: Στη “μέγγενη” και η Ελλάδα – «Χρειάζεται σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων»
Ανάγκη για Έργα Ορεινής Οικονομίας
Ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε την ανάγκη για έργα ορεινής οικονομίας, ώστε να σταματά η ροή του νερού στις ορεινές περιοχές και να ενισχύεται η καθίζηση στις πεδινές περιοχές. Ο μεγάλος στόχος είναι η ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων, από όπου αντλούμε το 80% του νερού.
«Πρέπει να έχουμε βροχοπτώσεις παρατεταμένες αλλά ήπιες, έτσι ώστε να ενισχύονται τα υδάτινα αποθέματα», σημείωσε ο Λέκκας.
Η Κατάσταση στην Κρήτη
Στην Κρήτη, οι βροχοπτώσεις ήταν σχεδόν μηδενικές φέτος, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και, αν δεν βρέξει φέτος, θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στον τουριστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αγροτικό τομέα.
Στεγνώνουν οι Ταμιευτήρες
Σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, παρατηρείται σημαντική πτώση της στάθμης νερού στην τεχνητή λίμνη Μόρνου και το φράγμα Αποσελέμης.
«Έχει φτάσει στο μισό περίπου της δυναμικότητάς του. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το χειμώνα που μας έρχεται, θα αναπληρωθούν τα χαμένα αποθέματα. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα», είπε ο Λέκκας.
Η Περίπτωση της Πικρολίμνης
Η Πικρολίμνη στο Κιλκίς έχει στεγνώσει εντελώς, καθώς η στάθμη της μειωνόταν κάθε χρόνο μέχρι που το νερό εξαφανίστηκε. Ο δήμος του Κιλκίς έχει ζητήσει από τους κατοίκους να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού.
Προβλήματα και Λύσεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η λειψυδρία αποκτά δομικά χαρακτηριστικά λόγω της κλιματικής κρίσης. Θα χρειαστούν πιο δομικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση του νερού και σύντομα θα υπάρξουν επιπρόσθετες εξαγγελίες.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης υδατικών πόρων κάτω από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Η αφαλάτωση, παρά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το υψηλό ενεργειακό κόστος, δεν θεωρείται λύση. Αντίθετα, απαιτείται σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, υποδομές και καμπάνιες οικονομίας του νερού.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα