Πανώλη: Κρούσματα στα αιγοπρόβατα εντοπίστηκαν και σε δύο περιοχές στην Ηλεία. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θανάτωση των ζωών και την ταφή τους σε συγκεκριμένο χώρο.
Πανώλη: Πρόκειται για δύο κρούσματα, τα οποία βρέθηκαν την 1η Αυγούστου σε ισάριθμες κτηνοτροφικές μονάδες του νομού Ηλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Patris News, τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του Βαρθολομιού, του Δήμου Πηνειού και στη Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Πανώλη αιγοπροβάτων: Βρέθηκαν κρούσματα και στην Ηλεία- Συναγερμός για την θανάτωση και ταφή των ζώων
Ήδη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης συντονίζει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την θανάτωση των ζωών και την μετέπειτα ταφή τους σε συγκεκριμένο χώρο.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, μαζί με τη Διευθύντρια Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου αναμένεται να μεταβούν στις κτηνοτροφικές μονάδες, όπου εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα.
Τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα τα 20 από τα 24 συνολικά έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλία.
“Κόκκινο” χτυπάει η ανησυχία του κτηνοτροφικού κόσμου και της Κρήτης για την πανώλη. Αν η νόσος εξαπλωθεί στο νησί μας, η θνησιμότητα θα αγγίξει το 85%, λόγω της ελεύθερης βόσκησης, πράγμα που σημαίνει πως θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε κρέας να φάμε…
Εφιάλτης που έχει θορυβήσει τους πάντες, με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να υπογραμμίζουν πως μόνο το εμβόλιο κατά της πανώλης θα έσωζε την κατάσταση.
Πανώλη αιγοπροβάτων: Βρέθηκαν κρούσματα και στην Ηλεία- Συναγερμός για την θανάτωση και ταφή των ζώων
Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαμηνύει πως λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να “εκριζωθεί” η πανώλη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση εμβολιασμός.
Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε μονάδες εκτροφής στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πλέον 22 (20 στη Θεσσαλία, 1 στην Κόρινθο και 1 στην Αττική). Τα ζώα που θανατώθηκαν στη χώρα μας ξεπερνούν τις 14 χιλιάδες, ενώ στη Ρουμανία οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000. Στην Κρήτη, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή, καθώς πρόκειται για μία ζωονόσο εξαιρετικά μεταδοτική. Μάλιστα, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς τυχόν εξάπλωση απειλεί να τινάξει στον αέρα την κρητική κτηνοτροφία, με το θέμα της πανώλης να κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα