ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καμπανάκι ΠΟΥ για τον καινούριο ιό mpox: Πως μεταδίδεται, τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Advertisement

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία του ιού mpox σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

 

Καμπανάκι ΠΟΥ για τον καινούριο ιό mpox: Πως μεταδίδεται, τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Η επιδημία, που αρχικά αναγνωρίστηκε ως ευλογιά των πιθήκων, έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 450 ατόμων κατά την πρώτη έξαρση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Αύξηση της Ανησυχίας για τον Ιό Mpox

Ο ΠΟΥ ενεργοποίησε το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού για τον ιό mpox λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη διάδοση του ιού. Ο ιός, ο οποίος προκαλείται από την ευλογιά των πιθήκων, αρχικά μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους, αλλά πλέον μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων. Ο ιός εμφανίζεται πιο συχνά σε απομακρυσμένα χωριά της Αφρικής, όπως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου παρατηρούνται χιλιάδες κρούσματα κάθε χρόνο.

Καμπανάκι ΠΟΥ για τον καινούριο ιό mpox: Πως μεταδίδεται, τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Advertisement

Τα Επικίνδυνα Στελέχη του Ιού Mpox

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι του ιού mpox, με τον τύπο 1 να είναι πολύ πιο θανατηφόρος, έχοντας σκοτώσει έως και το 10% των ανθρώπων σε προηγούμενες επιδημίες. Μια νέα παραλλαγή του ιού, ονομάζεται 1b, που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο, έχει εξαπλωθεί γρήγορα και θεωρείται η πιο επικίνδυνη μέχρι σήμερα.

Εξάπλωση και Αντίδραση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής αναφέρουν πάνω από 14.500 μολύνσεις και περισσότερους από 450 θανάτους από τον ιό mpox το 2024. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικές χώρες όπου δεν ενδημούσε προηγουμένως, προκαλώντας ανησυχία λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες.

Καμπανάκι ΠΟΥ για τον καινούριο ιό mpox: Πως μεταδίδεται, τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Τρόποι Μετάδοσης του Ιού Mpox

Ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα ή ζώα, ενώ η μετάδοση γίνεται και μέσω μολυσμένων αντικειμένων. Οι πιο ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν άτομα με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, καθώς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Αντιμετώπιση και Πρόληψη

Η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού βασίζεται κυρίως στον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων. Αν και υπάρχουν εμβόλια, είναι διαθέσιμα κυρίως σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Ο ΠΟΥ ζήτησε πρόσφατα από τους παρασκευαστές φαρμάκων να διαθέσουν τα εμβόλια τους για επείγουσα χρήση.

Advertisement

Τι Προτείνει ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και χαρακτηριστικό εξάνθημα. Ο εμβολιασμός συνιστάται κυρίως για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα, όπως το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».


Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button