ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πεντανόστιμος τραχανάς με φέτα της γιαγιάς: Έτοιμος μόλις σε δέκα λεπτά, το πιο εύκολο και θρεπτικό comfort food για το φθινόπωρο!

Advertisement

Ο τραχανάς είναι η πεμπτουσία των παιδικών μας γευστικών αναμνήσεων, μόλις έμπαιναν τα πρώτα κρύα! Μας τον μαγείρευε η γιαγιά μας σαν το γιατρικό για ό,τι μας ενοχλούσε. Ο τραχανάς είναι εύκολος, γρήγορος, νόστιμος και ένα υπέρ-θρεπτικό comfort food.

Παραδοσιακός τραχανάς με φέτα της γιαγιάς, σύμφωνα με την συνταγή της Αργυρώς – Θα χρειαστείς:

  • 2 – 1/2 φλ. νερό ή γάλα
  • 1/2 φλ. τραχανά ξινό
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. φέτα
  • Λίγο μπούκοβο
  • Λίγο αλάτι

Για την τηγάνιση, θα χρειαστείς:

  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες ξύδι

Πεντανόστιμος τραχανάς με φέτα της γιαγιάς – Η συνταγή της Αργυρώς

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. 

Προσθέτουμε τον τραχανά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15’ να σκάσει ο τραχανάς.

Τότε προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα κι αποσύρουμε από την φωτιά. 

Advertisement

Πασπαλίζουμε με μπούκοβο και λίγο αλάτι. Αν η φέτα είναι αλμυρή δεν χρειάζεται αλάτι. 

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι για 7′-8′, σε μέτρια φωτιά. 

Σβήνουμε με το ξύδι.

Ρίχνουμε καυτή την τηγάνιση μέσα στον τραχανά κι ανακατεύουμε.

Δεν είναι σούπα. Βγαίνει πηχτός ο λευκός τραχανάς και σερβίρεται αμέσως για να μη στεγνώσει.

Advertisement

Σερβίρεται σε μπολ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο μπούκοβο σε κάθε πιάτο. 

Τι είναι η τηγάνιση, ξεροτηγάνιση, ξεροχύμιση, τσιγάριση;

Τηγάνιση είναι μια πολύ παλιά τεχνική μαγειρέματος. Η τηγάνιση χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολλά νησιά αλλά και στην Κύπρο. Κρεμμύδι κόκκινο ξερό κομμένο άλλες φορές σε φέτες η ψιλοκομμένο τσιγαρίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να βγάλει τα σάκχαρα του να ροδίσει και να καραμελώσει. Χρησιμοποιείται σαν άρτυμα στο τελείωμα πολλών φαγητών. και την προσθέτουμε σε βραστά χόρτα στο σερβίρισμα, σε ψάρι ψητό ή τηγανητό, σε όλα τα όσπρια αλλά και σε πολλά πιάτα με ζυμαρικά.


Advertisement


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button