Φαραντούρης προσερχόμενος στην ΕΡΤ για το debate του ΣΥΡΙΖΑ: Το παρελθόν πλήγωσε, το μέλλον πρέπει να εμπνεύσει
«Χαίρομαι που επιτέλους μιλάμε πολιτικά. Χαίρομαι που επιτέλους θα υπάρξει μια δημόσια τοποθέτηση και ενδεχομένως αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αρκεί να γίνεται σε ένα ευπρεπές πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού. Και επίσης, αρκεί να αναδεικνύεται, κάθε φορά, ποιο είναι το διακύβευμα», δήλωσε ο Νικόλας Φαραντούρης, προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ συμπλήρωσε: «στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, το διακύβευμα, είναι ξεκάθαρο, ένας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπροστάρης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, που θα εμπνεύσει και πάλι τους δημοκρατικούς πολίτες, που θα αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα φύγει από την εξωστρέφεια, που δεν θα προχωρήσει σε μια απλή εσωτερική διευθέτηση των εσωτερικών του, αλλά θα κάνει ένα βήμα, ένα άλμα πιο γρήγορο από η φθορά.
Θα ανακτήσει το κύρος του, το διεθνές, το ευρωπαϊκό, στην περιφέρεια και στο κέντρο και θα ηγηθεί των πολιτικών εξελίξεων, ξανά. Σας καλώ όλους σε συστράτευση. Σήμερα, λοιπόν, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας και ενδεχομένως τις διαφορές μας».
Σε ερώτηση για το αν θα κριθεί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του τρίτου κόμματος ο κ. Φαραντούρης απάντησε: «Σήμερα συζητάμε ανοιχτά, με ευπρέπεια, με όραμα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δεν σκοπεύω να αναφερθώ στο παρελθόν. Το παρελθόν πλήγωσε. Από εδώ και πέρα, το μέλλον πρέπει να εμπνεύσει».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Πολάκη – Για καρτέλ σε υγεία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, σούπερ μάρκετ
Ερ. Θέλω να μας πεις ποιο είναι το σχέδιό σου για την πάταξη των καρτέλ στην υγεία, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ.
Απαντ. Είναι ένας από τους πυλώνες τους οποίους έχω διατυπώσει ότι θέλουμε να χτυπήσουμε.
Τα καρτέλ θέλουμε επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο.
Δηλαδή, αν η Εθνική Τράπεζα δεν επιστρέψει στο Δημόσιο, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μικρομεσαίους, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα επιτόκια δανεισμού, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα 1,8 δισ. υπερκέρδη που έχουν οι τράπεζες από τις χρεώσεις τους στις συναλλαγές.
Εάν το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ δεν επιστρέψει υπό δημόσιο έλεγχο, δεν σπάει το καρτέλ με τη Μοτορ Οιλ που μόλις έγινε αυτή η ιστορία το πήρε ο Λάτσης στον έλεγχο δηλαδή των ΕΛΠΕ και εκτίναξαν το ποσοστό κέρδους ανά βαρέλι. […]
Τρίτον τη ΔΕΗ.
Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, πάλι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κερδοσκοπία στο ρεύμα.
Θέλουμε επανάκτηση δημόσιων αγαθών υπό δημόσιο έλεγχο για να μπορέσουν να χτυπήσουμε τα καρτέλ.
Αλλιώς η παραγωγική μηχανή της χώρας προς όφελος της πλειοψηφίας δεν πρόκειται να πάρει μπροστά.
Ερώτηση Φαραντούρη σε Φάμελλο για τις τράπεζες
Ερ. Θέλω να σε ρωτήσω διότι υπήρξες πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας για ένα χρόνο και νομίζω ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τα 15 δισεκατομμύρια φόρο που χρωστάνε οι τράπεζες, δανεικά και αγύριστα στα κρατικά ταμεία. Και νομίζω ότι έπρεπε να είχαμε κάνει μια σκληρή αντιπαράθεση.
Πρώτον, να θέσουμε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και δεύτερον το σκληρό ολιγοπώλιο των τραπεζών, τα οποία σφυρίζουν αδιάφορα για τα 5 δισεκατομμύρια, τη στιγμή που πράγματι στραγγαλίζουν τους Έλληνες πολίτες και για τα νοικοκυριά τους, αλλά και γενικότερα.
Απαντ. Έχεις δίκιο. Γι’ αυτό και εγώ ως Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέλεξα να ανεβάσω το θέμα της αισχροκέρδειας των τραπεζών από την πρώτη μέρα, σχεδόν μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις.
Διότι εκείνη την περίοδο θυμάμαι, οι τράπεζες είχαν γράψει 4 δισεκατομμύρια κέρδη σε ένα χρόνο και αυτό είναι ακραίο, είναι τραγικό.Όλα αυτά είναι λεφτά που φεύγουν από την αγορά και φεύγουν από τα νοικοκυριά.
Και πολλά από αυτά οφείλονται σε πολύ υψηλές χρεώσεις που η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η κυβέρνηση δεν κάνουν τη δουλειά τους, ο καθένας χωριστά και δυστυχώς θα έλεγα ότι είναι και κέρδη τα οποία δεν δημιουργούν πραγματικές επενδύσεις, δεν μπαίνουν στην αγορά.
Να ήταν τουλάχιστον μια οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θα έλεγα έστω να δούμε με ποιους όρους δημιουργεί θέσεις εργασίας, εδώ όμως δεν επιστρέφουν.
Θα έλεγα λοιπόν ότι εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών που περιλαμβάνει αν θέλετε και μια συζήτηση για τον αναβαλλόμενο φόρο που δεν επιστρέφει στη λειτουργία της οικονομίας, θα πρότεινα ένα τμήμα και των υπερκερδών και των τραπεζών και των υπόλοιπων ολιγοπωλίων να γίνει ένα ταμείο εγγυοδοσίας και για τη στέγη που συζητάγαμε πριν και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Έτσι θα μπορέσει να γίνει με το να γυρίσει σε πραγματική εργασία για να μην υπάρχει καμία συζήτηση για φορομπηχτική πολιτική. Γιατί το κατανοώ αυτό και το χρησιμοποιεί πολύ το σύστημα εξουσίας.
Πρακτικά τι λέει;
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει φόρους;Δεν θέλουμε να βάλουμε φόρους.
Θέλουμε να επιστρέψουν όλα αυτά, τα οποία φεύγουν από την αγορά και την κοινωνία, να γυρίσουν στην κοινωνία.
Γιατί να μην πάνε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Γιατί να μην γίνουν πρόγραμμα στέγης;
Έτσι θα μπορέσουμε και να κατεβάσουμε τιμές αλλά και να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτό ξέρετε, είναι συγκεκριμένο μέτρο.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Φαραντούρη για την οικονομία
«Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.
Είναι κάτι το οποίο εφαρμόζω με επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια στο πανεπιστήμιο που είμαι διευθυντής, του πιο δημοφιλούς προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην ενέργεια, ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα το οποίο παίρνει υποτροφίες από κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με κριτήρια τις επιδόσεις και κοινωνικά κριτήρια και έτσι έχουμε στο τέλος κάθε χρόνου επιχειρήσεις να επιβραβεύουν τις πραγματικές επιδόσεις και την αριστεία, όχι την ψευδεπίγραφη αριστεία των δήθεν αρίστων, του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας, αλλά απλά παιδιά του καθημερινού μόχθου που παίρνουν μια επιβράβευση για τις επιδόσεις τους και τον κόπο τους.
Σας λέω ένα απλό παράδειγμα: Πώς μπορεί το επιχειρείν να επιβραβεύσει τις επιδόσεις και τη δουλειά και τον κόπο και τον μόχθο και τον ιδρώτα;
Επειδή όμως με ρωτάτε και για το κόμμα;
Πριν από λίγο συναντήθηκα με τους απεργούς του Κόκκινου και της Αυγής, με τους οποίους συναντήθηκα και την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του Κόκκινου και τους κατέθεσα ένα αναλυτικό πλάνο για τη βιωσιμότητα, την αναδιάρθρωση και τη διάσωση δύο εμβληματικών σταθμών του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα του προοδευτικού κόσμου, που είναι ντροπή, που είναι κλειστοί και απλήρωτοι οι εργαζόμενοί τους και μεταξύ άλλων τους ρώτησα εάν θα έβλεπαν ενδεχομένως και τη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση και τη διάσωση, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που κατέθεσαν σαν πλάνο και οι άνθρωποι, βεβαίως, το ακούν.
Άρα λοιπόν, προς Θεού, δεν δαιμονοποιούμε τίποτα.
Απλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο, κάτι το οποίο κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται στρεβλά».
Πολάκης σε Φαραντούρη: Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολιτική επιλογή τα 3 δισ. από τον αναβαλλόμενο φόρο στην Εθνική
Σωκράτης Φάμελλος: «Επειδή Παύλο με ρώτησες και ήταν πολύ σοβαρή και σωστή ερώτηση και όταν είχα την ευθύνη του τομέα αλλά και στη συνέχεια είχαμε υπολογίσει πώς ακριβώς μπορεί να είναι δημόσια η ΔΕΗ, πόσο κοστίζει, πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε. Και το έχουμε κάνει γιατί σήμερα οι μόνοι που περνάνε καλά είναι η Vodafone που είναι μέτοχος και τα γαλάζια παιδιά που είναι στη διοίκηση.
Τα υπόλοιπα όμως μέτρα τα οποία προτείνεις εσύ και παραδείγματος χάρη το θέμα ας πούμε μιας δημόσιας τράπεζας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε κάποιο προϋπολογισμό και κάποια προσέγγιση γιατί έχουμε για την αναπτυξιακή τράπεζα, για τις μικροπιστώσεις σοβαρές επεξεργασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα που έχει λόγο ευθύνη της κυβέρνησης να αλλάξεις τη μετοχή του Δημοσίου. Υπάρχει αντίστοιχος προϋπολογισμός και τι επιπτώσεις θα έχει;».
Παύλος Πολάκης: «Σαφώς κι έχουμε. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε από το 41% που κατείχαμε έδωσε σχεδόν το 32%. Έχει μείνει το 8%. Λοιπόν αυτό το 32 κάνει περίπου 2 δις και κάτι περίπου. Εγώ θεωρώ ότι μια πρώτη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου είναι αυτή. Για παράδειγμα είναι πολιτική επιλογή. Πόσα χρόνια περίπου ο αναβαλλόμενος φόρος;
Αυτή τη στιγμή αν τα θυμάμαι καλά που τα θυμάμαι γιατί τα νούμερα τα πάω καλά είναι περίπου 13.5 δις ευρώ δια τέσσερα πάει με τις τέσσερις συστημικές είναι λίγο παραπάνω της Εθνικής. Οπότε έχει σίγουρα 3 δισ. ευρώ αναβαλλόμενο φόρο η Εθνική. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολιτική επιλογή ότι αυτά τα 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετέχει μόνο το δημόσιο με νόμο, όπως με νόμο την πούλησε.
Με νόμο θα την πάρουμε πίσω με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα συμμετέχει μόνο το Δημόσιο και ο αναβαλλόμενος φόρος από τις υπόλοιπες τράπεζες Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα μισό δις κάθε χρόνο για να ανακουφίσει κόκκινα δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν ή να ανακουφίσει τις δόσεις από ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν. Γιατί έχω καταθέσει μια ολόκληρη πρόταση ότι δεν μπορεί ένα fund που πήρε στο 20% ένα στεγαστικό δάνειο να ζητάει 100% επιστροφή.
Άλλο ένα 20% θα ζητήσει και καλά είναι με νόμο πάντα».
Φαραντούρης για την κλιματική κρίση
«Την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο έκανα μια παρέμβαση στην Ολομέλεια έχοντας την ευθύνη της Ευρωομάδας μου για την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έχω ζητήσει δύο πράγματα τα οποία έχουν γίνει ήδη καταρχήν δεκτά.
Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών.
Ξέρετε γιατί το ζήτησα αυτό;
Για να αντισταθμίσουμε την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα, τέσσερα χρόνια να διαχειριστεί τα στοιχειώδη, θεομηνίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ερημοποίηση.
Αντισταθμίσουμε με συντονισμό των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας πρώτον αυτών.
Δεύτερον, οραματίζομαι και είναι στους δέκα άξονες που έχω καταθέσει για την επόμενη μέρα, τους δέκα άξονες, το πρόγραμμά μου για τη χώρα.
Ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής Προστασίας επιτέλους που θα δίνει έμφαση στην περιφέρεια και στα περιφερειακά προγράμματα και στα περιφερειακά σχέδια.
Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να συντονίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήναπου δεν ξέρει τι του γίνεται, στον Έβρο, στη Ρόδο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη.
Έμφαση στην περιφέρεια, αποκεντρωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας λοιπόν σε εθνικό επίπεδο και εναρμόνιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών. Διότι όταν έχουμε μια πλημμύρα, διότι όταν έχουμε μια θεομηνία μέχρι να πάρει πρέφα ο Κικίλιας τι γίνεται; Θα έρθει ένα αεροπλάνο από τη Σλοβακία, Σλοβενία να κατάσβεση την πυρκαγιά ή θα έρθει μια μονάδα κρούσης από την Ιταλία;
Αυτό σημαίνει ιδρώνω τη φανέλα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εθνικά συμφέροντα και την κοινωνία».
Φαραντούρης σε Πολάκη: Υποστηρίζω την ενεργειακή δημοκρατία. Δεν νοείται επένδυση χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό
«Υποστηρίζω την ενεργειακή δημοκρατία. Δεν νοείται επένδυση χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό», απάντησε ο Νίκος Φαραντούρης στον Παύλο Πολάκη.
Αναλυτικά η τοποθέτηση Φαραντούρη για την εξωτερική πολιτική
Ερ: Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλεί τη χώρα Μακεδονία σκέτο. Σωστά αντιδρά η κυβέρνηση; Τι πρέπει να γίνει;
Απαντ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον, τέσσερα χρόνια τώρα και η ολιγωρία της κυβέρνησης έγκειται σε δύο βασικά πράγματα.
Πρώτον, δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, πρώτα.
Πρόσφατο παράδειγμα με τον Ράμα. Δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά στην ουσία τους.
Διολισθαίνουμε σε μια σχέση διμερή Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα -Τουρκία, Ελλάδα – Αλβανία.
Αυτό ξέρετε τι είναι;
Γκολ από τα αποδυτήρια στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Εάν πραγματικά θέλεις να είσαι πρωταγωνιστής στην περιοχή σου, καθιστάς όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκά. Γιατί;
Γιατί είσαι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Διότι είσαι ενεργός και αξιόπιστος εταίρος και όχι δεδομένος και σιωπηλός στη γωνία σου και με το κεφάλι κατεβασμένο.
Η κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει αξιοποιήσει τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσει όσο έπρεπε και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό είναι το πρώτο λάθος.
Το δεύτερο λάθος είναι μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πράξεων.
Όταν χαρακτηρίζεις το προηγούμενο διάστημα ότι η συμφωνία των των Πρεσπών είναι δυναμίτης στη σταθερότητα, στην περιοχή και στα Βαλκάνια, πως θα την υπερασπιστείς στη συνέχεια και θα ζητάς η Βόρεια Μακεδονία να αποκαλείται με τη συνταγματική της ονομασία, τη στιγμή που μέσα στο ίδιο σου το κόμμα έχει σαμποταριστεί;»
Ερώτηση σε Φαραντούρη για εξωτερική πολιτική και Βόρεια Μακεδονία
«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το καθήκον της χρόνια τώρα. Δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά και πάμε σε μία διμερή κατάσταση που είναι γκολ από τα αποδυτήρια».
Ο Νικόλας Φαραντούρης για το «Κόκκινο» και την «Αυγή»
Ερ: Αν και το αναφέρατε νωρίτερα και είπαμε θα επανέλθουμε.
Κύριε Φαραντούρη, θέλω να σταθώ στους εργαζόμενους, τους απλήρωτους εργαζόμενους στο «Κόκκινο» και την «Αυγή». Είπατε ότι συναντηθήκατε μαζί τους την προηγούμενη εβδομάδα και τους καταθέσατε το πλάνο σας.
Είναι πέντε μήνες απλήρωτοι. Κύριε Φαραντούρη, τώρα καταθέσατε το πλάνο; Τώρα συνειδητοποιήσατε ότι πρέπει κάτι να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;
Απάντ: «Συμπάσχω με απλήρωτους εργαζόμενους και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το ζήτημα του «Κόκκινου» και της «Αυγής». Πριν από δύο μήνες είχα βγει στον αέρα στο Κόκκινο και είχα μιλήσει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχω στο μυαλό μου.
Με βάση αυτά που γνωρίζω, αυτά που έχω εφαρμόσει στο παρελθόν ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός και με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και γενικότερα την εμπειρία που έχω από τέτοια πράγματα.
Στην πράξη αυτό έγινε πριν από δυόμισι μήνες, πριν ακόμα θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Συναντήθηκα όμως και την προηγούμενη εβδομάδα, διότι θεωρώ ότι είναι μια στοιχειώδης υποχρέωση ενός υποψήφιου προέδρου να συναντηθεί με τη δυνατή φωνή δύο μέσων που τιμούν και κοσμούν τον πλουραλισμό και την ενημέρωση.
Και σας θυμίζω ότι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και πολλούς συμμάχους σε αυτή την άσκηση.
Όταν λοιπόν το Κόκκινο και η Αυγή είναι το μέσο στο οποίο μπορεί να ακουστεί καθαρά η φωνή των δημοκρατών προοδευτικών πολιτών και του κόμματός μας, είναι τουλάχιστον αμαρτία να σιωπά και να μην μπορεί να εκφραστεί.
Το σχέδιό μου βασίζεται όχι σε άλλα λόγια, ν αγαπιόμαστε, αλλά σε συγκεκριμένους άξονες.
Τους πρότεινα μια εταιρεία συμμετοχών, υπό την οποία θα μπει το Κόκκινο και η Αυγή.
Πρότεινα επίσης το Κόκκινο να πάρει μια οικολογική διάσταση, ώστε να τύχει χρηματοδότησης πλουσιοπάροχη που μπορεί να έρθει από την Ευρώπη.
Πρότεινα ενεργειακή κοινότητα, κάτω από την εταιρεία αυτή και άλλα πράγματα που συνδέονται τόσο με την ενημέρωση όσο και τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ».
Απάντηση του Ν. Φαραντούρη σε follow up ερώτηση για «Κόκκινο« και «Αυγή»
Ερ. Οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και στην «Αυγή» καταγγέλλουν ότι αυτή τη φωνή δεν την ακούτε. Όχι εσείς προσωπικά, η Πολιτική Γραμματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καιρό προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί τους, μαζί σας και δυστυχώς, όπως λένε οι ίδιοι, δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Και βάζουν το ερώτημα είναι αστείες οι αναφορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού, όταν εδώ και 5 μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν δεκτοί και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, το ερώτημα το θέτουν οι ίδιοι.
Απάντηση: Το πάω λίγο πιο πέρα να ακούμε και οφείλουμε να την ακούμε. Και πραγματικά λυπούμαι που αφήσαμε ή κάποιοι τέλος πάντων να φτάσει εκεί ο ραδιοσταθμός και η εφημερίδα, η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς.
Τέλος πάντων, δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, αλλά με ενδιαφέρει, όχι να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω και να πετάξω την μπάλα στην εξέδρα.
Διότι το πιο εύκολο που θα μπορούσα να κάνω είναι να σιωπήσω και να μην εμπλακώ, από τη στιγμή που δεν ήμουν μέρος του προβλήματος, ούτε διοίκησαν το σταθμό, ούτε πήρα κάποιες αποφάσεις, ούτε εν πάση περιπτώσει υπήρξα μέλος κάποιας διοικητικής ομάδας που διαχειρίστηκε τα οικονομικά, τις αμοιβές, τέλος πάντων, διαχρονικά τα κακώς κείμενα, τα οποία βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια.
Εγώ ένα πράγμα θέλω να εξασφαλίσουμε, αφενός τις θέσεις εργασίας και αφετέρου τον πλουραλισμό.
Και δεν νοείται αυτή τη στιγμή ένας ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βγει μπροστά με ορμή και αυτοπεποίθηση και να μην έχει δύο ιστορικά μέσα να βασίζεται για να μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του και τις πολιτικές του θέσεις».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Γκλέτσο για την Περιφερειακή ανασυγκρότηση
Ερώτηση: Επειδή έχεις εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά, κατέθεσα ένα πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικός πυλώνας του οποίου εκτός από τους δύο αντιπροέδρους, είναι η Περιφερειακή ανασυγκρότηση.
Ζητώ το Περιφερειακό Συμβούλιο να περιλαμβάνει τα μέλη μας χωρίς να εκλέγονται, που έχουν ήδη εκλεγεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Επιμελητήρια, στις νεολαίες, στα Εργατικά Κέντρα.
Πες μου σε παρακαλώ την άποψή σου και αν θα το υιοθετούσες σε ένα προσεχές καταστατικό συνέδριο που εισηγούμαι.
Απάντηση: Ναι, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σωστό. Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουμε μια σωστή εκπροσώπηση και αυτό ήταν το λάθος μας.Και αυτό αν θέλετε να ξέρετε ήταν το λάθος μας και το πληρώσαμε και στις εκλογές που χάσαμε. Σε όλες τις εκλογές που χάσαμε ήταν το ότι δεν ήμασταν σωστά τοποθετημένοι αυτοδιοικητικά και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό, τόσο στα επιμελητήρια όσο γενικά στο συνδικαλισμό.
Έχουμε έλλειμμα και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν το ξέραμε. Το ξέραμε διότι ήμασταν νέο κόμμα και εξακολουθούμε να μην είμαστε παλιό κόμμα.
Αλλά αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Πρέπει ο καινούργιος αρχηγός να το δει. Πρέπει να κάνουμε μεγάλο αγώνα για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τη βάση στην αυτοδιοίκηση, τόσο στον πρώτο βαθμό, τόσο στον δεύτερο βαθμό και παντού.
Δεν είναι δυνατόν σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Λαμία, όπως είναι η Θήβα, να μην κατεβάζουμε εμείς ψηφοδέλτιο.
Είναι απαράδεκτο και να μπαίνουμε σε ψηφοδέλτια να μπαίνουν οι σύντροφοί μας – σε ψηφοδέλτια στα αντίπαλα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Στον αντάρτη ή στον πρώτο που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα.
Συμφωνώ με αυτό που λες.
Πραγματικά θα το υιοθετώ και είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τον συνδικαλισμό.
Το «προσωπικό όραμα» του Νικόλα Φαραντούρη
«Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα.
Ένα κόμμα που μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου κράτησε όρθια τη χώρα.
Ένα κόμμα που ξέρει τι σημαίνει εξωτερική πολιτική και όχι να δώσουμε τα χρήματα κάτω από το τραπέζι, με δραστήρια κυβερνητική παρουσία στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη.
Ένα κόμμα το οποίο σήμερα κλονίζεται από τα εσωτερικά του, εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν θέλω να το παχύνω, δεν θα έλεγα κόμμα φιλόξενο.
Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα του 5, 6, 7, 8% στο οποίο θα υπάρχουν εσωτερικές διευθετήσεις, ανακατατάξεις.
Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα που δεν είναι της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις γειτονιές, στα καφενεία, στην ελληνική κοινωνία. Προοδευτική διακυβέρνηση.
Και αν δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος μπορεί να το κάνει;
Δεν ξεπήδησε και τίποτα ελπιδοφόρο, τώρα που ταυτιζόμαστε από τις εσωτερικές μας διαδικασίες και τις αντιφάσεις του πατριωτικού χώρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει μια ιστορική και κοινωνική υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα.
Δήλωσα αυτό διότι ο εχθρός είναι πάντοτε ήταν το δικό σου.
Υποστήριζα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και όταν τα κακώς κείμενα φτάνουν να ξεχειλίζουν, έχω υποχρέωση να τα επισημαίνω.
Εγώ δεν υπήρξα πρόβλημα κανενός και ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό θεωρώ ότι πιστεύω ότι μπορώ να είμαι η λύση για την επόμενη ημέρα».
Απάντηση Φαραντούρη σε Γκλέτσο για τη θέση του Ευρωβουλευτή
Ερ: Τι θα κάνει ο Φαραντούρης με τη θέση του Ευρωβουλευτή και την απουσία του από την Βουλή;
Απάντηση: «Αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο από ποτέ και από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, είναι η ανάκτηση του κύρους της αξιοπιστίας του, της συμμετοχής του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί από αυτό το σπιράλ της εσωστρέφειας, της τοξικότητας και του διχασμού.
Άρα λοιπόν, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Η θέση που έχω στην Ευρωβουλή, για να ξαναβάλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο λήψης των πιο κρίσιμων αποφάσεων.
Σήμερα το βράδυ συζητάμε για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη και τα απόνερα, εμείς τα λουζόμαστε εδώ.
Διότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τα στοιχειώδη σιωπηλά και μοιραία να κάθεται στη γωνιά της, για να μη δυσαρεστήσει τον Γερμανό, τον Γάλλο.
Θεωρώ λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αυτή τη στιβαρή φωνή παντού και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υπήρξε το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κύρος να συζητήσει με διεθνείς ηγέτες. Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε αποκέντρωση με κεντρική συγκρότηση. Χρειαζόμαστε αντιπροέδρους.
Χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς για να πάμε μπροστά.
Και αυτό νομίζω μπορεί να το εξασφαλίσει και η δική μου συμμετοχή στα ευρωπαϊκά πράγματα».
Η τελική ερώτηση Φαραντούρη σε Φάμελλο
Φαραντούρης σε Φάμελλο: Σωκράτη, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να είναι προϊόν διευθετήσεων, εσωτερικών Ανακατατάξεων, ομαδοποιήσεων, κολλητών, φράξιας και οτιδήποτε άλλο πλήγωσε το κόμμα μας και δημιούργησε φυγή και απαξίωση. Εγώ στο πρόγραμμά μου στους 10 άξονες εισηγούμαι διάφορα πράγματα, ένα από τα οποία για παράδειγμα είναι η αποκέντρωση στην κορυφή. Δύο αντιπρόεδροι, ένας αντιπρόεδρος για την Περιφερειακή ανασυγκρότηση και ένας αντιπρόεδρος για τον προγραμματικό μας λόγο. Έτσι εννοώ εγώ την αποκέντρωση όχι μόνο στη βάση αλλά και στην κορυφή. Το ασπάζεσαι, το συμμερίζεσαι θα το υποστηρίξεις το καταστατικό συνέδριο;
Απάντηση Φάμελλου: Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες και επέτρεψέ μου Νίκο να σου το πω αυτό, γνωρίζοντας και τη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Καταστατικού αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε μια συζήτηση που αφορά την κυβερνώσα Αριστερά.
Χρειαζόμαστε να έχουμε περιφερειακή συγκρότηση, πρέπει να έχουμε δηλαδή όργανα περιφερειακά στον ΣΥΡΙΖΑ και χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουμε τη δημοκρατία για να μπορέσουμε να υπερβούμε το πρόβλημα των ομάδων και των ομαδοποιήσεων.
Δεν νομίζω ότι οι δύο αντιπρόεδροι θα λύσουν προβλήματα δημοκρατίας. Μπορεί να λύσουν θέματα όσον αφορά την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής λειτουργίας, αλλά αν με ρώταγες δεν θα ήταν ο αντιπρόεδρος για την περιφερειακή συγκρότηση αλλά τα περιφερειακά όργανα. Και μάλιστα προσέξτε. Νομίζω ότι χρειάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε όργανο, είτε μιλάμε για Νομαρχιακή Επιτροπή, είτε για Περιφερειακή επιτροπή, είτε για μια μικρότερη Κεντρική Επιτροπή, να έχουν όλα τα στελέχη του δημόσιο ρόλο.
Να μην είναι δηλαδή, απλά μέλη κάποιων ομάδων, αλλά να έχουν δημόσιο ρόλο για το οργανωτικό, το συνδικαλιστικό, την ειρήνη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αλληλεγγύη. Και έτσι να είναι πραγματικά ενεργοί πολίτες και να κρίνονται και να συνδέονται με την κοινωνία.
Και αυτός ο δημόσιος ρόλος θα πρέπει να έχει και λογοδοσία.Να δουλεύουν δηλαδή όλοι μαζί και στη συνέχεια να υπάρχει και λογοδοσία και μια μικρότερη Κεντρική Επιτροπή.
Αυτό πράγματι θέλει καταστατικές αλλαγές και θέλουμε καταστατική αλλαγή και ως προς τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε μια ενίσχυση των συλλογικών οργάνων. Γιατί υπάρχει και ένα θέμα, αν θέλετε προσωπικών λειτουργιών, που πρέπει να προσέξουμε. Η συλλογικότητα και το εμείς θα μας λύσει το πρόβλημα. Δεν θα λύσει το πρόβλημα το να μοιράσουμε ρόλους με επιλογή – αν θέλετε – κεντρική.
Νομίζω και πιστεύω βαθιά στη συλλογικότητα.
Φαραντούρης σε Πολάκη
Φαραντούρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα. Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και νομοτελειακά ο σκοπός του πρέπει να είναι να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά. Θέλω να μας πεις πώς εσύ οραματίζεσαι έναν ΣΥΡΙΖΑ συμπεριληπτικό που θα μπορέσει να διεμβολίσει κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, να ανοίξει την αγκαλιά του σε δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς φαίνεται να συρρικνώνεται μέσα σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας και τοξικότητας.
Πολάκης: Την απάντηση την έχω δώσει πρώτος από την μέρα που κατέθεσα το πρόγραμμα των έξι πυλώνων για το οποίο πρέπει να εξοπλίσει το ΣΥΡΙΖΑ για να απευθυνθεί πρώτα απ’ όλα στο 1.200.000 ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν από το ’19 και μετά κυρίως, και οι οποίοι είναι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες που έχουν κάτσει στην άκρη, δεν τους καλύπτει η αντιπολίτευση που κάναμε το 19 με 23, αυτή η συστημική η σοβαροφάνεια και στρογγυλεμένος λόγος.
Θα ξανά γίνουμε κυβέρνηση αν καταφέρουμε να εμπνεύσουμε αυτούς με ένα πρόγραμμα αναδιανομής υπέρ της εργασίας, επανάκτησης δημόσιου πλούτου, σε σύγκρουση με την διαπλοκή που να δίνει ελπίδα στην νέα γενιά, με βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την δικαιοσύνη που να υπογράφουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι υπέρ των 100 οικογενειών που ταΐζει ο Μητσοτάκης και το παρακράτος τους.
Απάντηση του Φαραντούρη σε ερώτηση του Πολάκη
Ερ: Γιατί πριν αναζητήσεις την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώνεις το έργο στην Ευρωβουλή;
Απάντηση: Είμαι νέος στην πολιτική, αλλά δεν είμαι άγνωστος. Έτσι, πριν από έναν χρόνο με πήρες απ’ το χέρι. Υποστήριξες με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο, τον οποίο φρόντισες πρώτα να ψάχνεις για να βρεις αν πράγματι πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις.
Εγώ λοιπόν κατέθεσα υποψηφιότητα έχοντας γυρίσει χωριό χωριό όλη την Ελλάδα κι γνωρίζοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφερα ποτέ σε δύσκολη θέση το κόμμα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι μπορώ να δώσω το χαμένο κύρος που κάποιοι άλλοι φρόντισαν στο παρελθόν
Φαραντούρης σε ερώτηση Φάμελου: «Δεν έχω κανένα δισταγμό να εγκαταλείψω την Ευρωβουλή αν γίνω πρόεδρος»
«Κάποιοι που έχουν κομματική εμπειρία και πολλά χιλιόμετρα στο κόμμα κατάφεραν να φτιάξουν ένα κόμμα το οποίο σήμερα δεν διαθέτει τα στοιχειώδη. Μιας κοινωνίας που αναζητεί πυξίδα και βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται συνέχεια. Εγώ και θα είμαι νεότερος στον κομματικό βίο, στρατεύτηκαν στην ήττα, στο προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα, το 2019. Οι ομόλογοί μου είναι επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα τους. Είναι ευρωβουλευτές. Αν αναλάβω την ηγεσία και χρειαστεί να εγκαταλείψω την ευρωβουλή, δεν έχω κανένα δισταγμό να το κάνω».
Φαραντούρης: Η ανατροπή και η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο
Κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος του debate ο Νίκος Φαραντούρης δήλωσε: «Η ανατροπή και η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο αρκεί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξουν μπροστά».
Σας καλώ όλους στην κάλπη την Κυριακή για ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ανάγκη να πάει μπροστά. Καλή αντάμωση στις κάλπες
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα