Ήδη, οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση του πλαισίου διεξαγωγής του. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και, όπως φαίνεται, θα προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και τεχνολογικές δυνατότητες.
Η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για 3.794 θέσεις, έδωσε το έναυσμα για τον σχεδιασμό του δεύτερου. Ωστόσο, πριν ξεκινήσει η νέα διαδικασία, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει προτεραιότητα στην απορρόφηση των επιτυχόντων του πρώτου, που καλύπτουν θέσεις και για το 2025. Για παράδειγμα, πολλοί επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού θα διοριστούν σταδιακά σε δήμους, περιφέρειες και άλλους δημόσιους φορείς, κάτι που απαιτεί χρόνο και συντονισμό.
Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής, το αρχικό σενάριο που προέβλεπε τον διαγωνισμό την άνοιξη του 2025 φαίνεται να ανατρέπεται. Ο λόγος είναι η προγραμματισμένη διεξαγωγή άλλου γραπτού διαγωνισμού, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την ίδια περίοδο, που αφορά 100 θέσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, ο δεύτερος πανελλαδικός διαγωνισμός τοποθετείται πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού ή μετά το καλοκαίρι.
Οι οργανωτικές αλλαγές αποτελούν κεντρικό σημείο συζήτησης. Για παράδειγμα, εξετάζεται η δυνατότητα να διεξαχθούν οι εξετάσεις ηλεκτρονικά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντί για τα παραδοσιακά χαρτιά. Ήδη, έχει εγκριθεί η προμήθεια πάνω από 2.100 υπολογιστών και οθονών για τις ανάγκες του ΑΣΕΠ, ενώ προβλέπεται η δημιουργία δύο εξεταστικών κέντρων, ένα στην Αθήνα, πιθανόν στο Περιστέρι, και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Μια άλλη καινοτομία που εξετάζεται είναι η διεξαγωγή εξετάσεων με «ραντεβού». Δηλαδή, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ημέρα και ώρα που θα εξεταστούν, μέσα από ένα σύστημα κρατήσεων. Αυτό θα επιτρέψει την ομαλότερη διεξαγωγή, χωρίς συνωστισμό, με κυλιόμενες εξετάσεις που ενδέχεται να διεξάγονται κάθε Σαββατοκύριακο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος μπορεί να επιλέξει να δώσει εξετάσεις ένα πρωινό Σαββάτου, ενώ κάποιος άλλος το επόμενο απόγευμα της Κυριακής.
Επιπλέον, θα υπάρξουν αλλαγές στην ύλη και τη δομή των εξετάσεων. Προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στις δεξιότητες και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στον εργασιακό χώρο. Ένα πιθανό σενάριο είναι να μειωθεί η βαρύτητα του γενικού τεστ γνώσεων ή να καταργηθεί εντελώς. Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος διεκδικεί θέση σε τεχνική υπηρεσία, μπορεί να εξεταστεί περισσότερο σε πρακτικά θέματα και δεξιότητες, παρά σε γενικές ερωτήσεις γνώσεων.
Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, διορθώνοντας προβλήματα του πρώτου διαγωνισμού. Ένα από αυτά ήταν η δυσκολία αναπαραγωγής μαθηματικών σχημάτων στα φωτοτυπικά μηχανήματα, που προκάλεσε σύγχυση σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα. Με την εισαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων, τέτοια ζητήματα αναμένεται να εξαλειφθούν, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν πιο σύγχρονα μέσα στη διάθεσή τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα