ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτές τις χώρες φοβούνται οι ΗΠΑ: Νέο μνημόνιο εθνικής ασφαλείας για Ρωσία, Ιράν, Κίνα, Β.Κορέα – Αποχωρεί ο Μπάιντεν και αφήνει “οδηγίες εξωτερικής πολιτικής” στον Τραμπ

Advertisement

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ένα νέο μνημόνιο εθνικής ασφάλειας πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδηγός για την επερχόμενη κυβέρνηση, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Κίνας, Ιράν, Βόρειας Κορέας και Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΗΠΑ: Νέο μνημόνιο εθνικής ασφαλείας για Ρωσία, Ιράν, Κίνα, Β.Κορέα

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ξεκίνησαν την ανάπτυξη του μνημονίου αυτού το καλοκαίρι και το διαμόρφωσαν έτσι ώστε να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση να διαμορφώσει την προσέγγισή της από την πρώτη ημέρα, όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπίσει τις στενότερες σχέσεις μεταξύ των κύριων αντιπάλων και ανταγωνιστών των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Associated Press δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το απόρρητο μνημόνιο δεν θα δημοσιοποιηθεί λόγω της ευαισθησίας ορισμένων από τα σημεία του.

Το έγγραφο περιλαμβάνει τέσσερις ευρείες συστάσεις: βελτίωση της διυπηρεσιακής συνεργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης, επιτάχυνση της ανταλλαγής πληροφοριών με τους συμμάχους σχετικά με τους τέσσερις αντιπάλους (Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα), βαθμονόμηση της χρήσης κυρώσεων και άλλων οικονομικών εργαλείων από την αμερικανική κυβέρνηση για μέγιστη αποτελεσματικότητα και ενίσχυση της προετοιμασίας για τη διαχείριση ταυτόχρονων κρίσεων που αφορούν τις αντίπαλες χώρες.

ΗΠΑ: Νέο μνημόνιο εθνικής ασφαλείας για Ρωσία, Ιράν, Κίνα, Β.Κορέα

Advertisement

Οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια εκφράζουν ανησυχίες για τη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Ο συντονισμός επιταχύνθηκε μεταξύ τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι καθώς η Ρωσία έχει απομονωθεί περισσότερο από μεγάλο μέρος του κόσμου, η Μόσχα έχει στραφεί στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Από τη Βόρεια Κορέα, οι Ρώσοι έχουν λάβει πυροβολικό, πυραύλους και χιλιάδες στρατιώτες που ταξίδεψαν για να βοηθήσουν στις προσπάθειες απώθησης των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή του Κουρσκ.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει υποστηρίξει τη Ρωσία με εξαρτήματα που βοηθούν στη διατήρηση της στρατιωτικής βιομηχανικής της βάσης.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Ιράν και έχει βοηθήσει την Τεχεράνη καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την πυραυλική άμυνα και τη διαστημική της τεχνολογία.

Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει από τη Ρωσία τα απαραίτητα καύσιμα και χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κατασκευαστικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η Ρωσία έχει «de facto αποδεχθεί τη Βόρεια Κορέα ως κράτος με πυρηνικά όπλα».

Advertisement

Εν τω μεταξύ, η Κίνα επωφελείται από τη ρωσική τεχνογνωσία, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται για την εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Τα δύο έθνη διεξάγουν επίσης κοινές περιπολίες στην περιοχή της Αρκτικής.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το υπόμνημα του Λευκού Οίκου, που ενέκρινε ο Μπάιντεν «δεν προσπαθεί να εγκλωβίσει (τη διοίκηση Τραμπ) ή να την γείρει προς τη μία ή την άλλη πολιτική επιλογή».


Advertisement


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button