Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους χθες Παρασκευή τη Γαλλία να μην προχωρήσει σε ανάπτυξη δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως η Άγκυρα είναι “αποφασισμένη” να αντιμετωπίσει τις “τρομοκρατικές” απειλές προ των πυλών της.
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικής παράταξης, που τις βοήθησε καθοριστικά, αποτέλεσε αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αλλά η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο κ. Φιντάν φάνηκε να αποκλείει κάθε ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή: “Ο συνομιλητής μας στο ζήτημα αυτό είναι η Αμερική. Μιλάμε με την Αμερική. Όχι με χώρες που κρύβονται από πίσω”, πέταξε.
“Το να απαλλαγεί η Συρία από την τρομοκρατική απειλή είναι βασικό μας καθήκον το 2025 και η Τουρκία είναι η πιο αποτελεσματική στον αντιτρομοκρατικό αγώνα”, υποστήριξε ακόμη.
“Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα πως δεν τίθεται ζήτημα να ζήσουμε με τέτοια απειλή. Καλά θα κάνει να ασχοληθεί κάποιος, αλλιώς θα το κάνουμε εμείς”, καθώς η Τουρκία έχει “τη δύναμη, τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει στην πηγή της κάθε απειλή για την επιβίωσή της”, εξεμάνη.
Χθες βράδυ, μιλώντας στο ιδιωτικό γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανέφερε ότι τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του και του “θύμισε” πως είναι προς το “συμφέρον” της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Ευρώπης να “έχουμε σταθερή, εθνικά κυρίαρχη και ενωμένη Συρία”.
“Αν η Γαλλία έχει κάποιο πράγμα να κάνει, αυτό είναι να πάρει τους πολίτες της, να τους μεταγάγει σε δικές της φυλακές και να τους δικάσει”, έκρινε ακόμη ο Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος σε γάλλους τζιχαντιστές που κρύφτηκαν στη Συρία αφού έπεσε το “εμιράτο” του ΙΚ ή βρίσκονται σε φυλακές των κούρδων μαχητών.
Το Παρίσι δεν είναι πολύ πρόθυμο να επαναπατρίσει τους υπηκόους αυτούς, τουλάχιστον αρκετές δεκάδες, που κρατούνται στη Συρία από τους Κούρδους, ή είναι μέλη της συμμαχίας ισλαμιστών ανταρτών που κατέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα.
“Κάνω εξαίρεση για όσους είναι παιδιά, τα οποία δεν είναι επ’ ουδενί υπεύθυνα για πράξεις των γονιών τους”, πρόσθεσε “Κάθε φορά που είναι εφικτό, τα επαναπατρίζουμε (…) Αν είναι ξανά εφικτό, καθώς οι συνθήκες είναι περίπλοκες, θα το κάνουμε εκ νέου”.
Η ανατροπή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο μήνα θεωρείται πως αυξάνει τις πιθανότητες απευθείας επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία εναντίον των YPG, της ραχοκοκαλιάς των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ).
Η Τουρκία έχει σύνορα 900 χιλιομέτρων και πλέον με τη Συρία και στρατεύματά της έχουν ουσιαστικά καταλάβει ζώνες της συριακής επικράτειας εδώ και χρόνια.
“Το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το να υποστηρίζεις ή να αποδέχεσαι την παρουσία βραχίονα της οργάνωσης αυτής δείχνει ασυνέπεια”, είπε ο Χακάν Φιντάν, συμπληρώνοντας δηκτικά πως “δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αποδεικνύονται ασυνεπείς”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε ακόμη ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει τη φάση της πολιτικής μετάβασης στη Συρία σε συντονισμό με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα