Όπως ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (18/1) από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου το μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο (σχεδόν επτά ώρες διήρκεσε) της κυβέρνησής του επικύρωσε τελικά τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Μια συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων. Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
«Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025», αναφέρει σχετική η ανακοίνωση. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ η συμφωνία εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ έναντι οκτώ κατά.
Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο Υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ ήταν μεταξύ αυτών που καταψήφισαν και είχαν απειλήσει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση εάν εγκρινόταν η συμφωνία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνηθείσα εκεχειρία, στην οποία αντιτάχθηκαν σκληροπυρηνικά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, προβλέπει αρχικά κατάπαυση του πυρός για μια περίοδο έξι εβδομάδων, αρχής γενομένης από την Κυριακή.
Κατά την πρώτη από τις τρεις φάσεις της εκεχειρίας, η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους, γυναίκες, παιδιά και άνδρες άνω των 50 ετών. Σε αντάλλαγμα θα αποφυλακιστούν όλες οι Παλαιστίνιες και οι ανήλικοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα