ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον “πόλεμο” σε λαθρομετανάστες, LOATKI+ και9 πληθωρισμό: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει αμέσως τώρα…»

Advertisement

Με το πολικό κρύο που επικρατεί στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον να είναι το μόνο «πρόβλημα» που είχαν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ανεμπόδιστη, με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων να ορκίζεται 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα ανατολικής ακτής, 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος), με τον όρκο του να ακολουθείται από 21 κανονιοβολισμούς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε -λόγω ψύχους- στη ροτόντα του Καπιτωλίου, ενώ αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του, κατά τι διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε -μέσες άκρες- όλα όσα είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του.

«Η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει αμέσως τώρα. Από αυτή την ημέρα, η χώρα μας θα ανθίσει και θα γίνει ξανά σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Θα μας ζηλεύει κάθε έθνος και δεν θα επιτρέψουμε να μας εκμεταλλεύονται άλλο. Κατά τη διάρκεια κάθε μεμονωμένης ημέρας της διακυβέρνησης Τραμπ, θα βάλω πολύ απλά την Αμερική πρώτα», ήταν τα πρώτα λόγια του Τραμπ στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του, με τον 47ο πρόεδρο να προσθέτει: «Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να δημιουργήσουμε ένα έθνος περήφανο, ευημερούν και ελεύθερο. Η Αμερική σύντομα θα είναι μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πολύ πιο εξαιρετική από ποτέ».

Advertisement

«Η ζυγαριά της Dικαιοσύνης θα εξισορροπηθεί εκ νέου. Η φαύλη, βίαιη και άδικη οπλοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης θα τερματιστεί. Η κορυφαία προτεραιότητά μας θα είναι να δημιουργήσουμε ένα έθνος περήφανο, ευημερούν και ελεύθερο», δήλωσε στη συνέχεια.

«Η ζωή μου σώθηκε για κάποιο λόγο. Με έσωσε ο Θεός για να κάνω την Αμερική ξανά μεγάλη», είπε κατόπιν ο Τραμπ, αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας του, η οποία σημειώθηκε σε πολιτική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια το περασμένο καλοκαίρι και πρόσθεσε πως «με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, βρισκόμαστε στην αρχή μιας συναρπαστικής νέας εποχής εθνικής επιτυχίας», κάνοντας λόγο για «ένα κύμα αλλαγής» που «σαρώνει τη χώρα». «Το φως του ήλιου ξεχύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και η Αμερική έχει την ευκαιρία να αδράξει αυτή την ευκαιρία όπως ποτέ άλλοτε», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην κυβέρνηση του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, και στον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέροντας ότι οι προκλήσεις της χώρας θα «εκμηδενιστούν» και προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια κρίση «εμπιστοσύνης έναντι του ριζοσπαστικού και διεφθαρμένου κατεστημένου». Η προηγούμενη κυβέρνηση παρείχε άσυλο και προστασία σε «επικίνδυνους εγκληματίες» που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, ανέφερε στη συνέχεια και τόνισε πως «η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει απεριόριστη χρηματοδότηση για την υπεράσπιση των ξένων συνόρων, αλλά αρνείται να υπερασπιστεί τα αμερικανικά σύνορα ή, το σημαντικότερο, τους δικούς της ανθρώπους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη συνέχεια ότι είναι έτοιμος να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο θα κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Όλες οι παράνομες είσοδοι θα «σταματήσουν αμέσως», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής εκατομμυρίων «εγκληματιών αλλοδαπών». Μίλησε δε για κάποιες άλλες από τις ενέργειες που σχεδιάζει, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της λεγόμενης πολιτικής της παραμονής στο Μεξικό και της αποστολής περισσότερων στρατευμάτων και ανθρώπινου δυναμικού στα νότια σύνορα της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως τα σημερινά εκτελεστικά διατάγματα που θα υπογράψει «θα χαρακτηρίζουν τα καρτέλ ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ, επικαλούμενος τον «νόμο περί εχθρών αλλοδαπών του 1798», θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την «πλήρη και τεράστια δύναμη της ομοσπονδιακής και πολιτειακής επιβολής του νόμου» για να βάλει τέλος στις «ξένες συμμορίες στο έδαφος των ΗΠΑ».

Advertisement

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε και για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της αύξησης του ενεργειακού κόστους για τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι θα δώσει εντολή σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να «νικήσουν» τον πληθωρισμό και να «μειώσουν γρήγορα το κόστος και τις τιμές». Πρόσθεσε ότι θα κηρύξει και εθνική ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεσή του ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο αμερικανικό έδαφος. «Η Αμερική θα γίνει και πάλι ένα κατασκευαστικό έθνος», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Αμερική βρίσκεται πάνω «στο περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιοδήποτε άλλο έθνος στη γη και θα το χρησιμοποιήσουμε».

Συνεχίζοντας με τα οικονομικά του πλάνα για τη χώρα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι και πάλι ένα «πλούσιο έθνος», λόγω του «υγρού χρυσού κάτω από τα πόδια μας». Επίσης, ανέφερε λεπτομερώς τα σχέδιά του για την αυτοκινητοβιομηχανία, λέγοντας ότι θα ανακαλέσει μια «εντολή για ηλεκτρικά οχήματα» και θα κατασκευάσει αυτοκίνητα στην Αμερική «και πάλι με ρυθμούς που κανείς δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ότι θα ήταν δυνατοί πριν από λίγα χρόνια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι θα αρχίσει άμεσα την αναμόρφωση του εμπορίου και ότι θα ιδρύσει την «Εξωτερική Υπηρεσία Εσόδων», για τη συλλογή όλων των δασμών και των εσόδων από δασμούς. Είπε δε ότι τα έσοδα αυτά θα προέρχονται από «ξένες πηγές», τονίζοντας πως «το αμερικανικό όνειρο θα επιστρέψει σύντομα και θα ευδοκιμήσει όπως ποτέ άλλοτε». Μίλησε, κατόπιν, για την ίδρυση του DOGE – του νέου Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας. «Ύστερα από χρόνια και χρόνια παράνομου και αντισυνταγματικού περιορισμού της έκφρασης, θα υπογράψω, επίσης, ένα εκτελεστικό διάταγμα, για να σταματήσει κάθε λογοκρισία και να επιστρέψει η ελευθερία του λόγου στην Αμερική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στη συνέχεια ότι θα βάλει τέλος σε αυτό που, όπως ανέφερε, ήταν κυβερνητική πολιτική για να φέρει τη φυλή και το φύλο σε «κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής», υποσχόμενος να σφυρηλατήσει μια κοινωνία που δεν βασίζεται στο χρώμα και στο φύλο. Επίσης, πρόσθεσε ότι, στο εξής, επίσημη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό.

Σε δηλώσεις του για τη Διώρυγα του Παναμά, ο νέος πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «ανόητο» δώρο που «δεν έπρεπε ποτέ να γίνει» στον Παναμά, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Κίνα εκμεταλλεύεται» τη διώρυγα. «Δεν τη δώσαμε στην Κίνα, την παίρνουμε πίσω», τόνισε και ανακοίνωσε τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής».

Advertisement

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα είναι «ειρηνοποιός και ενωτικός» και αναφέρθηκε στις τρεις Ισραηλινές ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα, οι οποίες επέστρεψαν χθες, Κυριακή 19/1, στις οικογένειές τους, κάτι που απέσπασε το χειροκρότημα όλων όσοι ήταν στην αίθουσα. «Η Αμερική θα ανακτήσει τη θέση που της ανήκει ως το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο σεβαστό έθνος στη γη, εμπνέοντας το δέος και τον θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου», ανέφερε σχετικά.

Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμά του προς τους Αμερικανούς είναι «να ενεργούν με θάρρος, σθένος και τη ζωτικότητα του μεγαλύτερου πολιτισμού της ιστορίας» και μίλησε για τη φιλοδοξία του ως προς την επίτευξη «νέων νικών και επιτυχιών». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον πλούτο τους, θα επεκτείνουν την επικράτειά τους και θα μεταφέρουν τη σημαία τους σε νέους ορίζοντες, μεταξύ άλλων και στον Άρη. «Θα επιδιώξουμε το προφανές πεπρωμένο μας στα αστέρια, για να “φυτέψουμε” τα αστέρια και τις ρίγες στον πλανήτη Άρη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στέκομαι μπροστά σας ως απόδειξη ότι δεν πρέπει ποτέ να πιστεύετε ότι κάτι είναι αδύνατο να γίνει», δήλωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως «στην Αμερική, το να κάνουμε το αδύνατο δυνατό είναι αυτό που κάνουμε καλύτερα». Καταληκτικά, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Αμερική «δεν θα κατακτηθεί, ούτε θα εκφοβιστεί», τονίζοντας: «Δεν θα αποτύχουμε. Από σήμερα οι ΗΠΑ θα είναι ένα ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος. Το μέλλον είναι δικό μας και η χρυσή εποχή μας μόλις άρχισε».

Πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος ακουμπούσε το χέρι του στη Βίβλο την οποία κρατούσαν τα δύο ανήλικα παιδιά του. Η τελετή ορκωμοσίας ολοκληρώθηκε με προσευχές για τον νέο πρόεδρο και τον των νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.


Advertisement

Advertisement


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button