Η σεισμική δραστηριότητα στην υποθαλάσσια περιοχή των νοτιοανατολικών Κυκλάδων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, συνεχίζεται με ένταση, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες, ιδιαίτερα σε εκείνους της Σαντορίνης.
Οι επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ, οι τοπικές αρχές και η Πολιτική Προστασία έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.
Παράλληλα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε λειτουργία την ψηφιακή πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr, η οποία παρέχει οδηγίες και ενημέρωση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί κατεγράφησαν στην περιοχή από την 26η Ιανουαρίου έως την 3η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ο κύριος σεισμός δεν έχει γίνει ακόμη»
Η Επιτροπή ανέφερε ότι αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχισθεί η δράση του, με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.
Ωστόσο, δεύτερο ενδεχόμενο είναι αυτό το σμήνος να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έναν κύριο σεισμό και στη συνέχεια, η δραστηριότητα να λάβει τη μορφή μίας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.
«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στη Σαντορίνη
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στον υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο σε πέντε σημεία του νησιού, κατά τη χθεσινή (06/02) σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
Παλαιός Λιμένας Φηρών.
Λιμάνι Αθηνιού και οδικό δίκτυο του Όρμου.
Οία (περιοχές Αμμούδι και Αρμένη).
Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και Μονοπάτι).
«Ο Αθηνιός είναι μίας περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται 1,5 εκατ. άνθρωποι ετησίως», τόνισε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι «τρέχουν» έργα για τη μείωση των κινδύνων.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα