Περισσότεροι από 7.700 σεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
ΕΚΠΑ: 7.700 σεισμοί σε εννέα ημέρες σε Σαντορίνη και Αμοργό
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατανομή των σεισμικών εστιών στις 4 Φεβρουαρίου ήταν σχεδόν ίδια με αυτή της 3ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται κοντά στην Ανύδρο.
Επισημαίνεται επίσης ότι, πέρα από τον σεισμικό κίνδυνο, η περιοχή γενικότερα, και κυρίως η Σαντορίνη, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη σεισμική δραστηριότητα.
Η καλδέρα της Σαντορίνης έχει επηρεαστεί από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από την σεισμική ακολουθία στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά του νησιού. Από τις 27 Ιανουαρίου 2025 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περιορισμένα φαινόμενα κατολίσθησης σε διάφορες περιοχές, όπως η Κόκκινη Παραλία, η Παραλία Βλυχάδας και ο Όρμος Αθηνιού.
Δείτε τον χάρτη:
ΕΚΠΑ: 7.700 σεισμοί σε εννέα ημέρες σε Σαντορίνη και Αμοργό
Οι κατολισθήσεις, που προαναφέρθηκαν, αποδίδονται στον συνδυασμό και τη συνέργεια πολλών παραγόντων και διεργασιών που σχετίζονται με τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία, την τεκτονική και την ηφαιστειότητα στο χώρο αυτό των Κυκλάδων. Ο πρώτος από αυτούς τους παράγοντες είναι η λιθολογία των γεωλογικών σχηματισμών, που περιλαμβάνει ηφαιστειακά πετρώματα ποικίλης σύστασης, κυμαινόμενης συνεκτικότητας, και διακυμάνσεων στους βαθμούς αποσάθρωσης, εξαλλοίωσης και διάρρηξης. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με τις εναλλαγές συνεκτικών και μη συνεκτικών σχηματισμών διαμορφώνουν μια αλληλουχία γεωλογικών πετρωμάτων με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, που συμβάλλουν στην επιδεκτικότητα σε κατολισθήσεις. Επιπλέον, σε αρκετές περιοχές οι σχηματισμοί αυτοί είναι έντονα διαρρηγμένοι και παραμορφωμένοι από ρήγματα και ζώνες ρηγμάτων που κατανέμονται ακτινικά προς τον ηφαιστειακό κώνο, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της ηφαιστειακής δομής και την ευστάθεια των πρανών της καλδέρας.
Επιπρόσθετα, η παρουσία των σχηματισμών αυτών στα απότομα πρανή της καλδέρας, των οποίων η μορφολογική κλίση φτάνει μέχρι και τις 80 μοίρες, καθιστούν την καλδέρα ιδιαίτερα επιδεκτική σε φαινόμενα κατολισθήσεων. Πολλά από τα πρανή αυτά κάτω από την επίδραση εξωγενών διεργασιών, όπως η αιολική δράση (ισχυροί άνεμοι), η κυματική δράση (θαλάσσια κύματα), η ραγδαία βροχόπτωση και η επιφανειακή απορροή, αποσταθεροποιούνται περαιτέρω με αποτέλεσμα να αστοχήσουν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενός σεισμού ή κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής έξαρσης, όπως η τρέχουσα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα