ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός – Έξι ισχυρές δονήσεις και στην Σαντορίνη μέσα σε μία ώρα – Τι είναι η “κόπωση κινδύνου” που αναφέρει ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος

Advertisement

Ο Δήμος Αμοργού κηρύχθηκε και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών και των συνεπειών που έχει προκαλέσει η συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα. Στο κόκκινο και η Σαντορίνη καθώς έχουν καταγραφεί έξι ισχυροί σεισμοί μέσα σε μία ώρα.

Σεισμοί: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να θέσει τον Δήμο Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, που ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη για την καλύτερη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης και των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Advertisement

Επιπλέον από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10.29 έως τις 12.02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 8 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 ( 4,9 ) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σεισμοί: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός

Με χθεσινές του δηλώσεις, ο Κώστας Παπαζάχος, επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην λεγόμενη “κόπωση κινδύνου”:

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι είναι δύσκολο και δύσπεπτο από τους κατοίκους να αποδεχτούν ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια σμηνοσειρά που είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει αύριο, την Παρασκευή, το Σάββατο, τη Δευτέρα. Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες περισσότερους, καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες.

Advertisement

Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται αυτό που λέγαμε ‘κόπωση κινδύνου’, δηλαδή ο κόσμος κουράζεται μετά από κάποιο διάστημα και ταλαιπωρείται από τις συνεχόμενες δονήσεις, δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι αυτές οι ακολουθίες κρατούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα».


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button