Καθώς η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, οι περισσότεροι από εμάς αναζητάμε ιδέες για το τι θα περιλαμβάνει το τραπέζι μας. Δείτε, λοιπόν οδηγίες ψησίματος για να μην μπορεί να αντισταθεί ακόμη και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης σας.
Η Τσικνοπέμπτη είναι εκείνη η ημέρα του χρόνου, κατά την οποία είθισται να μαζευόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας και να τρώμε αποκλειστικά και μόνο κρέας. Ο πρωταγωνιστής, φυσικά, της ημέρας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τις μπριζόλες.
Είτε χοιρινές, είτε μοσχαρίσιες, είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι και το γκριλ, οι μπριζόλες είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο νόστιμα κρεατικά, που δικαίως, θα λέγαμε, αποτελούν την νούμερο ένα επιλογή πολλών, για την συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου και όχι μόνο. Διαβάστε παρακάτω:
Μπριζόλες για τη Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες για το απόλυτο ψήσιμο
Μοσχαρίσιες μπριζόλες
Σπαλομπριζόλα: Πρόκειται για τα 4 – 5 πρώτα πλευρά της ράχης. Το συγκεκριμένο μέρος του μοσχαριού είναι αυτό που μας δίνει τις μεγαλύτερες μπριζόλες. Ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος τους είναι τόσο στη σχάρα, όσο και στο γκριλ. Αν όμως, αφαιρεθεί το κόκκαλο, γίνονται τέλειες και στο φούρνο.
Μπριζόλα: Στη συνέχεια από τις σπαλομπριζόλες, βρίσκεται εκείνο το μέρος της ράχης, από το οποίο παίρνουμε τις μπριζόλες μας. Ψήνονται τέλεια στη σχάρα ή στο τηγάνι-αφού τις έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες- ενώ και ξεκοκαλισμένες, γίνονται λουκούμι και στο φούρνο.
Μοσχαρίσιες μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο
Κόντρα: Πρόκειται για το πίσω μέρος της ράχης του ζώου, σε συνέχεια των μπριζολών. Είναι ένα εκλεκτό κομμάτι κρέατος, το οποίο κόβεται σε λεπτές μπριζόλες για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι αλλά τυλίγεται και σε ρολό, ξεκοκαλισμένο, ιδανικό για ψήσιμο στο φούρνο.
Rib eye: Στο πάνω μέρος της σπάλας, κάτω από τις σπαλομπριζόλες, βρίσκεται το rib eye. Τρυφερό κομμάτι κρέατος, κόβεται μπριζόλες για σχάρα, γκριλ ή στο φούρνο.
Χοιρινές μπριζόλες
Μπριζόλες λαιμού: Ο χοιρινός λαιμός ονομάζεται και ελιά, τράχηλος ή σβέρκος και είναι το σημείο εκείνο με το περισσότερο λίπος. Από το λαιμό κόβονται και οι μπριζόλες με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, που πολλές φορές μπορεί να ξεπερνά και το 40%
Μπριζόλες σπάλας, κόντρα και παΐδια: Εκτός από τις μπριζόλες του λαιμού, μπορούμε να πάρουμε μπριζόλες και από το επάνω μέρος της σπάλας, τα πλευρά και το κόντρα. Έχουν μέτρια περιεκτικότητα λίπους, ενώ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Προτιμότεροι, βέβαια είναι είτε στο τηγάνι, είτε στη σχάρα.
Μαρινάρουμε το κρέας πριν το ψήσιμο;
Όσο κι αν θεωρούμε πως το μαρινάρισμα είναι αυτό που μαλακώνει το κρέας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η μαρινάδα ναι μεν μαλακώνει, σε ελάχιστο όμως βαθμό. Στην ουσία, το πόσο μαλακό είναι το κρέας εξαρτάται περισσότερο από το κομμάτι που επιλέγουμε και από το πόσο σωστά σιτεμένο είναι, πράγμα, φυσικά, που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.
Σώς για μπριζόλες με λευκό κρασί
Εξάλλου, ακόμη και όταν η μαρινάδα περιέχει όξινα υλικά δεν εισχωρεί στο κρέας παρά μόλις ελάχιστα χιλιοστά. Βέβαια, επειδή τα κομμάτια που ψήνουμε στη σχάρα δεν έχουν μεγάλο πάχος, φαίνεται πως αυτά τα λίγα χιλιοστά δεν είναι αμελητέα και έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε πως η μαρινάδα δρα εν μέρει μαλακτικά. Περισσότερο, όμως, από οτιδήποτε άλλο, ένα μαρινάρισμα, θα αρωματίσει και θα δώσει περισσότερη υγρασία στο κρέας.
Πόση ώρα µαρινάρουµε;
Το μαρινάρισμα μπορεί να διαρκέσει από 1 ώρα έως δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος , πρέπει να ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα στη μαρινάδα ανά 1 ώρα ή όσο συχνά μπορούμε.
Εντός ή εκτός ψυγείου;
Στην ψύξη η απορρόφηση των υλικών από το κρέας γίνεται με πιο αργό ρυθμό, επομένως το μαρινάρισμα στο ψυγείο χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Αντίθετα, η θερμοκρασία περιβάλλοντος βοηθά στη γρηγορότερη απορρόφηση. Σε κάθε περίπτωση και πάντα για λόγους ασφαλείας και υγιεινής, οφείλουμε να αποφεύγουμε το παρατεταμένο μαρινάρισμα εκτός ψυγείου όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή.
Στην περίπτωση αυτή, αφήνουμε για λίγη ώρα εκτός ψυγείου, ανακατεύοντας τακτικά, και συνεχίζουμε το μαρινάρισμα στην ψύξη έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επίσης, πριν το ψήσιμο, αφήνουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα, για να χαλαρώσουν οι ίνες και να ψηθεί καλύτερα.
Σκουπίζουµε τη µαρινάδα πριν το ψήσιμο;
Δεν χρειάζεται να στεγνώσουμε εντελώς τα κρέατα από τη μαρινάδα τους. Απλώς τα σκουπίζουμε ταμποναριστά με λίγο χαρτί κουζίνας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η μαρινάδα περιέχει υλικά που αρπάζουν εύκολα, όπως η ντομάτα και το μέλι.
Πότε βάζουμε λάδι και πότε αλάτι;
Πριν από το ψήσιμο κάνουμε επαλοιφή με λίγο ελαιόλαδο στο κρέας και από τις δύο πλευρές. Aλατίζουμε προς το τέλος του ψησίματος ή μετά από αυτό, γιατί το αλάτι απορροφά τα υγρά του κρέατος και μπορεί να μας το στεγνώσει.
Οδηγίες για ψήσιμο στον φούρνο
Προθερμαίνουμε πάντα τον φούρνο.
Η ιδανική θερμοκρασία για το χοιρινό είναι στους 170°C ενώ για το μοσχάρι είναι στους 200 – 220° C.
Ψήνουμε στη λειτουργία των αντιστάσεων, γιατί ο αέρας μπορεί να στεγνώσει τις μπριζόλες, ιδίως τις χοιρινές.
Μια χοιρινή μπριζόλα κόντρα ή λαιμού χρειάζεται συνήθως 25 λεπτά στον φούρνο, ενώ μια μοσχαρίσια μπριζόλα χρειάζεται συνήθως 20 λεπτά στον φούρνο.
Πώς ψήνουμε σωστά το κρέας στο γκριλ
1)Προθερμαίνουμε πάντα τον φούρνο στην λειτουργία του γκριλ. Αν το γκριλ έχει θερμοκρασία, τότε τη ρυθμίζουμε στην υψηλότερη.
2)Λαδώνουμε καλά τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στο υψηλότερο ράφι
Μαρινάδα-για μπριζόλες-στη σχάρα-
3)Πάντα εφαρμόζουμε ένα ταψί κάτω από τη σχάρα, ιδανικά με λίγο νερό, ώστε να πέφτουν μέσα όλα τα λίπη και τα ζουμιά
4)Ο χρόνος ψησίματος για την χοιρινή μπριζόλα είναι 7 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά ενώ για τη μοσχαρίσια περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά για να μείνει ζουμερή στο εσωτερικό της.
Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο στο τηγάνι
Μια μπριζόλα χοιρινή ή μοσχαρίσια, χρειάζεται περίπου 15 λεπτά η χοιρινή και 13 λεπτά η μοσχαρίσια, με ψήσιμο σε μέτρια φωτιά. Στην αρχή χρειάζεται πολύ δυνατή φωτιά, γι αυτό φροντίζουμε, πριν τις βάλουμε στο τηγάνι, να ελέγξουμε αν έχει κάψει καλά.
Μόλις τις βάλουμε στο τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία. Όταν περάσουν περίπου περίπου 8 λεπτά, δηλαδή στα μισά του χρόνου ψησίματος, τις γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη. Δεν πρέπει να γυρίσουμε τις μπριζόλες πάνω από μία φορά, ώστε να ροδίσουν καλά κι από τις δύο πλευρές. Μόνο στην περίπτωση που χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο, τις γυρίζουμε παραπάνω φορές.
Στο τέλος του καθορισμένου χρόνου ελέγχουμε με ένα μαχαίρι στο εσωτερικό (στο κέντρο της μπριζόλας) και, αν χρειάζεται, την ψήνουμε λίγο ακόμη. Αν δεν έχουν ψηθεί σωστά, τότε θα έχει κάποια ροζ σημεία στο εσωτερικό τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα