Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ πρότεινε να ακολουθηθεί ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο Κόσοβο το 1998-99 για την επίλυση της σύγκρουσης με τη Σερβία, σε περίπτωση που υπάρξουν συνομιλίες για την Ουκρανία.
Φιλανδία: Η Ευρώπη χρειάζεται ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία
Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Στουμπ τόνισε την ανάγκη για έναν ειδικό απεσταλμένο στην Ευρώπη, παρόμοιο με τον Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης του Κοσόβου.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη αποκλείστηκε από τις συνομιλίες για την Ουκρανία από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κιθ Κέλογκ, απεσταλμένος του Τραμπ, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα έχει ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να καλέσει σε έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για να συζητήσουν τον ρόλο της Ευρώπης στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία και την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης.
Φιλανδία: Η Ευρώπη χρειάζεται ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία
«Αν μπορώ απλώς να ρίξω χαλαρά μια ιδέα, αν υπάρξει ένα διαπραγματευτικό τραπέζι, νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ
«Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο όπως (ήταν) ο Μάρτι Αχτισάαρι (στο Κόσοβο), και στη συνέχεια έναν αναπληρωτή απεσταλμένο που θα είναι στο επίπεδο του…. Κέλογκ… και με αυτή την έννοια, να έχουμε έναν ρόλο», είπε μεταξύ άλλων ο Φινλανδός πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω χθεσινών (15/02) δηλώσεών του, αρνήθηκε την παραχώρηση ορυκτών πόρων στις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τα αρμόδια υπουργικά κλιμάκια, πριν λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους ενέργεια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε την Πέμπτη (13/02) ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, θα είναι ο μόνος τρόπος «απόσβεσης» της τεράστιας βοήθειας που παρείχε η Ουάσινγκτον -επί κυβερνήσεως Τζο Μπάιντεν- προς το Κίεβο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα