Η τουρκική κυβέρνηση εντείνει την κατασταλτική της πολιτική απέναντι στο αυξανόμενο κύμα διαμαρτυριών που έχει ξεσπάσει μετά τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Χιλιάδες συλλήψεις, στο στόχαστρο δημοσιογράφοι και φοιτητές, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες για αστυνομική βία και φίμωση των ΜΜΕ.
Σε μία κλιμάκωση της καταστολής απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε περίπου 2.000 συλλήψεις από τις 19 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της καταδίκης και φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου για υποτιθέμενη διαφθορά.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακόμα και ανήλικοι. Περισσότεροι από 260 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι, ενώ περίπου 400 αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Τουρκία: Συνελήφθη ο δικηγόρος του Ιμάμογλου
Ο ίδιος ο Ιμάμογλου αποκάλυψε τη σύλληψη του βασικού του δικηγόρου, Μεχμέτ Πεχλιβάν, κάνοντας λόγο για «πλήρως κατασκευασμένες» κατηγορίες. «Δεν τους φτάνει το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας – δεν αντέχουν ούτε την άμυνα των θυμάτων του», ανέφερε με νόημα μέσω της πλατφόρμας Χ.
Yasakçı akılda ne yalan biter ne de iftira. Bu sefer de uyduruk gerekçelerle avukatım Mehmet Pehlivan gözaltına alındı. Demokrasi darbesi yaptıkları yetmiyormuş gibi bu darbenin mağdurlarının kendilerini savunmasına da tahammül edemiyorlar. Demokrasi darbesine hukuk darbesini de…
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 27, 2025
Παράλληλα, το Δικηγορικό Σύλλογο Σμύρνης κατήγγειλε την αυθαίρετη κράτηση δύο δικηγόρων, ενώ το Συνδικάτο Δημοσιογράφων (TGS) ανακοίνωσε τις συλλήψεις δύο δημοσιογράφων, της Νισά Σουντέ Ντεμιρέλ και της Ελίφ Μπαϊμπούρτ, οι οποίες εργάζονται σε μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
«Αφήστε τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους», ζήτησε το TGS, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου: «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι μαρτυρίες για κακοποίηση συλληφθέντων, ενώ σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης, τουλάχιστον είκοσι ανήλικοι τέθηκαν υπό κράτηση σε διάστημα μόλις τριών ημερών. Επτά εξ αυτών παραμένουν κρατούμενοι.
Φοιτητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, συνεχίζουν καθημερινά τις διαδηλώσεις, συχνά με καλυμμένα πρόσωπα για να αποφύγουν την αναγνώριση. Πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν μπροστά σε κάμερες και δημοσιογράφους, ενώ καταγγέλλουν πιέσεις και απειλές απέλασης από τα πανεπιστήμια σε περίπτωση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.
Το εργατικό συνδικάτο Disk κάλεσε σε στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ οι φοιτητές της Σμύρνης ανταποκρίθηκαν μαζικά.
Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει πως ενεργεί εντός του «κράτους δικαίου», με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς να μιλά για ανεξάρτητη και αμερόληπτη Δικαιοσύνη, δικαιολογώντας την αστυνομική βία ως απάντηση σε «επεισόδια» από την πλευρά των διαδηλωτών.
Εν τω μεταξύ, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο RTÜK επέβαλε δεκαήμερο κλείσιμο στο Sözcü TV και κυρώσεις σε άλλα τρία μέσα για «υποκίνηση μίσους». Απέλασε επίσης τον δημοσιογράφο του BBC, Μαρκ Λόουεν, θεωρώντας τον «απειλή για τη δημόσια τάξη».
Το μήνυμα από τις τουρκικές αρχές είναι σαφές: κάθε φωνή αντίστασης φιμώνεται. Ωστόσο, η κοινωνική αντίδραση μοιάζει να φουντώνει αντί να υποχωρεί.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Αφήστε ελεύθερους τον Ιμάμογλου και τους άλλους δημάρχους
Με ψήφισμα που υιοθέτησε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις διώξεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε δήμους της χώρας, να απελευθερώσουν τους προσωρινά κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του Δημάρχου του Βαν και μέλους της Επιτροπής Αμπτουλά Ζεϊντάν, να εγγυηθούν τα δικαίωμα στην υπεράσπισή τους και να απέχουν από πρακτικές προφυλάκισης, όταν απουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία.
Τι απαντά η τουρκική προεδρία για την απέλαση δημοσιογράφου του BBC
Το BBC κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα ότι δημοσιογράφος απελάθηκε από την Τουρκία, αφού οι αρχές εκεί τον κατηγόρησαν ότι συνιστά «απειλή για τη δημόσια τάξη» στη χώρα.
Διαψεύδοντας τις καταγγελίες, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο X, πως ο εν λόγω ρεπόρτερ εισήλθε στη χώρα χωρίς προηγουμένως να έχει υποβάλλει αίτημα και να λάβει τη σχετική διαπίστευση, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και ως εκ τούτου «κινήθηκαν διοικητικά μέτρα εναντίον του. Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, δεν γίνονται αποδεκτοί».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα