ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα – Προς νέα εκεχειρία Χαμάς και Ισραήλ με κρίσιμους όρους

Advertisement

Η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει εντός 48 ωρών στην πρόταση για νέα εκεχειρία με το Ισραήλ, με φόντο μια εύθραυστη ισορροπία απαιτήσεων, ανταλλαγών και «κόκκινων γραμμών».

Νέο πλαίσιο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας επεξεργάζονται Ισραήλ και Χαμάς, με την παλαιστινιακή οργάνωση να δηλώνει πως βρίσκεται κοντά στο να δώσει επίσημη απάντηση εντός των επόμενων δύο ημερών. Η πρόταση, της διαμεσολάβησης έχει ως στόχο να σταματήσει έναν πόλεμο που μαίνεται για περισσότερο από 18 μήνες.

Τι προβλέπει η πρόταση του Ισραήλ

Το Ισραήλ φέρεται να ζητά την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων, σταδιακά, με αντάλλαγμα εκεχειρία διάρκειας 45 ημερών, την απελευθέρωση συνολικά 1.231 Παλαιστινίων κρατουμένων σε δύο φάσεις, καθώς και την απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Παράλληλα, ζητά την επιστροφή 25 ομήρων – μεταξύ αυτών και 16 σορών – σε τρεις φάσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Ίνταν Αλεξάντερ, Αμερικανοϊσραηλινό πολίτη που φέρεται να παραμένει όμηρος στη Γάζα. Το Ισραήλ ζητά την απελευθέρωσή του ως ένδειξη καλής θέλησης την πρώτη κιόλας ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.

Advertisement

Η στάση της Χαμάς και οι «κόκκινες γραμμές»

Αν και η Χαμάς δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων σε φάσεις, απορρίπτει ρητά κάθε όρο που περιλαμβάνει τον αφοπλισμό της ή άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Αυτό, όπως τονίζουν στελέχη της, αποτελεί «απαράβατη κόκκινη γραμμή όσο υπάρχει ισραηλινή κατοχή».

Επιπλέον, η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει πως οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Μόνιμη κατάπαυση του πυρός
  • Πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας
  • Ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια

Η διαδικασία της ανταλλαγής

Το χρονοδιάγραμμα που διέρρευσε από ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρει ότι:

  • Τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας θα απελευθερωθούν πέντε ζωντανοί όμηροι έναντι 677 Παλαιστινίων κρατουμένων
  • Την έβδομη ημέρα τέσσερις ακόμα όμηροι
  • Την εικοστή ημέρα θα επιστραφούν 16 σοροί
  • Παράλληλα, θα ξεκινήσουν συνομιλίες για μια ενδεχόμενη μόνιμη εκεχειρία
  • Το Ισραήλ ζητά επίσης οι απελευθερώσεις να γίνουν χωρίς δημόσιες τελετές, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε προηγούμενες συμφωνίες.

Με την αντιπροσωπεία της Χαμάς να έχει επιστρέψει από το Κάιρο και τις εσωτερικές διαβουλεύσεις σε εξέλιξη, η απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης θα καθορίσει την πορεία της σύγκρουσης το επόμενο διάστημα. Αν επιτευχθεί συμφωνία, θα πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα προς την αποκλιμάκωση — όμως τα σημεία τριβής, όπως ο αφοπλισμός και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, διατηρούν τον κίνδυνο της αποτυχίας ορατό.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button