ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας «θέτει σε κίνδυνο» φάρμακα ακόμα και για τον καρκίνο

Advertisement

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο δεν περιορίζεται πια μόνο σε οικονομικά μεγέθη και τεχνολογία — τώρα θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση σε κρίσιμα φάρμακα, ακόμα και για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Συγκεκριμένα, ο εμπορικός ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς απειλεί άμεσα την ομαλή ροή φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Οι επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης είναι πλέον ορατές στον τομέα της υγείας, με φάρμακα για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι ιογενείς λοιμώξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 Απριλίου την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε ποσοστά έως και 125%, ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να στοχοποιήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με αυξημένους δασμούς.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς και σε φαρμακευτικά προϊόντα, με το επιχείρημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας. Αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, οι συνέπειες στην αγορά υγείας μπορεί να είναι σοβαρές και πολυεπίπεδες.

Advertisement

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η AstraZeneca, η Sanofi, η GSK και η Eli Lilly λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία προορίζονται και για την κινεζική αγορά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το αντικαρκινικό durvalumab της AstraZeneca, το tirzepatide της Eli Lilly για τον διαβήτη και τον έλεγχο βάρους, καθώς και η νιρσεβιμάμπη για τον RSV των AstraZeneca και Sanofi. Επίσης, το φάρμακο Dovato της GSK για τον HIV παρασκευάζεται στη Βόρεια Καρολίνα.

Η έκταση των εξαγωγών από τα αμερικανικά εργοστάσια προς την Κίνα παραμένει ασαφής, ωστόσο οι επιπτώσεις από πιθανούς περιορισμούς ή αυξήσεις τιμών δεν θα αργήσουν να φανούν.

Όπως επισημαίνει ο Έρικ Τζάντρασιτς, επικεφαλής εμπορικών σχέσεων του ελβετικού οργανισμού Scienceindustries, “σε περίπτωση επιβολής δασμών, οι επιπτώσεις για τους Κινέζους ασθενείς μπορεί να είναι δραματικές, καθώς η αλλαγή της χώρας παραγωγής δεν είναι άμεσα εφικτή”.

Η κλιμακούμενη ένταση αναδεικνύει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σε τομείς τόσο κρίσιμους όσο η υγεία.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button