FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πόλη που είναι και επίσημα η χειρότερη στην ασφάλεια τροφίμων

Μια μακριά τρίχα στα σπαγγέτι, ένα κομμάτι κοτόπουλο που γυαλίζει ύποπτα ροζ ή μια ξεραμένη σταγόνα σάλτσας που έχει μείνει μέρες στο τραπέζι και τέτοιες εικόνες είναι αρκετές για να κόψουν την όρεξη ακόμα και στους πιο σκληροτράχηλους foodies.

Και όμως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τέτοια περιστατικά δεν είναι σπάνια στο Λονδίνο, καθώς η πρωτεύουσα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στις βαθμολογίες υγιεινής τροφίμων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ετήσια έκθεση της High Speed Training, ενός από τους μεγαλύτερους φορείς εκπαίδευσης στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων στη Βρετανία, συγκεντρώνει και αναλύει τα επίσημα δεδομένα της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSA), εξετάζοντας πάνω από 240.000 επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Εστιατόρια, παμπ, καντίνες, καταστήματα take away και ξενοδοχεία αξιολογούνται ως προς τον τρόπο που χειρίζονται, αποθηκεύουν και προετοιμάζουν τα τρόφιμα, την καθαριότητα των εγκαταστάσεων και τη συνολική διαχείριση υγιεινής και ασφάλειας.

Εγγραφείτε στα διαδικτυακά σεμινάρια Food Defense και Food Safety Culture τέλη Αυγούστου από TÜV HELLAS (TÜV NORD) και CIBUM Εγγραφείτε στα διαδικτυακά σεμινάρια Food Defense και Food Safety Culture τέλη Αυγούστου από TÜV HELLAS (TÜV NORD) και CIBUM
Αν και το Λονδίνο έρχεται τελευταίο στη σχετική κατάταξη, η μέση βαθμολογία των καταστημάτων της πόλης βρίσκεται στο 4,38 με άριστα το 5, ένα σκορ που αντιστοιχεί σε επίπεδο «καλής» έως «πολύ καλής» υγιεινής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, ωστόσο το γεγονός ότι το Λονδίνο υπολείπεται των άλλων περιοχών εγείρει εύλογες απορίες για τις διακυμάνσεις στην ποιότητα μεταξύ δήμων και συνοικιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος του Κένσινγκτον και Τσέλσι, ο οποίος συγκεντρώνει την υψηλότερη μέση βαθμολογία της πόλης με 4,79, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το Waltham Forest, με σκορ 3,89.

Ανάμεσα στις 36.383 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις εστίασης στο Λονδίνο, οι 149 έλαβαν τη χαμηλότερη δυνατή αξιολόγηση, το «μηδέν», που σημαίνει ότι απαιτείται επείγουσα βελτίωση, ενώ 774 καταστήματα βαθμολογήθηκαν με «ένα», ένδειξη ότι η κατάσταση χρήζει σοβαρών παρεμβάσεων. Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρό, η ύπαρξη τόσων σημείων με ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία σε μια παγκόσμια μητρόπολη ενισχύει τις φωνές που ζητούν εντατικότερους ελέγχους.

Ωστόσο, δεν είναι όλα δυσοίωνα. Η ίδια έρευνα της High Speed Training επισημαίνει ότι το 83,1% των επιχειρήσεων στο Λονδίνο έχει βαθμολογία 4 ή 5, δηλαδή πληροί υψηλά πρότυπα υγιεινής. Ο Dr. Richard Anderson, επικεφαλής του τομέα μάθησης και ανάπτυξης της εταιρείας, υπογραμμίζει ότι σε γενικές γραμμές οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το 2024, γεγονός που αποδίδεται στη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού, στην τήρηση καθημερινών διαδικασιών ελέγχου και στην αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button