Νέο κύκλο διασταυρώσεων ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επικεντρώνοντας τους ελέγχους της σε φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούν δαπάνες που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 50.000, 100.000 ακόμα και 300.000 ευρώ.
Στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών μπαίνουν επίσης 20 influencers με έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ελέγχονται για ενδεχόμενη απόκρυψη εισοδημάτων από διαφημίσεις και πωλήσεις προϊόντων.
Σύμφωνα με το Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, οι ελεγκτικές υπηρεσίες πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους σε φορολογούμενους που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά εμφανίζουν δαπάνες πολύ υψηλότερες από τις δυνατότητές τους. Οι ελεγχόμενοι καλούνται να προσκομίσουν στοιχεία που να δικαιολογούν την προέλευση των επιπλέον χρημάτων που δαπάνησαν. Όσοι δεν μπορέσουν να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρων και προστίμων.
Η μεγάλη διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις αποκάλυψε 440.000 περιπτώσεις με ύποπτες αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών. Από αυτές, οι ελεγκτικές αρχές προχώρησαν σε δεύτερη επεξεργασία και κατέληξαν σε 800 φορολογούμενους, οι
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες εξετάζουν πλέον τις τραπεζικές τους κινήσεις, τις πληρωμές με κάρτες, τα δάνεια που έχουν αποπληρώσει, καθώς και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα και πολυτελή αυτοκίνητα.
Η διασταύρωση πραγματοποιείται αξιοποιώντας στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς, πληρωμές με κάρτες, τόκους καταθέσεων, αγορές σε λιανική και σούπερ μάρκετ, αποπληρωμές δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Όσοι εντοπίζονται να έχουν υψηλές δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, καλούνται από την ΑΑΔΕ για εξηγήσεις. Σε περίπτωση που δεν προσκομίσουν επαρκή δικαιολογητικά, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.
Για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων, η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί τρεις βασικές τεχνικές. Η πρώτη αφορά την ανάλυση της ρευστότητας των φορολογουμένων, εξετάζοντας αν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους επαρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες τους. Η δεύτερη τεχνική επικεντρώνεται στη σύγκριση της καθαρής θέσης τους, δηλαδή ελέγχεται αν υπάρχει αύξηση περιουσίας που δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Η τρίτη μέθοδος αφορά τη διασταύρωση των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά, προκειμένου να εντοπιστούν ασυμφωνίες μεταξύ εισοδημάτων και πραγματικών οικονομικών συναλλαγών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και νέος γύρος διασταυρώσεων για τα εισοδήματα του 2023, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν το περασμένο έτος. Η διαδικασία θα είναι ταχύτερη, καθώς η ΑΑΔΕ έχει πλέον συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία από τους προηγούμενους ελέγχους και γνωρίζει ποιες περιπτώσεις χρήζουν άμεσης διερεύνησης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον έλεγχο των 20 influencers, οι οποίοι ερευνώνται για το εάν δηλώνουν τα εισοδήματα που προκύπτουν από τις συνεργασίες τους με εταιρείες και τις διαφημιστικές τους δραστηριότητες. Η ΑΑΔΕ εξετάζει τραπεζικές συναλλαγές, αναλήψεις, πιστώσεις και πληρωμές, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα εισοδήματά τους συμβαδίζουν με τα ποσά που δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Η εφορία αξιολογεί τη δραστηριότητά τους, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ακολούθων τους και την απήχηση των αναρτήσεών τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα