ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αδιανόητες δηλώσεις από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Δεν επηρεάζονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία επειδή στηρίζει την Χαμάς»!

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς για την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Χαμάς, όπου είπε πως «αυτό είναι κάτι που δεν επηρεάζει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ»!

Προκαλεί πολύ μεγάλη απορία πως στην Δύση ανέχονται όλες τις προσβολές του Ρ.Τ.Ερντογάν και την εντελώς ανεξάρτητη πολιτική ατζέντα που ακολουθεί, χωρίς να έχουν την παραμικρή αντίδραση.

Mιλάμε για την χώρα στην οποία ο κυβερνητικός εταίρος του Ρ.Τ.Ερντογάν, ο Ν.Μπαχτσελί, είπε πως αν συνεχίσουν οι Ισραηλινοί την επίθεση στην Γάζα, η Τουρκία θα επέμβει στρατιωτικά!

«Ποτέ δεν είναι εύκολο όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις εντός της Συμμαχίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πρόσθεσε, ότι αυτό «δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε γιατί δεν έχουμε κάποιον ρόλο στη συγκεκριμένη σύγκρουση»!

Κι όλα αυτά μετά από την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν χαρακτήρισε την οργάνωση «απελευθερωτική».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίες είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζουν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα, ο Ερντογάν έχει διακόψει επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον έχουμε σβήσει, τον έχουμε διαγράψει», έχει πει ο Ερντογάν.

Έχει επίσης καταδικάσει το Ισραήλ για τους περισσότερους από 10.000 θανάτους στη Γάζα εξαιτίας των βομβαρδισμών μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Δεν έχει υπάρξει καμία καταδίκη για τη στάση του Ερντογάν από πλευράς των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, περιλαμβανομένου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να υποδεχτεί τον Ερντογάν στο Βερολίνο.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η στάση αυτή δεν συνδέεται με την αναμενόμενη επικύρωση του ενταξιακού αιτήματος της Σουηδίας στη Συμμαχία αλλά είναι δύσκολο να τον πιστέψει κανείς.

«Αυτά είναι δύο πολύ ξεχωριστά θέματα», σχολίασε.

Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή τα έγγραφα προς επικύρωση μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

“Επομένως τώρα, εν μέσω της κρίσης, η Τουρκία προχωράει με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τον περασμένο Ιούλιο, όπου η Σουηδία δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για την πάταξη της τρομοκρατίας”, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και επισήμανε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) επίσης χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ.

Back to top button