COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Αδιανόητη πρόκληση από τον Αλβανό Πρόεδρο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη: Κατέβασε τις Ελληνικές σημαίες σε αναγνωρισμένο Μειονοτικό χωριό, παραβιάζοντας τον νόμο!

Η Ελληνική σημαία στο μειονοτικό χωριό της Αλβανίας κυμάτιζε μαζί με την Αλβανική, κάτι το οποίο προβλέπεται και είναι νόμιμο για την επίσημα αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη.

Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκεφθεί τις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης, που κατοικείται από ομογενείς προέβη σε μία άκρως παράλογη πρόκληση.

Στο πρόγραμμα του ο Μπεγκάι είχε την επίσκεψη του στο Δημαρχείο Φοινίκης, όπου εκεί θα τον υποδεχόταν ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος. Και ενώ πέρασε απ’ έξω από το δημοτικό μέγαρο δεν σταμάτησε για να κατέβει καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλβανός πρόεδρος φέρεται να ενοχλήθηκε από την αναρτημένη ελληνική σημαία που κυμάτιζε στον προαύλιο χώρο, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε..

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο δήμος Φοινίκης έχει επίσημη αναγνώριση ως «μειονοτικός» από τις αλβανικές Αρχές, και έτσι δίνεται το δικαίωμα στους ομογενείς να αναρτούν ελεύθερα τα εθνικά τους σύμβολα, να κάνουν χρήση της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση κ.ά.

Και οι προκλήσεις συνεχίστηκαν… Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία του μειονοτικού χωριού Αλύκο, στο μνημείο των ομογενών Μάσσιος, Ράφτη, Κώτση και Μήτρου που τον Δεκέμβριο του 1990 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Αλβανούς στρατιώτες όταν επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα, και το οποίο με Προεδρικό Διάταγμα το 1994, η Αλβανία τους χαρακτήρισε και τους τέσσερις νέους «Μάρτυρες της Δημοκρατίας», ο Αλβανός Πρόεδρος και οι συνοδοί του, δεν σεβάστηκαν τίποτα και απαίτησαν από τους αστυνομικούς να μην υπάρχει Ελληνική σημαία εκεί, κάτι που υλοποιήθηκε άμεσα.

Οι κάτοικοι αλλά και οι μαθητές του σχολείου εξοργίστηκαν με την ενέργεια αυτή και αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την προσβολή, από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί για να υποδεχτούνε τον Αλβανό Πρόεδρο. Ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος, που δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, αναγκάστηκε να ματαιώσει την τελετή, ενώ δεν υπήρξε και κατάθεση στεφάνου από τον Μπεγκάϊ, στο μνημείο των τεσσάρων ομογενών.

Ωστόσο, στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας, σχολίασαν πως ο Αλβανός Πρόεδρος ίσως δεν ήταν γνώστης του νόμου περί μειονοτήτων για τους δήμους της Ε.Ε.Μ. Δηλαδή, φαίνεται πως αγνοούσε πως εκεί υποχρεωτικά κυματίζει και η Ελληνική σημαία έξω από τα δημόσια κτήρια. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ο Μπαϊράμ Μπεγκάι «θα πρέπει να λειτουργεί ως ενωτικός θεσμικός παράγοντας και όχι ως πρώην στρατιωτικός με εθνικιστική λογική».

Ο πρώην Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, αναφέρθηκε στο περιστατικό, και μετά την προκλητική ενέργεια του Αλβανού προέδρου αρνήθηκε να παρακαθίσει σε γεύμα του Μπεγκάϊ με «διανοούμενους» -σύμφωνα με την ανακοίνωση- της ελληνικής μειονότητας.

Η ανάρτηση του κ. Παππά
Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.

Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.

Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:

1. Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης

2. Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης

3. Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)

4. Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Η Προεδρική ακολουθία, παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.

Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις.

Η ανάρτηση του Λεωνίδα Παππά

Back to top button