COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Αδιανόητο: Έκαναν ήρωα σε παιδικό βιβλίο τον κατασκευαστή των Τουρκικών drones και γαμπρό του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ! Ο παραμυθένιος γάμος με την κόρη του Τούρκου Προέδρου (φωτο)

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα τουρκικά drone ΤΒ2 της εταιρείας Bayraktar έπαιξαν κομβικό ρόλο στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Φαίνεται όμως ότι τα τουρκικά drone εξελίσσονται σε φετίχ για τους Αζέρους αφού πρόσφατα κυκλοφόρησε παιδικό βιβλίο, που ως κεντρικό του ήρωα έχει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τα ΤΒ2, τον ιδιοκτήτη και σχεδιαστή των drone, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.

Ειδικότερα η συγγραφέας από το Αζερμπαϊτζάν, Μεχεμπέτ Εσέντοβα, έγραψε ένα βιβλίο που βασίζεται στην ζωή του Μπαϊρακτάρ, που εκτός των άλλων είναι και γαμπρός του Ερντογάν, και φυσικά περιλαμβάνει την ιστορία του πως δημιουργήθηκε το φημισμένο τουρκικό drone. Το εξώφυλλο του βιβλίου, που απευθύνεται σε παιδιά 10 ετών, δείχνει ένα μικρό παιδί να στέκεται στην κορυφή ενός βουνού κρατώντας μια σημαία του Αζερμπαϊτζαν και ένα ΤΒ2 να πετά από πάνω του.

Η Εσέντοβα σε δηλώσεις της στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είπε ότι η πρώτη φορά που έμαθε για το ΤΒ2 είναι όταν το είδε στο Μπακού στην εορταστική στρατιωτική παρέλαση που έγινε για την νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως τόνισε η συγγραφέας άρχισε την έρευνα για το τουρκικό drone όταν ο γιός της την ρώτησε γιατί το αεροπλάνο δεν έχει πιλότο.

Μιλώντας για τον Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι έχει μια παραδειγματική ζωή και πως ήθελε να την καταγράψει. «Ήθελα και άλλα παιδιά να ακούσουν την ιστορία που είπα στον γιο μου» είπε προσθέτοντας ότι «είναι ένα βιβλίο παρακίνησης που μιλάει για την αγάπη στην πατρίδα και την οικογένεια.»

Η επιτυχία του ΤΒ2 δείχνει ότι «όλοι οι νέοι και τα παιδιά της Τουρκίας πρέπει να έχουν τον Μπαϊρακτάρ ως παράδειγμα και να γίνουν άξια τέκνα της πατρίδας» σημείωσε η Εσέντοβα.

Ο παραμυθένιος γάμος της κόρης του Ερντογάν με τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ

Από το γάμο του Ρόμπερτ Μπαράθεον με την Σέρσει Λάνιστερ που βοήθησε τον επαναστάτη στρατάρχη να εδραιώσει την ηγεμονία του, στο προξενιό της Νταινέρυς Ταργκάρυεν με τον Καλ Ντρόγκο που ενίσχυσε τον αδερφό της να εξασφαλίσει στρατό, μέχρι το γάμο-συμμαχία ανάμεσα στην Μάργκερι Ταϊρέλ και τον Τόμεν Μπαράθεον για να σωθεί το βασίλειο από χρεοκοπία χάρη στον πλούτο του οίκου Ταϊρέλ, οι γάμοι ως πολιτικά εργαλεία στα χέρια των ισχυρών «σπάνε» τη σφαίρα της μυθοπλασίας του «Game of Thrones» και γίνονται πραγματικότητα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η ένωση δύο από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Τουρκίας, εκείνη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του εμπόρου όπλων Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ.

Ο γάμος της χρονιάς ανάμεσα στην 31χρονη Σουμεγιέ και τον 36χρονο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γιος μεγαλοβιομήχανου και προμηθευτή εξοπλισμού στον τουρκικό στρατό πραγματοποιήθηκε εχθές, Σάββατο, με την λαμπρότητα και την πολυτέλεια που αρμόζει στην κόρη ενός «σουλτάνου».

Οι ρυθμοί ήταν εξαντλητικοί, όλα έπρεπε να είναι προετοιμασμένα στην εντέλεια ώστε να μην απογοητευτεί κανείς και κυρίως εκείνη, η λατρεμένη κόρη του προέδρου της Τουρκίας που επρόκειτο να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Το νυφικό της Σουμεγιέ Ερντογάν προσεγμένο, δουλεμένο ως την τελευταία λεπτομέρεια, το μακιγιάζ της διακριτικό ώστε να ταιριάζει στο συντηρητικό χαρακτήρα της και η λίστα των 6.000 καλεσμένων σχολαστικά ελεγμένη ώστε να μην προκύψουν προβλήματα ακόμα και με πολιτικές προεκτάσεις…

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, με τους χιλιάδες προσκεκλημένους που έφτασαν από ολόκληρο τον κόσμο να ελέγχονται από έμπιστους άνδρες του Τούρκου προέδρου πριν περάσουν στην αίθουσα του πολυτελούς πολιτιστικού κέντρου Χαγιά Κεμάλ Μπεγιατλί σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης.

Αντιστοίχως, δρακόντεια μέτρα ελήφθησαν για τον αρραβώνα του ζευγαριού που τελέστηκε στις 20 Μαρτίου σε ένα από τα επιβλητικά κτίρια που ανήκουν στην τουρκική προεδρία στις όχθες του Βοσπόρου, με τους καλεσμένους να λαμβάνουν το «πράσινο φως» από τη φρουρά του Τούρκου προέδρου μόνο όταν αντιστοιχούσε το όνομά τους στην επιλεκτική λίστα. Όπως ήταν αναμενόμενο η παρουσία δημοσιογράφων εντός του χώρου, αλλά και σε κοντινή απόσταση από αυτόν ήταν απαγορευμένη.

Ο αρραβώνας, βέβαια, είχε προγραμματιστεί για τις 12 Μαρτίου, ωστόσο, ένα πρόβλημα υγείας του πατέρα του γαμπρού οδήγησε στην αναβολή ολίγων ημερών. Επειτα από την ανάρρωση του Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, οι προετοιμασίες για τη μεγάλη ημέρα πήραν και πάλι το ρυθμό τους, με πρώτο σταθμό τον αρραβώνα και δεύτερο την παραδοσιακή «Νύχτα της Χένας» κατά την οποία οι γυναίκες της οικογένειας και οι φίλες της νύφης συγκεντρώνονται στην κατοικία της για να της χαρίσουν δώρα και να της ευχηθούν πριν το γάμο.

Παρά τα δεκάδες δημοσιεύματα που προανήγγειλαν την τελετή, λίγες είναι οι λεπτομέρειες για το πώς και πότε γνωρίστηκε το ζευγάρι, καθώς η οικογένεια Ερντογάν λέγεται πως προσέλαβε νομική ομάδα ώστε να σβήσει από το Διαδίκτυο όλες τις προσωπικές αναφορές σχετικά με την αγαπημένη και μικρότερη κόρη του Τούρκου προέδρου, Σουμεγιέ.

Ισως, το γεγονός ότι ήταν λογοδοσμένη πριν πέντε χρόνια με γιο στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σχέση η οποία είχε απασχολήσει τον εγχώριο Τύπο, να οδήγησε την «χαϊδεμένη» του Ερντογάν να δώσει εντολή ώστε να εξαφανιστούν όλα τα «ίχνη» της προσωπικής ζωής της. Χαρακτηριστικό της απόπειρας να αποτρέψει όλα τα αδιάκριτα βλέμματα, είναι και το γεγονός ότι πραγματοποίησε κοινή εμφάνιση με τον Μπαϊρακτάρ μόλις προ εβδομάδων, όταν έγινε γνωστός ο αρραβώνας τους.

Ατρόμητος, από την άλλη, δείχνει ο σύντροφός της, Σελτσούκ, ο οποίος όχι μόνο δε φοβάται να εκτεθεί δημόσια, αλλά μοιάζει να έκανε πρόταση γάμου στην εκλεκτή της καρδιάς του μέσω Twitter.

Ο Σελτσούκ σαν όλους τους ερωτευμένους αφιέρωνε ερωτικά τραγούδια στην αγαπημένη του Σουμεγιέ μέσω Twitter. Ισως, μάλιστα, η πρόταση γάμου να έγινε με αυτόν τον τρόπο, λίγο άχαρα αλλά στο κλίμα της εποχής όπου τίποτα δε ισχύει αν πρώτα δεν έχει «περάσει» από το Διαδίκτυο. Ετσι, στις 10 Φεβρουαρίου ο 36χρονος ανήρτησε βίντεο με τραγούδι του Καζίμ Κογιουντσού, ενός τραγουδιστή γεννημένο στον Πόντο ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Τουρκία μέχρι τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Χάρη στη μελωδία του «Divane Aşık Gibi», ο έμπορος όπλων αποκάλυψε την ευαίσθητη πλευρά του, ζητώντας με τη βοήθεια των στίχων το χέρι της αγαπημένης του.

«Είμαι σαν μαγεμένος εραστής/ που περπατά στους δρόμους/ εξαιτίας σου κορίτσι/ εξαιτίας σου αγάπη μου έμεινα στην Κωνσταντινούπολη. Μακάρι ο πατέρας σου να με ζητούσε από τον πατέρα μου/ έστω μία φορά. Είμαι πουλί στα ψηλά βουνά/ θα κουρνιάσω σε αυτό το κυπαρίσσι/ ζήτα με από τον πατέρα μου/ αν αυτός δεν το επιτρέψει θα φύγω μακριά μαζί σου. Ας περπατήσουμε στον κόσμο/ Θα είσαι η βροχή μου και εγώ το σύννεφο και τότε θα είμαστε μαζί», τραγουδά συνοδεία ποντιακής λύρας ο Κογιουντσού και με αυτούς τους στίχους ο ερωτοχτυπημένος Σελτσούκ αποφάσισε να κάνει την πρόταση γάμου στην Σουμεγιέ, η οποία συγκινημένη είπε το πολυπόθητο «evet».

Βέβαια, η επιλογή της 31χρονης δε βασίστηκε μόνο στα συναισθήματα που τρέφει για τον Σελτσούκ, αλλά σημαντικό -ενδεχομένως και καταλυτικό ρόλο- έπαιξε το βιογραφικό του και φυσικά η επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα του. Ο γαμπρός του Ερντογάν αφού αποφοίτησε από την έγκριτη Ροβέρτειο Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης απέκτησε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ, ενώ ετοιμάζει το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Στην εταιρία του πατέρα του, «Μπαϊκάρ Μάκινα», εργάζεται από το 2007 και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία για την συμβολή του στην τουρκική στρατιωτική βιομηχανία χάρη στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζει.

Εξάλλου, το πρώτο εγχώριο μη UAV (Unmanned Air Vehicle) κατασκευάστηκε από την οικογενειακή εταιρία και φέρει το όνομα Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 και έχει αποτελεί τμήμα του εξοπλισμού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επομένως, η ένωσή του με την κόρη του Ερντογάν μόνο ιδανική μπορεί να αποδειχθεί για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να διατηρήσει καλή επαφή με τον στρατό, τη στιγμή δε, που φημολογείται ότι στρατιωτικοί που πρόσκεινται στον πρώην σύμμαχο και κατόπιν υπ’αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου, Φετουλάχ Γκιουλέν, ετοιμάζουν πραξικόπημα για την ανατροπή του.

Σε μία προσπάθεια να κρατήσει πιο κοντά τους φίλους του και ακόμα πιο κοντά τους εχθρούς του, ο Ερντογάν εξέπληξε πολλούς όταν αποφάσισε πως ανάμεσα στους μάρτυρες στο γάμο της θυγατέρας του θα συγκαταλεγόταν και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος καρατόμησε προ ημερών. Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, παρέστη στο γάμο παρά την… απείθεια που επέδειξε στον «σουλτάνο» όταν, μεταξύ άλλων, δεν συναίνεσε στην αναθεώρηση του συντάγματος που θα ενίσχυε τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.

Ο Ερντογάν, όμως, κάλεσε και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ ζήτησε, έπειτα από προτροπή της κόρης του, τα χρήματα που θα προορίζονταν για τον στολισμό του χώρου της γαμήλιας τελετής να σταλούν ως δωρεά στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις οικογένειες μαρτύρων.

Εξάλλου, η κάθε εντολή της γοητευτικής Σουμεγιέ, που μοιάζει εντυπωσιακά στη μητέρα της, Εμινέ, δε μπορεί παρά μόνο να εκπληρωθεί από τον πατέρα της, ο οποίος δείχνει να της έχει μεγαλύτερη αδυναμία από τα τέσσερα παιδιά του.

Τόση μεγάλη είναι η εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό της που της ανέθεσε, ως άλλη Κλοντ Σιράκ να διατελέσει προσωπική σύμβουλός του στην προεδρία της Τουρκίας.

Βέβαια, η κόρη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζαν Σιράκ, η οποία στάθηκε στο πλευρό του πατέρα της από το 1994 μέχρι το 2007, ενεπλάκη σε σκάνδαλα, όπως την περίφημη «υπόθεση των εισιτηρίων» που ζημίωσε την ίδια και τον πατέρα της, καθώς αποκαλύφθηκε ότι πατέρας και κόρη ταξίδεψαν με πτήση Κονκόρντ από Παρίσι στη Νέα Υόρκη και διέμειναν σε ξενοδοχείο με συνολικό κόστος 119.339 γαλλικά φράγκα.

Εντούτοις, στην περίπτωση της Σουμεγιέ τα σκάνδαλα είναι σοβαρότερα από αυτά στα οποία ενεπλάκη η Κλοντ Σιράκ, καθώς η «μοσχαναθρεμμένη» κόρη του Τούρκου προέδρου σχετίζεται άμεσα με το σκάνδαλο των «σκοτεινών» μπίζνες του αδελφού της Μπιλάλ.

Προ ολίγων ετών οργίαζε η φημολογία ότι ο δευτερότοκος γιος του Ερντογάν διατελούσε χρέη άτυπου υπουργού Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους, με τη Ρωσία να κατηγορεί ανοιχτά τον πρόεδρο ότι διατηρεί «οικογενειακή επιχείρηση» με τους τζιχαντιστές, το όνομα της Σουμεγιέ είχε προκύψει σε μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες του αδελφού της με τον πατέρα τους.
Στη μαγνητοσκόπηση ακούγεται ο Ερντογάν να καλεί τον Μπιλάλ να «ξεφορτωθεί» όλα τα χρήματα από το σπίτι έπειτα από ενημέρωση της Σουμεγιέ ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έρευνα στην κατοικία του για «ξέπλυμα χρημάτων».

Την ίδια ώρα, η Σουμεγιέ Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι ήταν επικεφαλής νοσοκομείου στην τουρκική πόλη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στο οποίο περιθάλπονται τραυματισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με δηλώσεις νοσηλεύτριας, στο «μυστικό» στρατιωτικό νοσοκομείο κατέφθαναν καθημερινά φορτηγά του τουρκικού στρατού με τραυματισμένους τζιχαντιστές. Η νοσηλεύτρια, η οποία υποστήριξε ότι έχασε τη δουλειά της όταν οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν ότι είναι σιίτισσα, ισχυρίστηκε ότι επισκεπτόταν συχνά το χώρο η Σουμεγιέ.

Ανεξαρτήτως των θεωριών συνωμοσίας, η 31χρονη επιχείρησε να χαράξει το δικό της δρόμο ξεκινώντας με τις σπουδές της. Εφόσον δεν κατάφερε να σημειώσει μεγάλη επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις στη χώρα της, σπούδασε στο εξωτερικό, με την οικογένειά της και το κυβερνών κόμμα να υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία επειδή το 2002 η μαντήλα απαγορευόταν στα πανεπιστήμια της χώρας. Η Σουμεγιέ, λοιπόν, σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, με τις «κακές γλώσσες» να υποστηρίζουν ότι δεν πήρε ποτέ πτυχίο, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου από όπου πήρε το μάστερ της στις Πολιτικές Επιστήμες.

Με την επιστροφή της στη γενέτειρά της ανέλαβε θέση συμβούλου δίπλα στον πατέρα της, ο οποίος, μάλιστα, επιδίωξε να προωθήσει την υποψηφιότητά της στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, αλλά τα πλάνα του ναυάγησαν μετά τα σκάνδαλα για διαφθορά.

Η Σουμεγιέ, η οποία αποτελεί το σύμβολο της γενιάς του ΑΚΡ, μεγάλωσε παράλληλα με την πολιτική ανέλιξη του Ερντογάν. Ηταν μόλις εννέα ετών όταν ο πατέρας της εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στα 14 της ο πατέρας της συνελήφθη επειδή απήγγειλε ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ, στα 18 της ο Ερντογάν εξελέγη πρωθυπουργός και ένα χρόνο μετά το κόμμα του κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Η Σουμεγιέ συμβολίζει τη νέα συντηρητική γενιά της Τουρκίας, ενώ σε αντίθεση με την αδελφή της, Εσρά, η οποία παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Μπεράτ Αλμπαϊράκ με κουμπάρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εκπροσωπεί τις γυναίκες που παραμένουν πιστές στη μαντήλα και στις αυστηρές θέσεις του Ισλάμ.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους ισχυρισμούς της ότι προωθεί τα γυναικεία δικαιώματα, η Σουμεγιέ βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής όταν υποστήριξε ότι οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μικρότερη μοίρα στην κληρονομιά όπως επιτάσσει το Κοράνι, καθώς δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες με εκείνες των ανδρών.

Επομένως, χάρη στην πεποίθηση της ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες των ανδρών, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ δε χρειάζεται να ανησυχεί ότι θα έχει το τέλος του βασιλιά Τζέφρι…

Back to top button